Τα μηνύματα των ΗΠΑ και των Αράβων ηγετών προς το Ισραήλ

Τα μηνύματα των ΗΠΑ και των Αράβων ηγετών προς το Ισραήλ

Το Ισραήλ μπορεί ακόμα να κερδίσει την αποδοχή των Αράβων γειτόνων του, εφόσον ακολουθήσει πορεία προς βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος, τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, κατά τις συναντήσεις που είχε με Ισραηλινούς αξιωματούχους

4' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν, στην τελευταία μαραθώνια εκστρατεία του στη Μέση Ανατολή, που έχει στόχο να περιορίσει τον πόλεμο στη Γάζα, δήλωσε, κατά τις συναντήσεις του με την ισραηλινή ηγεσία νωρίτερα σήμερα Τρίτη, ότι το Ισραήλ εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα να κερδίσει την αποδοχή των Αράβων γειτόνων του, εάν ακολουθήσει πορεία προς βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος.

Στο τέταρτο ταξίδι του στην περιοχή από τον Οκτώβριο, και σε μία μέχρι στιγμής άκαρπη προσπάθεια να περιοριστεί η βία στην περιοχή, ο Μπλίνκεν ανέφερε ότι πρόκειται να μοιραστεί όσα άκουσε στη διάρκεια των διήμερων συνομιλιών του στην Ιορδανία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία.

Οι επαφές του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στο Ισραήλ περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, συνάντηση με τα μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, που σχηματίστηκε στον απόηχο των επιθέσεων της Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Γάζα. Η επίθεση, σύμφωνα με το Ισραήλ, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 1.200 ανθρώπων.

Τα ισραηλινά αντίποινα έχουν ως αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από 23.000 Παλαιστινίων, ενώ μεγάλο μέρος της Γάζας έχει καταστραφεί. Επιπλέον, έχει εκτοπιστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των 2,3 εκατομμυρίων του παλαιστινιακού θυλάκου, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μία δραματική και επιδεινούμενη ανθρωπιστική κρίση.

Προστασία αμάχων

Ο Μπλίνκεν είχε ήδη δηλώσει ότι θα πιέσει την κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου για την «απόλυτη επιτακτική ανάγκη» να κάνει περισσότερα για να προστατεύσει τους αμάχους της Γάζας και να επιτρέψει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει σε αυτούς.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον «πιέζει αθόρυβα» το Ισραήλ να αρχίσει να αποσύρει κάποιες από τις δυνάμεις του από τη Γάζα.

Παλαιστινιακό κράτος

Οι συναντήσεις του Μπλίνκεν στην περιοχή έχουν επικεντρωθεί στην προσπάθεια να επανασχεδιαστεί μακροπρόθεσμη προσέγγιση στην επί δεκαετίες ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.

Μετά τις συναντήσεις του με Αραβες ηγέτες, ο Αμερικανός υπουργός τόνισε ότι εξακολουθούν να επιδιώκουν συνεργασία με το Ισραήλ – μακροπρόθεσμος ισραηλινός στόχος – αλλά μόνο εφόσον γίνουν βήματα προς τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.

«Γνωρίζω τις προσπάθειές σας, εδώ και πολλά χρόνια, για την οικοδόμηση πολύ μεγαλύτερης συνδεσιμότητας και ολοκλήρωσης στη Μέση Ανατολή και νομίζω ότι υπάρχουν ευκαιρίες», είπε στον Ισραηλινό ομόλογό του Ισραελ Κατζ την Τρίτη.

«Αλλά πρέπει να ξεπεράσουμε αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή και να διασφαλίσουμε ότι η 7η Οκτωβρίου δεν θα επαναληφθεί και να εργαστούμε για να οικοδομήσουμε ένα πολύ διαφορετικό και πολύ καλύτερο μέλλον», πρόσθεσε.

«Στοχευμένη» εκστρατεία

Μετά από εβδομάδες πίεσης των ΗΠΑ, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του μεταβαίνουν από τον πλήρη πόλεμο σε πιο στοχευμένη εκστρατεία στο βόρειο μισό της Γάζας, ενώ συνεχίζουν τις μάχες στις νότιες περιοχές.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε περίπου 40 Παλαιστίνιους ενόπλους και εισέβαλε σε σήραγγες κατά τη διάρκεια εκτεταμένων επιχειρήσεων στην πόλη Χαν Γιουνίς στον Νότο.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε ότι 57 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και 65 τραυματίες έφτασαν τις τελευταίες 24 ώρες στο ήδη γεμάτο νοσοκομείο Αλ Ακσα στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας.

Η τεράστια ανθρωπιστική κρίση εντείνει την πίεση στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον στενότερο σύμμαχο του Ισραήλ, προκειμένου να περιοριστεί η επίθεση στη Γάζα.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι «οι δυνατότητες περίθαλψης τραυματιών εξακολουθούν να τίθενται σε κίνδυνο».

Ανέφερε ότι τρία νοσοκομεία στην κεντρική Γάζα και τη Χαν Γιούνις, συμπεριλαμβανομένου του Αλ Ακσα, «κινδυνεύουν να κλείσουν λόγω των εντολών εκκένωσης σε κοντινές περιοχές και των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών».

Εκκλήσεις για κατάπαυση

Αργά τη Δευτέρα, η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανακοίνωσε ότι οβίδα έσπασε τοίχο σε μία από τις εγκαταστάσεις της στη Χαν Γιούνις που στεγάζει πάνω από 100 μέλη του προσωπικού της και τις οικογένειές τους.

Το πλήγμα είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό της 5χρονης κόρης υπαλλήλου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Ο Μπάιντεν, αντιμέτωπος τη Δευτέρα με διαδηλωτές που φώναζαν «κατάπαυση του πυρός τώρα!» ενώ επισκεπτόταν εκκλησία στη Νότια Καρολίνα, δήλωσε ότι εργάζεται «αθόρυβα» για να ενθαρρύνει το Ισραήλ να μειώσει τις επιθέσεις του και να «αποσύρει σημαντικό μέρος των δυνάμεών του από τη Γάζα».

Οι ανελέητοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ και οι περιορισμοί στις ανθρωπιστικές αποστολές στη Γάζα ώθησαν τη Νότια Αφρική να καταθέσει αγωγή στο Διεθνές Δικαστήριο, κατηγορώντας το Ισραήλ για γενοκτονία εναντίον των Παλαιστινίων. Οι ακροάσεις σχετικά με την υπόθεση πρόκειται να ξεκινήσουν την Πέμπτη.

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ τόνισε, απευθυνόμενος στον Μπλίνκεν, ότι δεν υπάρχει «τίποτα πιο αποτρόπαιο και εξωφρενικό» από την προσφυγή κατά του Ισραήλ, σημειώνοντας ότι οι εχθροί της Χαμάς στη χώρα του έχουν ορκιστεί καταστροφή της οργάνωσης.

Εξάπλωση της σύγκρουσης στον Λίβανο

Η σύγκρουση έχει εξαπλωθεί στον Λίβανο, όπου η Χεζμπολάχ εκτοξεύει ρουκέτες κατά μήκος των ισραηλινών συνόρων, υποστηρίζοντας τη Χαμάς, εναντίον της οποίας επιτίθεται ο ισραηλινός στρατός.

Και οι δύο οργανώσεις υποστηρίζονται από το Ιράν, ορκισμένο εχθρό του Ισραήλ. Τρία μέλη της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν την Τρίτη σε επίθεση εναντίον του οχήματός τους στον νότιο Λίβανο, ανέφεραν στο Reuters δύο πηγές, ενώ ανώτατος διοικητής της οργάνωσης σκοτώθηκε τη Δευτέρα.

Η Χεζμπολάχ από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι έχει εξαπολύσει επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον αρχηγείου της ισραηλινής διοίκησης σε απάντηση για τις δολοφονίες του ανώτερου στελέχους της Χεζμπολάχ Γουίσαμ Ταουίλ και του αναπληρωτή ηγέτη της Χαμάς Σάλεχ Αλ Αρούρι στη Βηρυτό την περασμένη εβδομάδα. Το Ισραήλ ούτε επιβεβαίωσε ούτε αρνήθηκε την ευθύνη για τις επιθέσεις.

Με πληροφορίες από Reuters, AP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT