Νέο κύμα βίας και αντίποινα της Χεζμπολάχ για τους νεκρούς στον Λίβανο

Νέο κύμα βίας και αντίποινα της Χεζμπολάχ για τους νεκρούς στον Λίβανο

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις επιβεβαίωσαν ότι στρατιωτική τους βάση στο βόρειο Ισραήλ δέχτηκε πλήγμα από μη επανδρωμένο αεροσκάφος το οποίο εκτοξεύτηκε από τον Λίβανο

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις επιβεβαίωσαν ότι στρατιωτική τους βάση στο βόρειο Ισραήλ δέχτηκε πλήγμα από μη επανδρωμένο αεροσκάφος το οποίο εκτοξεύτηκε από τον Λίβανο νωρίτερα σήμερα, Τρίτη.

Ο ισραηλινός στρατός τόνισε ότι δεν υπήρξαν θύματα από την επίθεση. Πρόσθεσε ότι ρουκέτες εκτοξεύτηκαν επίσης από τον Λίβανο προς δύο ισραηλινές κοινότητες στα σύνορα.

Η Χεζμπολάχ είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι στόχευσε ισραηλινό διοικητήριο, τονίζοντας ότι η επίθεση αποτελεί μέρος της απάντησής της στις πρόσφατες δολοφονίες στον Λίβανο.

Η Χεζμπολάχ συνέδεσε την επίθεση με τη δολοφονία του ανώτερου στελέχους της Χεζμπολάχ, Γουίσαμ Αλ Ταουίλ, χθες Δευτέρα και του αναπληρωτή επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Σάλεχ Αλ Αρούρι την περασμένη εβδομάδα.

Τρεις νεκροί στον Λίβανο

Λίγες ώρες πριν από την επίθεση της Χεζμπολάχ, ισραηλινή επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος είχε πλήξει όχημα στον νότιο Λίβανο, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους που επέβαιναν σε αυτό, όπως γνωστοποίησαν αξιωματούχοι ασφαλείας στην περιοχή και το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι μαχητικά αεροσκάφη του στόχευσαν «τρομοκρατική υποδομή» στο χωριό Κίλα στον νότιο Λίβανο το πρωί της Τρίτης και πως εκτόξευσαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον απροσδιόριστου στόχου.

Δεύτερο πλήγμα σε ισραηλινή βάση

Το νέο κύμα βίας ξεσπά τη στιγμή που ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, περιοδεύει στη Μέση Ανατολή, σε μία προσπάθεια να αποτρέψει την εξάπλωση του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς σε περιφερειακό επίπεδο.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης και βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιβεβαίωσαν ότι τουλάχιστον ένα drone είχε προσγειωθεί στην περιοχή της βάσης.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι αρκετά άλλα είχαν εκτοξευτθεί. Το drone προσγειώθηκε σε ανοιχτό χώρο της βάσης κοντά σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων, ενώ καπνός από την έκρηξη ήταν ορατός σε κάποια πλάνα.

Η επίθεση ήταν η δεύτερη που έπληξε σημαντική ισραηλινή στρατιωτική τοποθεσία τις τελευταίες ημέρες, μετά την επίθεση σε αεροπορική βάση το Σάββατο, η οποία προκάλεσε σημαντικές ζημιές.

Εξάπλωση της σύγκρουσης

Απότομη κλιμάκωση της βίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ τροφοδοτεί φόβους ότι ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Γάζα κινδυνεύει να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την περιοχή.

Το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ ανταλλάσσουν πυρά σχεδόν καθημερινά τους τελευταίους τρεις μήνες κατά μήκος των συνόρων, αναγκάζοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και από τις δύο πλευρές.

Περισσότεροι από 130 ένοπλοι της Χεζμπολάχ έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών με το Ισραήλ, στη χειρότερη σύγκρουσή τους μετά τον μεταξύ τους πόλεμο το 2006.

Ο Ταουίλ, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τις επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, είναι το πιο υψηλόβαθμο μέλος της οργάνωσης που χάνει τη ζωή του στις επιθέσεις.

Αμέσως μετά τη δολοφονία του, η Χεζμπολάχ έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από συνάντησή του με τον ηγέτη της οργάνωσης, Χασάν Νασράλα.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC, Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT