Η Ουκρανία «δεν μπορεί να επιβεβαιώσει» τη χρήση βορεοκορεατικών πυραύλων από τη Ρωσία

Η Ουκρανία «δεν μπορεί να επιβεβαιώσει» τη χρήση βορεοκορεατικών πυραύλων από τη Ρωσία

Ο κυβερνήτης του Χαρκόβου, Ολεχ Σινεχούμποφ, δήλωσε πως η Ρωσία έπληξε την περιοχή με πυραύλους που δεν ήταν ρωσικής κατασκευής

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ουκρανία κατέρριψε 21 από 29 μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) Sahed που εξαπέλυσε η Ρωσία στη διάρκεια της νύχτας, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα, Παρασκευή, η πολεμική αεροπορία του Κιέβου.

Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τη χρήση βορειοκορεατικών πυραύλων από τη Ρωσία

«Σε αυτό το στάδιο, δεν έχουμε πληροφορίες για τη χρήση τέτοιων πυραύλων», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας, Ιούρι Ιγκνατ, στην ουκρανική τηλεόραση.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν τη δήλωση, ειδικοί θα μελετήσουν τα συντρίμμια (των πυραύλων) και θα μπορέσουμε στη συνέχεια να πούμε εάν είναι αυτή η περίπτωση ή όχι», ανέφερε. «Δεν μπορώ ακόμη να επιβεβαιώσω», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα drones καταρρίφθηκαν σε έξι περιοχές στη νότια, κεντρική και δυτική Ουκρανία.

Τι ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, χώρα που παρέχει τη μεγαλύτερη στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη προς το Κίεβο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής πριν από σχεδόν δύο χρόνια, ανακοίνωσαν χθες, Πέμπτη, πως οι πύραυλοι που προμήθευσε η Πιονγιάνγκ τη Μόσχα χρησιμοποιήθηκαν κατά τις πρόσφατες ρωσικές μαζικές επιθέσεις εναντίον της Ουκρανίας.

«Οι πληροφορίες μας λένε πως η Βόρεια Κορέα έδωσε πρόσφατα στη Ρωσία συστήματα εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων και πολλούς βαλλιστικούς πυραύλους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν τουλάχιστον έναν τέτοιο πύραυλο στις 30 Δεκεμβρίου, ο οποίος συνετρίβη σε ένα χωράφι στην περιοχή Ζαπορίζια (νότια), και πολλούς άλλους στις 2 Ιανουαρίου, στη διάρκεια νέας μαζικής επίθεσης που προκάλεσε έξι θανάτους στο Κίεβο, στα περίχωρά του και στο Χάρκοβο (ανατολικά).

«Δεν ήταν ρωσικής κατασκευής»

Νωρίτερα σήμερα Παρασκευή, ο κυβερνήτης του Χαρκόβου, Ολεχ Σινεχούμποφ, δήλωσε πως η Ρωσία έπληξε την περιοχή με πυραύλους που δεν ήταν ρωσικής κατασκευής, όπως μετέδωσε το ουκρανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Suspline.

«Διενεργούμε τις απαραίτητες έρευνες. Θα πω για την ώρα πως η χώρα που τους παρήγαγε δεν είναι η Ρωσική Ομοσπονδία», είπε ο Σινεχούμποφ, σύμφωνα πάντα με το Suspline.

Επαναπροσέγγιση με τη Βόρεια Κορέα

Η Ρωσία έχει επιταχύνει την επαναπροσέγγιση με τη Βόρεια Κορέα έπειτα από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία.

Τον Σεπτέμβριο του 2023 ο Κιμ Γιονγκ Ουν μετέβη στη ρωσική Απω Ανατολή όπου συνάντησε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, κίνηση που δεν είδαν θετικά Ουάσιγκτον και ευρωπαϊκές χώρες.

Η Βόρεια Κορέα είχε ήδη κατηγορηθεί ότι έχει προμηθεύσει στη Ρωσία πάνω από ένα εκατομμύριο οβίδες πυροβολικού που προορίζονταν για τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες από Reutes, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT