Λευκός Οίκος: Κλιμακούμενες οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα

Λευκός Οίκος: Κλιμακούμενες οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να αποφανθεί σήμερα επί μιας απόφασης που ζητά τον τερματισμό των επιθέσεων των Χούθι εναντίον πλοίων

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι οι επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα από τους αντάρτες Χούθι στην Υεμένη, είναι «κλιμακούμενες» και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διαβουλευτούν με τους εταίρους τους για τα επόμενα βήματα εάν οι επιθέσεις συνεχιστούν.

«Παρά τα όσα μπορεί να λένε οι Χούθι, απειλούν και στοχεύουν εμπορικά πλοία που έχουν δεσμούς με χώρες σε όλον τον κόσμο, πολλές από τις οποίες δεν έχουν καμία σχέση με το Ισραήλ. Οι επιθέσεις αυτές είναι παράνομες και κλιμακούμενες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι.

Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να αποφανθεί σήμερα επί μιας απόφασης που ζητά τον τερματισμό των επιθέσεων των ανταρτών Χούθι της Υεμένης εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το προσχέδιο κειμένου, το οποίο περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, «καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις επιθέσεις, τουλάχιστον 25, εναντίον εμπορικών πλοίων από τις 19 Νοεμβρίου 2023», ημερομηνία κατά την οποία οι Χούθι κατέλαβαν το πλοίο Galaxy Leader, παίρνοντας ομήρους τα 25 μέλη του πληρώματος.

Το κείμενο «απαιτεί οι Χούθι να σταματήσουν αμέσως τέτοιου είδους επιθέσεις, οι οποίες εμποδίζουν το διεθνές εμπόριο και υπονομεύουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες της ναυσιπλοΐας, όπως και την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή». Στο κείμενο σημειώνεται επίσης το δικαίωμα των κρατών μελών να υπερασπίζονται τα πλοία από επιθέσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, AFP, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT