Η Maersk προειδοποίησε για «μεγάλη αναστάτωση» λόγω επιθέσεων των Χούθι

Η Maersk προειδοποίησε για «μεγάλη αναστάτωση» λόγω επιθέσεων των Χούθι

Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούθι στην Υεμένη ενέτειναν τις επιθέσεις κατά εμπορικών πλοίων στην περιοχή του Κόλπου

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Maersk θα διέρχεται από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας προκειμένου να αποφύγει την Ερυθρά Θάλασσα στο άμεσο μέλλον, έπειτα από επιθέσεις των ανταρτών Χούθι, όπως ανακοίνωσε ο δανικός κολοσσός μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, νωρίτερα σήμερα Παρασκευή. Η Maersk προειδοποίησε τους πελάτες να προετοιμαστούν για σημαντική αναστάτωση.

Τα εμπορικά πλοία απομακρύνονται από την Ερυθρά Θάλασσα και τη συντομότερη διαδρομή από την Ασία προς την Ευρώπη μέσω της διώρυγας του Σουέζ, καθώς οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν μαχητές Χούθι στην Υεμένη ενέτειναν τις επιθέσεις στην περιοχή του Κόλπου.

Πρόκειται για επιθέσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας, όπως τονίζουν, για τη συνεχιζόμενη επίθεση του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Γάζα.

Το ταξίδι γύρω από την Αφρική αυξάνει κατά περίπου δέκα ημέρες τον χρόνο ταξιδιού, καθώς και τα έξοδα αποστολής.

«Υψηλός» κίνδυνος

«Η κατάσταση εξελίσσεται συνεχώς και παραμένει εξαιρετικά ασταθής και όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι ο κίνδυνος για την ασφάλεια εξακολουθεί να βρίσκεται σε σημαντικά υψηλό επίπεδο», αναφέρει η Maersk στην ανακοίνωσή της.

Ως αποτέλεσμα, η εταιρεία θα εκτρέψει όλα τα πλοία Maersk γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας «για το άμεσο μέλλον».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν στις 19 Δεκεμβρίου πολυεθνική επιχείρηση με σκοπό να διασφαλίσουν το εμπόριο στην Ερυθρά Θάλασσα. Ωστόσο, πολλές ναυτιλιακές εταιρείες εξακολουθούν να αλλάζουν τα δρομολόγια των πλοίων λόγω των συνεχιζόμενων επιθέσεων.

Την Πέμπτη, η Maersk αναδρομολόγησε τέσσερα από τα πέντε πλοία της που είχαν ήδη περάσει από τη διώρυγα του Σουέζ.

Επιβάρυνση έως 1 εκατ. δολ. στο κόστος για καύσιμα

«Συνεχίζουμε να ελπίζουμε για βιώσιμη λύση στο εγγύς μέλλον και κάνουμε ό, τι μπορούμε για να συμβάλουμε σε αυτή, ωστόσο, ενθαρρύνουμε τους πελάτες να προετοιμαστούν για επιπλοκές», ανακοίνωσε η Maersk.

Η διώρυγα του Σουέζ χρησιμοποιείται από το ένα τρίτο των εμπορικών πλοίων και οι αλλαγές στα δρομολόγια αναμένεται να έχουν επιπλέον επιβάρυνση, συνολικού ύψους έως και 1 εκατ. δολ. σε καύσιμα, για κάθε ταξίδι μετ’ επιστροφής μεταξύ Ασίας και Βόρειας Ευρώπης.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT