Οι διεθνείς δυνάμεις που είναι ανεπτυγμένες στην Ερυθρά Θάλασσα επενέβησαν σε νέο «συμβάν» στα ανοικτά των ακτών της βόρειας Υεμένης, του λιμένα Χοντάιντα, περιοχής υπό τον έλεγχο των ανταρτών Χούθι, όπως ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Τετάρτη η βρετανική υπηρεσία ναυτικής ασφάλειας (UKMTO).
«Η UKMTO έλαβε πληροφορίες για συμβάν περίπου 50 ναυτικά μίλια δυτικά της Χοντάιντα», κατά το οποίο υπήρξε «δραστηριότητα» μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων.
«Επενέβησαν οι δυνάμεις του Συνασπισμού» και «δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές», πρόσθεσε η βρετανική υπηρεσία μέσω X (του πρώην Twitter), παροτρύνοντας τα εμπορικά σκάφη να κινούνται με «προσοχή» στην Ερυθρά Θάλασσα.
Πηγή του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα του Κατάρ στον στρατό της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Υεμένης δήλωσε νωρίτερα ότι η Ανσαρουλά (σ.σ. κίνημα που είναι πιο γνωστό με το όνομα της οικογένειας των ηγετών του, Χούθι) έβαλε στο στόχαστρο εμπορικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Λίγο αργότερα το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»), ανακοίνωσε μέσω X πως μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και της Βρετανίας κατέρριψαν συνολικά 21 drones και βαλλιστικούς πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας που εκτόξευσαν χθες, Τρίτη, οι αντάρτες Χούθι εναντίον εμπορικών πλοίων.
Σύμφωνα με τη CENTCOM, δεν υπήρξαν τραυματισμοί ούτε ζημιές στις επιχειρήσεις αναχαίτισης αυτής της «περίπλοκης» επίθεσης. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, επρόκειτο για την 26η επίθεση που εξαπολύθηκε από τους σιίτες αντάρτες εναντίον της διεθνούς ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα από τη 19η Νοεμβρίου.
Λίγο καιρό αφού ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας την 7η Οκτωβρίου, οι Χούθι, που ελέγχουν μεγάλο μέρος της βόρειας Υεμένης και υποστηρίζονται από το Ιράν, όπως και η Χαμάς, διεμήνυσαν πως θα βάζουν στο στόχαστρο, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστινίους στη Λωρίδα της Γάζας, πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα αν έχουν οποιαδήποτε «σχέση» με το Ισραήλ.
Οι ΗΠΑ, ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, ανακοίνωσαν αντιδρώντας τον Δεκέμβριο την ίδρυση διεθνούς ναυτικού συνασπισμού με αποστολή την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας από τις επιθέσεις των Χούθι σε αυτή τη στρατηγικής σημασίας περιοχή, από όπου διέρχεται περί το 12% του παγκόσμιου εμπορίου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ