Επίσκεψη Μπλίνκεν στην Τουρκία – Στο επίκεντρο F-16 και Σουηδία

Επίσκεψη Μπλίνκεν στην Τουρκία – Στο επίκεντρο F-16 και Σουηδία

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί το Σάββατο με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανώς θα υπάρξει και συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, έφτασε το απόγευμα της Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη, τον πρώτο σταθμό της περιοδείας του σε χώρες της Μέσης Ανατολής και την Ελλάδα.

Το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, τα μαχητικά F-16 που ζητάει η Τουρκία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και οι εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στη Γάζα, είναι τα βασικά θέματα στην ατζέντα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία. Αναμένεται επίσης να συζητηθούν περιφερειακά θέματα και οι διμερείς σχέσεις.

Ο Αντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί το Σάββατο με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανώς θα υπάρξει αύριο το μεσημέρι συνάντηση και με τον πρόεδρο Ερντογάν.  

Επίσκεψη Μπλίνκεν στην Τουρκία – Στο επίκεντρο F-16 και Σουηδία-1
Φωτ.: AP

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να πιέσουν την Τουρκία να μην καθυστερήσει περαιτέρω την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Το σχετικό πρωτόκολλο εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και τα επόμενα βήματα είναι να περάσει από την Ολομέλεια, η οποία επιστρέφει από τις διακοπές στις 16 Ιανουαρίου, και έπειτα να λάβει την τελική υπογραφή από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Αγκυρα αναμένεται να θέσει μετ’ επιτάσεως την αγορά των F-16 και των κιτ εκσυγχρονισμού για τον υφιστάμενο πεπαλαιωμένο στόλο της τουρκικής αεροπορίας, καθώς έχει θέσει θέμα ταυτόχρονης έγκρισης της ένταξης της Σουηδίας με την έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο της πώλησης των μαχητικών.

Τον Μπλίνκεν υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης η γενική διευθύντρια διμερών πολιτικών υποθέσεων, αρμόδια για τις ΗΠΑ στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, πρέσβειρα Γιαπράκ Μπαλκάν, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αγκυρα, Τζέφρι Φλέικ, η γενική πρόξενος των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη, Τζούλι Ιντεχ, και άλλοι αξιωματούχοι.

Επίσκεψη Μπλίνκεν στην Τουρκία – Στο επίκεντρο F-16 και Σουηδία-2
Φωτ.: AP
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT