Το γαλλικό κονιάκ ανεβάζει την ένταση στις σχέσεις Ε.Ε. – Κίνας

Το γαλλικό κονιάκ ανεβάζει την ένταση στις σχέσεις Ε.Ε. – Κίνας

Το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι ξεκινά έρευνα, προκειμένου να εξακριβώσει εάν οι Ευρωπαίοι παραγωγοί οινοπνευματωδών εφαρμόζουν πρακτική ντάμπινγκ στα προϊόντα τους στην κινεζική αγορά

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σύννεφα» πυκνώνουν εκ νέου στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης και Κίνας καθώς το Πεκίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκινά έρευνα, προκειμένου να εξακριβώσει εάν οι Ευρωπαίοι παραγωγοί οινοπνευματωδών, κυρίως κονιάκ, εφαρμόζουν πρακτική ντάμπινγκ στα προϊόντα τους στην κινεζική αγορά.

Επί της ουσίας η Κίνα «απαντά» με αυτήν την έρευνα στην αντίστοιχη που ξεκίνησε η Ε.Ε. για τα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα. Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε σήμερα ότι η έρευνα ξεκινά ύστερα από καταγγελίες που δέχθηκε από ενώσεις παραγωγών αλκοολούχων ποτών εκ μέρους μιας εγχώριας εταιρείας παραγωγής κονιάκ. Οι έρευνες αντιντάμπινγκ αφορούν το εάν μια χώρα εισάγει προϊόντα σε τιμές κάτω της αξίας της εγχώριας αγοράς.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν επιβεβαίωσε το μεσημέρι την πληροφορία λέγοντας ότι «αξιολογούμε τα έγγραφα που λάβαμε». Εάν χρειαστεί, πρόσθεσε, η Κομισιόν «θα παρέμβει στο πλαίσιο της έρευνας, όπως αρμόζει, σε στενή συνεργασία με την αρμόδια ευρωπαϊκή βιομηχανία».

Στο «στόχαστρο» η Γαλλία

Συγκεκριμένα, πάντως, στο «στόχαστρο» των κινεζικών αρχών φαίνεται ότι βρίσκεται το γαλλικό κονιάκ. Η ανακοίνωση μάλιστα του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου οδήγησε σε κατακόρυφη πτώση των μετοχών γαλλικών εταιρειών όπως της Pernod Ricard SA και Remy Cointreau SA plummet. Οι εν λόγω εταιρείες παράγουν τα δημοφιλή κονιάκ Armagnac, Remy Martin και Martell. Συνολικά οι εξαγωγές προς Κίνα αποφέρουν 1,44 δισεκατομμύρια ευρώ στις εν λόγω εταιρείες, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Η Γαλλία είναι μακράν η μεγαλύτερη πηγή αλκοολούχων ποτών που εισάγονται στην Κίνα, αντιπροσωπεύοντας το 37,2% το 2022, σύμφωνα με την Daxue Consulting, μια εταιρεία συμβούλων με έδρα την Κίνα. Ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας, το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν φτάνει ούτε το 10%. Σε ό,τι αφορά το κονιάκ, η Γαλλία αντιπροσωπεύει το 99% όλων των κινεζικών εισαγωγών.

«Απάντηση» για τα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα

Η κίνηση του Πεκίνου «απαντά» ωστόσο στην αντίστοιχη έρευνα που ξεκίνησε πριν από τρεις μήνες η Κομισιόν για το κατά πόσο οι επιδοτήσεις για τους παραγωγούς ηλεκτρικών οχημάτων από την κινεζική κυβέρνηση είναι άδικες. Στη σχετική ανακοίνωση είχε προβεί η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της για την «κατάσταση της Ενωσης», τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Την κίνηση αυτή στήριξε θερμά ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν που μάλιστα εισήγαγε ειδικό καθεστώς επιδότησης ηλεκτρικών οχημάτων, ευνοώντας τα εγχώρια οχήματα και αποκλείοντας όσα κατασκευάζονται στην Κίνα.

«Φήμες» για νέες έρευνες

H εν λόγω έρευνα που ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου αναμένεται πάντως να προκαλέσει ένα ακόμα «πλήγμα» στις ήδη τεταμένες σχέσεις της Ε.Ε. με την Κίνα, όπως αποτυπώθηκαν στην τελευταία σύνοδο μεταξύ των δύο πλευρών, τον Δεκέμβριο όπου μάλιστα δεν κατέληξε καν σε κοινό ανακοινωθέν.

Ερχεται εξάλλου σε μια δύσκολη συγκυρία, καθώς στο Πεκίνο αναμένεται να βρεθεί την ερχόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρο, που μόλις ανέλαβε την προεδρία της Ε.Ε. Ο Βέλγος πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Ζινπίνγκ την ερχόμενη Παρασκευή.

Υπάρχουν ήδη φήμες ότι το Πεκίνο θα ξεκινήσει σύντομα και άλλες έρευνες που αφορούν τον ψηφιακό πράσινο τομέα και κυρίως, ανεμογεννήτριες ή φωτοβολταϊκά.

Οι εμπορικές σχέσεις με το Πεκίνο αναμένεται λοιπόν να βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του έτους. Αλλωστε οι δύο πλευρές έχουν ήδη δεσμευθεί κατά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής τους να συνεργαστούν προς μια αμοιβαία επωφελή σχέση σε ό,τι αφορά το εμπόριο.

Για την Κίνα, το μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ε.Ε. με εμπορικές συναλλαγές που φθάνουν τα 2,3 δισ. ευρώ ημερησίως, η πρόεδρος στην Κομισιόν πάντως δεν «μάσησε τα λόγια της». Μετά την πρόσφατη συνάντησή της στο Πεκίνο με τον πρόεδρο της χώρας Σι Ζιπίνγκ προειδοποίησε ότι ο «ανταγωνισμός πρέπει να είναι δίκαιος», καθώς οι εισαγωγές από την Κίνα υπερβαίνουν πλέον τις εξαγωγές της κατά σχεδόν 400 δισ. ευρώ.

Με πληροφορίες από το Politico, Bloomberg

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT