Γαλλία: Η πολιτική διάσταση της δολοφονίας 16χρονου σε καβγά

Γαλλία: Η πολιτική διάσταση της δολοφονίας 16χρονου σε καβγά

Μαχαίρωμα σε γαλλική κοινότητα, με θύμα έναν λευκό νεαρό και θύτες μεταναστευτικής καταγωγής, οδήγησε σε πορεία διαμαρτυρίας από ακροδεξιούς

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολιτική διάσταση έχει αποκτήσει η υπόθεση της δολοφονίας 16χρονου στις 19 Νοεμβρίου ύστερα από φιλονικία μεταξύ νεαρών σε εργατική κοινότητα νοτίως της Λυών. Το θύμα ήταν λευκός και προερχόταν από αγροτική οικογένεια, ενώ οι δράστες είχαν καταγωγή από τη Βόρεια Αφρική και διέμεναν σε συνοικία διαβόητη για διακίνηση ναρκωτικών.

Λίγες ημέρες μετά το περιστατικό, οπαδοί της Ακροδεξιάς, πολιτικοί και τα συντηρητικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για την απειλή που παρουσιάζει η μετανάστευση για τις παραδοσιακές γαλλικές αξίες, στηλιτεύοντας την άρνηση της δεύτερης γενιάς μεταναστών να ενσωματωθούν. Εθνικιστικές ομάδες οργάνωσαν μάλιστα επιχείρηση αντιποίνων, με περίπου 100 μέλη ακροδεξιάς οργάνωσης να πορεύονται στους δρόμους της κωμόπολης φωνάζοντας συνθήματα κατά της μετανάστευσης, οπλισμένα με λοστούς και μπαστούνια του μπέιζμπολ.

Τα γεγονότα έχουν προκαλέσει την έκπληξη και την απογοήτευση στην κοινότητα Ρομέν-σιρ-Ιζέρ, πάλαι ποτέ βιομηχανικό επίκεντρο του γαλλικού πολυτελούς υποδήματος. «Στέλνεις τα παιδιά σου σε γιορτή και επιστρέφουν νεκρά ή φονιάδες», λέει ο Τομά Ουριέζ, δημοτικός σύμβουλος της πόλης. Δύο ημέρες μετά τη δολοφονία, η χωροφυλακή προχώρησε στη σύλληψη εννέα νεαρών –μεταξύ τους και ανήλικοι–, επτά από τους οποίους είχαν καταφύγει στην Τουλούζη, περισσότερα από 500 χλμ. δυτικά. Οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν κατηγορίες ανθρωποκτονίας και απόπειρας ανθρωποκτονίας από κοινού. Επτά άλλοι καταζητούνται.

Κακόφημη συνοικία

Καταθέσεις μαρτύρων του περιστατικού κάνουν λόγο για μικρή ομάδα νεαρών από την κακόφημη συνοικία Λα Μονέ, οι οποίοι άρχισαν να πετούν πέτρες κατά τη διάρκεια χορού, και για «ενισχύσεις» που κατέφθασαν με αυτοκίνητα από την υποβαθμισμένη συνοικία. Κάποιοι από τους μάρτυρες υποστηρίζουν ότι άκουσαν τους νεαρούς να φωνάζουν ύβρεις κατά των λευκών στη διάρκεια της συμπλοκής. «Εχουμε τη μία πλευρά της ιστορίας. Είμαι βέβαιος ότι και η άλλη πλευρά εξαπέλυσε ύβρεις», σημειώνει ο νομάρχης Τιερί Ντεβιμέ.

Στο χωριό, όμως, πολλοί είναι βέβαιοι ότι οι νεαροί από τη Λα Μονέ δεν εμφανίσθηκαν στον χορό για να διασκεδάσουν, αλλά για να επιτεθούν σε λευκούς. «Η Γαλλία κατοικείται από δύο πληθυσμούς: ο ένας πρέπει να διαφεύγει συνέχεια από τις επιθέσεις του ολοένα και πιο βίαιου άλλου», έγραψε ο Ερίκ Ζεμούρ, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Ανακατάληψη, ο οποίος δημοσίευσε κατάλογο αραβικών ονομάτων, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για τους υπόπτους.

Μία εβδομάδα μετά τον χορό, η συντηρητική δήμαρχος του Ρομέν-σιρ-Ιζέρ, Μαρί-Ελέν Τοραβάλ, δήλωσε ότι η Λα Μονέ διαθέτει 50 αμετανόητους «αγριάνθρωπους», οι οποίοι αντιπροσωπεύουν ανησυχητική τάση στη Γαλλία. «Η πόλη μας αντικατοπτρίζει το εθνικό αίσθημα οργής απέναντι στην εγκληματικότητα. Η αλήθεια αυτή είναι οδυνηρή», επισήμανε η δήμαρχος, η οποία απέκτησε πρόσφατα αστυνομική προστασία ύστερα από απειλές κατά της ζωής της.

Οι αντίπαλοί της στο δημοτικό συμβούλιο, ωστόσο, την κατηγορούν για περικοπές σε κοινωνικά προγράμματα στη Λα Μονέ μετά την εκλογή της το 2014. Η δήμαρχος είχε αποφασίσει το κλείσιμο του δημοτικού κέντρου νεότητας, υπεύθυνου για προγράμματα επιμόρφωσης. Το 2016, καθηγητές του τοπικού λυκείου είχαν δημοσιεύσει ανοικτή επιστολή για τους κινδύνους που ενέχουν τέτοιες περικοπές σε υποβαθμισμένες κοινότητες όπως η Λα Μονέ.

Ο δημοτικός σύμβουλος Ζοζέφ Γκινάρ, ο εγγονός του οποίου ήταν μεταξύ των τραυματιών του χορού, συμφωνεί πως η Λα Μονέ έχει υποστεί περικοπές, τονίζοντας βέβαια ότι η φτώχεια δεν δικαιολογεί το μαχαίρωμα ενός νέου ανθρώπου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT