Οι ναυτικές δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας απέκρουσαν τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα επίθεση των ανταρτών Χούθι της Υεμένης «κατά της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Γκραντ Σαπς, νωρίτερα σήμερα Τετάρτη.
Οι Χούθι, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν, εξαπέλυσαν επίθεση με 18 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τρεις πυραύλους το βράδυ της Τρίτης, γνωστοποίησε από την πλευρά του ο αμερικανικός στρατός.
Οι επιθέσεις καταρρίφθηκαν από αεριωθούμενα αεροπλανοφόρα και τέσσερα πολεμικά πλοία, πρόσθεσε ο Βρετανός υπουργός. Δεν υπήρξαν αναφορές για τραυματισμούς και ζημιές.
Οι Χούθι δεν έχουν σχολιάσει. Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες έχουν βάλει επανειλημμένα στο στόχαστρο εμπορικά πλοία που κινούνται στην Ερυθρά Θάλασσα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Ισχυρίζονται, συχνά ψευδώς, ότι τα πλοία που στοχεύουν συνδέονται με το Ισραήλ.
Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι η επίθεση της Τρίτης ήταν η 26η από τις 19 Νοεμβρίου.
«Θα υποστείτε συνέπειες»
Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και άλλες δέκα χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Ιταλία, η Αυστραλία και η Ιαπωνία, προειδοποίησαν πρόσφατα τους Χούθι να σταματήσουν αμέσως τις επιθέσεις, τις οποίες χαρακτηρίζουν «παράνομες».
Σε κοινή τους δήλωση, ανέφεραν πως οι επιθέσεις συνιστούν «άμεση απειλή για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας» στον κρίσιμο πλωτό δρόμο, μέσω του οποίου εξυπηρετείται σχεδόν το 15% του παγκόσμιου εμπορίου.
Οι σύμμαχοι δεν έχουν πλήξει στόχους στη βορειοδυτική Υεμένη, η οποία ελέγχεται από τους αντάρτες σε αντίποινα.
Ωστόσο, ο υπουργός Αμυνας της Βρετανίας, Γκραντ Σαπς προειδοποίησε νωρίτερα σήμερα Τετάρτη ότι εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις, «οι Χούθι θα υποστούν συνέπειες».
«Θα αναλάβουμε την απαραίτητη δράση για να προστατεύσουμε αθώες ζωές και την παγκόσμια οικονομία», πρόσθεσε ο Βρετανός υπουργός.
Τι λένε οι Χούθι
Την Παρασκευή, το υπουργείο Εξωτερικών των Χούθι, που εδρεύουν στη Σαναά, απέρριψε τους ισχυρισμούς των δυτικών συμμάχων και επέμεινε ότι η ναυσιπλοΐα είναι «απολύτως ασφαλής» στην Ερυθρά Θάλασσα «με εξαίρεση τα πλοία που κατευθύνονται προς λιμάνια στην κατεχόμενη Παλαιστίνη».
«Πρόκειται για ανθρωπιστικό μέτρο στον απόηχο των βάρβαρων πρακτικών που διαπράχθηκαν από τη σιωνιστική οντότητα [Ισραήλ] εναντίον αμάχων στη Γάζα», ανέφερε το υπουργείο.
Πρόσθεσε ότι η στάση των Χούθι δεν θα αλλάξει «μέχρι την άρση της άγριας πολιορκίας» των παλαιστινιακών εδαφών.
Οι Χούθι ξεκίνησαν ως κίνημα που υπερασπίστηκε τη σιιτική μουσουλμανική μειονότητα Ζαϊντίγια της Υεμένης. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, πρωτοστάτησαν σε σειρά εξεγέρσεων εναντίον της κυβέρνησης της χώρας σε μία προσπάθεια να κερδίσουν μεγαλύτερη αυτονομία στον Βορρά, στα σύνορα με τη Σαουδική Αραβία.
Το 2014, οι Χούθι πήραν τον έλεγχο της πρωτεύουσας, Σαναά. Κατέλαβαν μεγάλα τμήματα της δυτικής Υεμένης το επόμενο έτος, ωθώντας συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας να παρέμβει για να υποστηρίξει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της χώρας.
Ο πόλεμος που ακολούθησε, σύμφωνα με εκτιμήσεις, οδήγησε στον θάνατο περισσότερων από 150.000 ανθρώπων, ενώ άλλοι 21 εκατομμύρια πολίτες της χώρας βρέθηκαν αντιμέτωποι με ανθρωπιστική κρίση.
Η Σαουδική Αραβία και οι ΗΠΑ κατηγόρησαν το Ιράν για λαθρεμπόριο όπλων, υποστηρίζοντας πως παρείχαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη και βαλλιστικούς πυραύλους στους Χούθι, παραβιάζοντας το εμπάργκο του ΟΗΕ. Το Ιράν αρνήθηκε τον ισχυρισμό.
Ανησυχία για άνοδο των τιμών
Καθώς η ανασφάλεια στην Ερυθρά συνεχίζεται, αυξάνονται οι ανησυχίες για άνοδο στις τιμές των καυσίμων και για καταστροφικές συνέπειες στις εφοδιαστικές αλυσίδες.
Το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο ανακοίνωσε ότι το 20% των φορτηγών πλοίων αποφεύγουν την Ερυθρά Θάλασσα και χρησιμοποιούν την πολύ μεγαλύτερη διαδρομή γύρω από το νότιο άκρο της Αφρικής.
Με πληροφορίες από Reuters, AP