ΗΠΑ: Ο Λόιντ Οστιν υποβλήθηκε σε επέμβαση για καρκίνο του προστάτη και παρουσίασε επιπλοκές

ΗΠΑ: Ο Λόιντ Οστιν υποβλήθηκε σε επέμβαση για καρκίνο του προστάτη και παρουσίασε επιπλοκές

Εγείρεται μια σειρά ερωτημάτων σχετικά με τη λειτουργία της αμερικανικής κυβέρνησης

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λύθηκε η απορία της ξαφνικής νοσηλείας του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Λόιντ Οστιν την Πρωτοχρονιά, όμως εγείρεται μια σειρά άλλων ερωτημάτων σχετικά με τη λειτουργία της αμερικανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με ιατρικό ανακοινωθέν, ο κ. Οστιν, βετεράνος του αμερικανικού στρατού, υποβλήθηκε τον Δεκέμβριο σε πολύ σημαντική επέμβαση για καρκίνο του προστάτη, αλλά ανήμερα την Πρωτοχρονιά παρουσίασε επιπλοκές που επέβαλαν την άμεση νοσηλεία του.

Το θετικό είναι ότι οι προοπτικές θεραπείας του στρατηγού εν αποστρατεία είναι καλές και αναμένεται να ξεπεράσει το πρόβλημα, ενώ ο Λευκός Οίκος δεν φαίνεται να έχει πρόθεση να τον αντικαταστήσει, μολονότι έχει δημιουργηθεί μεγάλη αναστάτωση σχετικά με την ενημέρωση του Πενταγώνου αλλά και του ίδιου του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την υπόθεση.

Οπως ανέφερε το ανακοινωθέν του Εθνικού Στρατιωτικού Ιατρικού Κέντρου Γουόλτερ Ριντ χθες το απόγευμα, τοπική ώρα, ο καρκίνος εντοπίστηκε στον επικεφαλής του Πενταγώνου στις αρχές Δεκεμβρίου και στις 22 του μηνός υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση εκτομής του προστάτη, ώστε να θεραπευθεί ο καρκίνος, μια κατ’ εξοχήν επέμβαση ρουτίνας.

Σπάνιες επιπλοκές

«Ηταν υπό γενική αναισθησία κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής. Ο υπουργός Οστιν ανένηψε χωρίς προβλήματα από την εγχείρηση και επέστρεψε στο σπίτι του το επόμενο πρωί», ανέφερε περαιτέρω το ανακοινωθέν, για να προσθέσει: «Ο καρκίνος του προστάτη που είχε διαγνώστηκε νωρίς και η προοπτική του είναι εξαιρετική».

Ωστόσο την προηγούμενη Δευτέρα ο κ. Οστιν επέστρεψε στο νοσοκομείο λόγω επιπλοκών «που περιλάμβαναν στομαχικές διαταραχές με οξείς πόνους στην κοιλιακή χώρα, στον γοφό και στο πόδι» και διαγνώστηκε με μόλυνση του ουροποιητικού.

Η νοσηλεία του υπουργού Αμυνας έγινε γνωστή μόλις τέσσερις ημέρες αργότερα, δηλαδή την περασμένη Παρασκευή, ενώ φαίνεται ότι δεν τη γνώριζε ούτε ο Λευκός Οίκος. Κατά πληροφορίες ο πρόεδρος ενημερώθηκε στις 4 Ιανουαρίου, δηλαδή τρεις μέρες μετά, χωρίς να γνωρίζει καν ό,τι προστατεύει το ιατρικό απόρρητο, δηλαδή τα περί καρκίνου του προστάτη.

Χθες Τρίτη ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, έμαθε μόλις τα σχετικά με τη διάγνωση του κ. Οστιν, μερικές ώρες πριν από τη δημοσίευση του ιατρικού ανακοινωθέντος.

Προηγουμένως ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Πατ Ράιντερ, είχε αναφέρει τη Δευτέρα στους δημοσιογράφους ότι ο Λευκός Οίκος δεν είχε ενημερωθεί για τη χειρουργική επέμβαση της 22ας Δεκεμβρίου.

Δεν είναι σαφές γιατί ο κ. Οστιν δεν ενημέρωσε τον κ. Μπάιντεν για τη διάγνωση το βράδυ του Σαββάτου, όταν οι δυο τους μίλησαν με τον κ. Οστιν να βρίσκεται στο νοσοκομείο.

Δυσαρέσκεια στον Λευκό Οίκο

Παρά ταύτα, ο κ. Κίρμπι είπε ότι ο κ. Μπάιντεν έχει «πλήρη εμπιστοσύνη» στον υπουργό Αμυνας και σχεδιάζει να τον κρατήσει στη θέση του καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του, αν και παραδέχθηκε ότι η κατάσταση δεν είναι ιδανική: «Δεν είναι ό,τι καλύτερο για μια κατάσταση όπως αυτή να συνεχίζεται για όσο συνεχίστηκε χωρίς να το γνωρίζει ο πρόεδρος», είπε ο κ. Κίρμπι.

Ερωτηθείς γιατί ο κ. Οστιν δεν αποκάλυψε ότι είχε διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε ότι η κατάσταση ήταν «βαθιά προσωπική».

Ο κ. Οστιν βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον πρόεδρο Μπάιντεν στην ιεραρχία της διοίκησης του αμερικανικού στρατού και τα καθήκοντά του απαιτούν να είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμος για οποιοδήποτε είδος κρίσης εθνικής ασφάλειας.

Επιπλέον παραμένει ασαφές σε ποιον βαθμό τα καθήκοντά του ανατέθηκαν στην αναπληρώτριά του, Καθλίν Χικς, ή αν ο κ. Οστιν ήταν σε θέση να συμμετέχει στη λήψη σημαντικών αποφάσεων κατά τη διάρκεια της απουσίας του. 

Ο δρ Μπέντζαμιν Ντέιβις, ουρολόγος-ογκολόγος στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, είπε στο CNN πως οι επιπλοκές που παρουσίασε ο κ. Οστιν είναι εξαιρετικά σπάνιες και εμφανίζονται μόνο στο 1% όσων υφίστανται αντίστοιχη θεραπεία.

Πηγή: CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT