Γερμανία: Σε χαμηλό 70 ετών οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου

Γερμανία: Σε χαμηλό 70 ετών οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου

Το 2023 η Γερμανία εξέπεμψε 673 εκατ. τόνους αερίων του θερμοκηπίου, δηλαδή 73 εκατ. τόνους λιγότερους από ό,τι το 2022

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της Γερμανίας βρέθηκαν σε χαμηλό 70 ετών το 2023, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης μείωσε την εξάρτησή της από τον άνθρακα. 

Σύμφωνα με μελέτη του think tank, «Agora Energiewende», στο σύνολο της περσινής χρονιάς η Γερμανία εξέπεμψε 673 εκατ. τόνους αερίων του θερμοκηπίου, δηλαδή 73 εκατ. τόνους λιγότερους από ό,τι το 2022. Η πτώση αυτή «αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στη μείωση της ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα», αναφέρει το Agora Energiewende.

Παράλληλα, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ξεπέρασε για πρώτη φορά το 50% του συνόλου το 2023, ενώ το μερίδιο του άνθρακα μειώθηκε στο 26% από 34%.

Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία είχε καταφύγει στον άνθρακα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σε μια προσπάθεια να απεξαρτηθεί από το ρωσικό αέριο. Ωστόσο, έκτοτε, έχει καταφέρει να μειώσει σημαντικά τη χρήση του εν λόγω ορυκτού καυσίμου.

Ο Σίμον Μίλερ, επικεφαλής του Agora, δήλωσε ότι το ρεκόρ της χρήσης ανανεώσιμων πηγών έφερε τη Γερμανία σε ευθυγράμμιση με τον στόχο της να παράγει το 80% της ηλεκτρικής ενέργειάς της από αιολική και ηλιακή ενέργεια έως το 2030.

Παρά ταύτα, για να επιτύχει η Γερμανία τους κλιματικούς της στόχους, χρειάζεται, σύμφωνα με τον Μίλερ ένα «μπαράζ επενδύσεων» για τον εκσυγχρονισμό της βιομηχανίας και τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα από τη θέρμανση.

Με πληροφορίες από Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT