Χέρτζογκ: «Εξωφρενική» η προσφυγή κατά του Ισραήλ για γενοκτονία

Χέρτζογκ: «Εξωφρενική» η προσφυγή κατά του Ισραήλ για γενοκτονία

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο αποτρόπαιο και εξωφρενικό» από την αγωγή που κατατέθηκε στο Διεθνές Δικαστήριο κατηγορώντας το Ισραήλ για γενοκτονία εναντίον των Παλαιστινίων στον πόλεμο της Γάζας, ανέφερε ο Χέρτζογκ

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ, κατά τη συνάντησή του με τον Αντονι Μπλίνκεν, νωρίτερα σήμερα Τρίτη, αναφέρθηκε στην αγωγή σε βάρος του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών πραγματοποιεί επίσκεψη στο Ισραήλ, την τέταρτη έπειτα από την έναρξη της σύγκρουσης Ισραήλ – Χαμάς στη Γάζα, στο πλαίσιο περιοδείας για την αποτροπή περιφερειακής κλιμάκωσης.

«Τίποτα πιο αποτρόπαιο»

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο αποτρόπαιο και εξωφρενικό» από την αγωγή που κατατέθηκε στο Διεθνές Δικαστήριο με κατηγορίες κατά του Ισραήλ για γενοκτονία εναντίον των Παλαιστινίων στον πόλεμο της Γάζας, ανέφερε.

Ο Χέρτζογκ επέκρινε τη Νότια Αφρική για την προσφυγή. Οι ακροάσεις για την υπόθεση πρόκειται να ξεκινήσουν την Πέμπτη.

Παράλληλα, ο Ισραηλινός πρόεδρος ευχαρίστησε την Ουάσιγκτον για την υποστήριξή της.

Εκκληση «να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες αμάχων»

Από την πλευρά των ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος του υπουργού Εξωτερικών δήλωσε ότι ο Μπλίνκεν επανέλαβε την αμερικανική υποστήριξη στο δικαίωμα του Ισραήλ να διασφαλίσει ότι οι επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου «δεν θα επαναληφθούν».

Παράλληλα, «τόνισε την ανάγκη να ληφθούν όλες οι εφικτές προφυλάξεις για να ελαχιστοποιηθεί η βλάβη στους αμάχους».

Χέρτζογκ και Μπλίνκεν συζήτησαν επίσης τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για να διασφαλιστεί η απελευθέρωση όλων των ομήρων, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος, Μάθιου Μίλερ.

Σύμφωνα με το Ισραήλ, 123 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επανέλαβε τις εκκλήσεις των ΗΠΑ για συνεχή «και διαρκή παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους στη Γάζα», πρόσθεσε ο Μίλερ.

Μπλίνκεν για την επόμενη μέρα

Ο Μπλίνκεν έφτασε στο Ισραήλ χθες Δευτέρα, έπειτα από επισκέψεις σε αραβικά κράτη και τόνισε ότι βλέπει ευκαιρίες για να οικοδομήσει στενότερους δεσμούς στην περιοχή μετά την κρίση στη Γάζα.

«Γνωρίζω τις δικές σας προσπάθειες, εδώ και πολλά χρόνια, για την οικοδόμηση πολύ μεγαλύτερης συνδεσιμότητας στη Μέση Ανατολή και νομίζω ότι υπάρχουν πραγματικά πραγματικές ευκαιρίες», ανέφερε κατά τη συνάντηση που είχε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Ισραελ Κατζ.

«Πρέπει να ξεπεράσουμε αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή, να διασφαλίσουμε ότι η 7η Οκτωβρίου δεν θα συμβεί ποτέ ξανά και να εργαστούμε για να οικοδομήσουμε ένα πολύ διαφορετικό και πολύ καλύτερο μέλλον», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Σύντομη κατάπαυση πυρός

Καθώς αυξάνεται η πίεση στο Ισραήλ, η χώρα ανακοίνωσε σύντομη κατάπαυση του πυρός σε τμήμα της κεντρικής Γάζας, για να επιτρέψει τη διέλευση ανθρωπιστικών προμηθειών.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας, που ελέγχεται από τη Χαμάς, ανέφερε ότι 57 θάνατοι καταγράφηκαν στο νοσοκομείο Αλ Ακσα τις τελευταίες 24 ώρες. Τη Δευτέρα, διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις ανακοίνωσαν ότι αποσύρονται από το νοσοκομείο, λόγω των ισραηλινών επιθέσεων στην περιοχή.

Περισσότεροι από 23.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από την έναρξη της σύγκρουσης σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς και πάνω από το 85% των Παλαιστινίων έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους στον παλαιστινιακό θύλακο με εντολή του ισραηλινού στρατού.

Ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι το 40% των κατοικιών στη Γάζα έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί από την ισραηλινή επίθεση.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού για τα αραβικά μέσα ενημέρωσης δήλωσε την Τρίτη ότι θα υπάρξει «τοπική και προσωρινή αναστολή των στρατιωτικών δραστηριοτήτων για ανθρωπιστικούς σκοπούς», ενώ έδωσε «αρκετές επείγουσες οδηγίες».

«Εξάλειψη 40 τρομοκρατών»

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ακόμη ότι «εξάλειψε 40 τρομοκράτες» στην πόλη Χαν Γιουνίς της Γάζας. Εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) ισχυρίστηκε ότι «βρέθηκαν διάφορα μέσα που χρησιμοποιούνται σε μάχη και ανοίγματα σηράγγων».

Ακόμη, ισχυρίστηκε ότι ο ισραηλινός στρατός εντόπισε «σαμποτέρ» και κατηύθυνε αεροσκάφος που τους «επιτέθηκε και τους εξολόθρευσε».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ισραηλινές ναυτικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αποθήκες και ναυτικά σκάφη που χρησιμοποιούνται από τη Χαμάς στη Γάζα.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC, Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT