Ιαπωνία: 90χρονη ανασύρθηκε ζωντανή πέντε ημέρες μετά τον φονικό σεισμό

Ιαπωνία: 90χρονη ανασύρθηκε ζωντανή πέντε ημέρες μετά τον φονικό σεισμό

«Κράτα γερά!» της φώναζαν μέλη σωστικών συνεργείων μέσα στη βροχή. «Ολα θα πάνε καλά», «μείνε θετική», της έλεγαν.

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από πέντε ημέρες κάτω από τα συντρίμμια που προκάλεσε ο σεισμός της 1ης Ιανουαρίου, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 126 ανθρώπους στην κεντρική Ιαπωνία, μια ενενηντάχρονη γυναίκα ανασύρθηκε ζωντανή.

Οι επιχειρήσεις έρευνας και οι διάσωσης σήμερα έγιναν ακόμα δυσκολότερες λόγω των χιονοπτώσεων.

Ιαπωνία: 90χρονη ανασύρθηκε ζωντανή πέντε ημέρες μετά τον φονικό σεισμό-1

Πέρα από τους 126 νεκρούς, οι Αρχές εκτιμούν ότι 222 άνθρωποι αγνοούνται -οι περισσότεροι στις πόλεις Ουατζίμα και Σούσου- και συνολικά 560 έχουν τραυματιστεί.

Χθες, ενενηντάχρονη ανασύρθηκε ζωντανή από τα συντρίμμια σπιτιού που κατέρρευσε στη Σούσου, στο άκρο της χερσονήσου, πέντε ημέρες μετά την καταστροφή.

Είχε τις αισθήσεις της, ήταν σε θέση να απαντά καθαρά στις ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσής της και μόλις την έβγαλαν διακομίστηκε σε νοσοκομείο, μετέδωσε το ιαπωνικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

«Κράτα γερά!» της φώναζαν μέλη σωστικών συνεργείων μέσα στη βροχή, όπως καταγράφηκε σε βίντεο της αστυνομίας που μεταδόθηκε από ιαπωνικά ΜΜΕ. «Ολα θα πάνε καλά», της έλεγαν.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας του Τόκιο επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η διάσωση έγινε από μέλη της αστυνομικής διεύθυνσης της πρωτεύουσας και της Φουκουόκα (νοτιοδυτικά), χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Ο σεισμός και οι εκατοντάδες μετασεισμικές δονήσεις προκάλεσαν περίπου χίλιες κατολισθήσεις και εκτεταμένες πυρκαγιές, ειδικά στην Ουατζίμα, όπου οι Αρχές φοβούνται πως βρίσκονται ακόμα πολλοί παγιδευμένοι στα συντρίμμια.

Επιπλέον προκλήθηκε τσουνάμι, αλλά -ευτυχώς- τα κύματα δεν ξεπέρασαν κατά πολύ το ένα μέτρο.

Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να βρουν επιζώντες και ανθρώπους που απομονώθηκαν σε περιοχές όπου οι δρόμοι κόπηκαν. Επίσης μοιράζουν τρόφιμα και εξοπλισμό σε όσους έμειναν άστεγοι.

Ιαπωνία: 90χρονη ανασύρθηκε ζωντανή πέντε ημέρες μετά τον φονικό σεισμό-2
Περίπου 30.000 πολίτες βρίσκονταν χθες σε 366 χώρους υποδοχής που άνοιξαν οι αρχές – Φωτ.: AP Photo/Hiro Komae

Περίπου 30.000 πολίτες βρίσκονταν χθες σε 366 χώρους υποδοχής που δημιουργήθηκαν από τις Αρχές, σύμφωνα με την αυτοδιοίκηση στην Ισικάουα.

Πρόβλεψη για ισχυρές χιονοπτώσεις

Οι μετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να χειροτερέψουν από σήμερα στην περιοχή, με νέες βροχοπτώσεις και κατά τόπους ισχυρές χιονοπτώσεις, σύμφωνα με την ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία, που προειδοποίησε εναντίον του κινδύνου υποθερμίας.

Επιπλέον, λόγω των βροχών σήμερα υπάρχει κίνδυνος να σημειωθούν και άλλες κατολισθήσεις, ενώ ο παγετός θα δυσκολέψει περισσότερο την κυκλοφορία στους δρόμους, πολλοί από τους οποίους έχουν ήδη υποστεί ζημιές από τον σεισμό.

Εξαιτίας της άσχημης κατάστασης του οδικού δικτύου, ο ιαπωνικός στρατός ανέπτυξε μικρές ομάδες που κινούνται πεζή σε καθεμιά από τις κοινότητες που αποκλείστηκαν, καθώς και ελικόπτερα, δήλωσε σήμερα στο ΝΗΚ ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Φουμίο Κισίντα.

Ιαπωνία: 90χρονη ανασύρθηκε ζωντανή πέντε ημέρες μετά τον φονικό σεισμό-3
Βροχοπτώσεις και κατά τόπους ισχυρές χιονοπτώσεις πλήττουν τη σεισμόπληκτη περιοχή – Φωτ.: AP Photo/Hiro Komae

«Παράλληλα με τις προσπάθειες αυτές, είναι απαραίτητο να βελτιωθούν οι συνθήκες στέγασης και η φροντίδα της υγείας των πληγέντων από την καταστροφή», καθώς η κατάσταση αυτή ενδέχεται να παραταθεί, έκρινε ο κ. Κισίντα, συμπληρώνοντας πως θα χρειαστούν «μακρόπνοες» πρωτοβουλίες για να ανοικοδομηθούν οι σεισμόπληκτες περιοχές.

Περίπου 20.000 νοικοκυριά εξακολουθούν να μην έχουν ηλεκτρικό ρεύμα στον νομό Ισικάουα.

Ο σεισμός της Πρωτοχρονιάς είναι ο πρώτος που στοιχίζει τη ζωή σε πάνω από 100 ανθρώπους στο αρχιπέλαγος, έπειτα από εκείνον στο Κουμαμότο (νοτιοδυτικά) το 2016. Τότε είχαν χαθεί 276 ζωές και είχαν σημειωθεί εκτεταμένες καταστροφές.

Η Ιαπωνία βρίσκεται πάνω στον λεγόμενο δακτύλιο της φωτιάς του Ειρηνικού Ωκεανού και συγκαταλέγεται στις χώρες όπου καταγράφονται πολλές από τις ισχυρότερες σεισμικές δονήσεις στον κόσμο.

Η χώρα παραμένει στοιχειωμένη από τον φοβερό σεισμό των 9 βαθμών και το γιγαντιαίο τσουνάμι του Μαρτίου του 2011 στις βορειοανατολικές ακτές της, που άφησαν πίσω περίπου 20.000 νεκρούς και αγνοούμενους.

Εκείνος ο σεισμός και το τσουνάμι που ακολούθησε προκάλεσαν και το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα, το χειρότερο στην παγκόσμια ιστορία έπειτα από αυτό του Τσερνόμπιλ το 1986.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT