ΗΠΑ: Επιτυχής εκτόξευση ιδιωτικού πυραύλου με αποστολή προσσελήνωσης (βίντεο)

ΗΠΑ: Επιτυχής εκτόξευση ιδιωτικού πυραύλου με αποστολή προσσελήνωσης (βίντεο)

Ενα ρομποτικό αεροσκάφος που κατασκευάστηκε από ιδιωτική εταιρεία είναι καθ’ οδόν προς τη Σελήνη

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ρομποτικό αεροσκάφος που κατασκευάστηκε από ιδιωτική εταιρεία είναι από το πρωί της Δευτέρας καθ’ οδόν προς τη Σελήνη, σε μια προσπάθεια να πραγματοποιήσει την πρώτη ομαλή προσεδάφιση με προέλευση από τις ΗΠΑ ύστερα από μισό αιώνα, μετά την εκτόξευση στο Διάστημα νέου πυραύλου Vulcan στο ντεμπούτο της κοινοπραξίας Boeing και Lockheed Martin.

Το σκάφος Peregrine της εταιρείας διαστημικής ρομποτικής Astrobotic εκτοξεύθηκε προς το Διάστημα στις 9.18 το πρωί της Δευτέρας, ώρα Ελλάδος, από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα με την πρώτη πτήση του Vulcan, ενός ισχυρού πυραύλου που κατασκευάστηκε από την Boeing – Lockheed United Launch Alliance.

Η εκτόξευση του πυραύλου μεταδόθηκε απευθείας σε όλο τον κόσμο μέσω του CNN, θεωρούμενη κρίσιμης σημασίας για τη συνέχεια της έρευνας του Διαστήματος και ιδιαιτέρως της Σελήνης.

Αν όλα πάνε καλά, το Peregrine θα σηματοδοτήσει την πρώτη κανονική προσσελήνωση μετά την τελική προσγείωση της σειράς Απόλλων το 1972, καθώς και την πρώτη προσεδάφιση στη Σελήνη από ιδιωτική εταιρεία – ένα κατόρθωμα που είχε αποδειχθεί άπιαστο τα τελευταία χρόνια.

Το Peregrine πρόκειται να προσγειωθεί στη Σελήνη στις 23 Φεβρουαρίου με επιστημονικά ωφέλιμα φορτία που θα επιδιώξουν τη συλλογή δεδομένων για τη σεληνιακή επιφάνεια πριν από τις προγραμματισμένες μελλοντικές ανθρώπινες αποστολές.

Η εκτόξευση ήταν μια κρίσιμη πρώτη για τη United Launch Alliance (ULA). Η Vulcan πέρασε περίπου μία δεκαετία στην ανάπτυξη για να αντικαταστήσει τον πύραυλο Atlas V της ULA και να ανταγωνιστεί τον επαναχρησιμοποιούμενο Falcon 9 από τη SpaceX του Ελον Μασκ στην αγορά εκτόξευσης δορυφόρων.

Πηγή: Reuters, CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT