Βέλγιο: Προτείνει τον Ντιντιέ Ρέιντερς για τη θέση του γενικού γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης

Βέλγιο: Προτείνει τον Ντιντιέ Ρέιντερς για τη θέση του γενικού γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης

Η θητεία του γενικού γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι για μια περίοδο πέντε ετών και αρχίζει την 1η Οκτωβρίου

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η βελγική κυβέρνηση προτείνει τον Ντιντιέ Ρέιντερς, νυν Ευρωπαίο επίτροπο για θέματα Δικαιοσύνης, ως υποψήφιο για τη θέση του γενικού γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης που εδρεύει στο Στρασβούργο.

Οπως αναφέρουν τα βελγικά μέσα ενημέρωσης, το Βέλγιο είχε και το 2019 προσπαθήσει, πάλι με υποψήφιο τον Ρέιντερς, να αναλάβει τη θέση του γενικού γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά απέτυχε «χάνοντας» από την υπουργό Εξωτερικών της Κροατίας, Μαρίγια Μπούριτς, η οποία είχε επικρατήσει με ποσοστό 60% (159 ψήφους) έναντι 40% (105 ψήφους) του Ντιντιέ Ρέιντερς.

Ο Ρέιντερς έγινε τότε Ευρωπαίος επίτροπος Δικαιοσύνης, θέση την οποία κατέχει μέχρι σήμερα.

Ο Ντιντιέ Ρέιντερς, 65 ετών, δεν είναι σίγουρος για τη νίκη, καθώς η διαδικασία μόλις ξεκίνησε, σχολιάζει η βελγική εφημερίδα «LeSoir». Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουνίου με ψηφοφορία από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση που έχει τον τελευταίο λόγο και ο Ρέιντερς θα πρέπει να αντιμετωπίσει τουλάχιστον άλλους δύο υποψηφίους των οποίων τα ονόματα δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά.

Η θητεία του γενικού γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι για μια περίοδο πέντε ετών και αρχίζει την 1η Οκτωβρίου. Κάτι που δεν θα έπρεπε να δημιουργεί πρόβλημα στον Ντ. Ρέιντερς, αφού η θητεία του Ευρωπαίου επιτρόπου θα λήξει περίπου την ίδια περίοδο.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης, που ιδρύθηκε το 1949, έχει 46 χώρες-μέλη, μεταξύ των οποίων η Ελβετία, η Τουρκία και η Ουκρανία. Η Ρωσία αποκλείστηκε τον Μάρτιο του 2022 μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT