Σενάρια για αποστολή αμερικανικής αντιπροσωπείας στην Ταϊβάν, μετά τις εκλογές του Σαββάτου

Σενάρια για αποστολή αμερικανικής αντιπροσωπείας στην Ταϊβάν, μετά τις εκλογές του Σαββάτου

Αναλυτές προειδοποιούν ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να περιπλέξει ή ακόμη και να εκτροχιάσει την πορεία σταθεροποίησης στην οποία έχουν εισέλθει οι σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σχεδιάζει να στείλει αντιπροσωπεία Αμερικανών στην Ταϊπέι μετά τις προεδρικές εκλογές που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθούν στο διεκδικούμενο από την Κίνα αυτοδιοικούμενο νησί της Ταϊβάν αυτό το Σάββατο, 13 Ιανουαρίου. Αυτό σημειώνουν σε άρθρο τους οι Financial Times επικαλούμενοι πηγές που έχουν γνώση των εν λόγω σχεδίων τα οποία ωστόσο δεν επιβεβαιώνονται, προς το παρόν, από τον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι FT, η εν λόγω αντιπροσωπεία θα αποτελείται όχι από εν ενεργεία αλλά από πρώην αξιωματούχους των ΗΠΑ, προερχόμενους και από τα δύο κόμματα, όχι μόνο από τους Δημοκρατικούς αλλά και από τους Ρεπουμπλικaνούς.

Ο Δημοκρατικός Τζέιμς Στάινμπεργκ, άλλοτε κορυφαίος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και ο Ρεπουμπλικανός Στίβεν Χάντλεϊ, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, λέγεται ότι μπορεί να ηγηθούν της εν λόγω αποστολής.

Αναλυτές προειδοποιούν, πάντως, ότι μια τέτοια κίνηση από την πλευρά της Ουάσιγκτον θα μπορούσε να περιπλέξει ή ακόμη και να εκτροχιάσει την πορεία εξομάλυνσης/σταθεροποίησης στην οποία έχουν εισέλθει οι σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας το τελευταίο διάστημα. «Η αποστολή μιας τέτοιας αντιπροσωπείας αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές είναι ασυνήθιστη και πιθανότατα θα εξοργίσει το Πεκίνο», σημειώνουν οι FT. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι η επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν το καλοκαίρι του 2022 είχε προκαλέσει μεγάλες «αναταράξεις» στον άξονα των σινοαμερικανικών σχέσεων.

Την προεδρία της αυτοδιοικούμενης Ταϊβάν διεκδικούν στις εκλογές της 13ης Ιανουαρίου ο Λάι Τσινγκ-Τε του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος, ο Χου Γιου-Γι του Κουομιντάνγκ και ο Κο Γουέν-Τζε του Λαϊκού Κόμματος της Ταϊβάν. Ειδικά η υποψηφιότητα του Λάι Τσινγκ-Τε ωστόσο, λέγεται ότι προκαλεί μεγάλη ανησυχία στο Πεκίνο.

Πηγή: FT

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT