Πολωνία: Πολιτική ένταση μετά τις συλλήψεις τέως υπουργών

Πολωνία: Πολιτική ένταση μετά τις συλλήψεις τέως υπουργών

Εκτρέπεται η κόντρα Ντούντα με Τουσκ

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Απεργία πείνας άρχισε χθες ο κρατούμενος συντηρητικός τέως υπουργός Εσωτερικών Μάριους Καμίνσκι, που συνελήφθη στο προεδρικό μέγαρο της Βαρσοβίας μετά την καταδίκη του για κατάχρηση εξουσίας. Ο συντηρητικός πρόεδρος της χώρας Αντρέι Ντούντα δεσμεύθηκε χθες να μην αναπαυθεί έως ότου απελευθερωθεί ο Καμίνσκι.

Ο συλληφθείς, μέλος του εθνικιστικού Κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS), και ο συνεργάτης του Μάσιε Βάσικ συνελήφθησαν το βράδυ της Τρίτης από την αστυνομία αφού είχαν καταφύγει στο προεδρικό μέγαρο. «Οι δύο άνδρες συνελήφθησαν σύμφωνα με απόφαση της ποινικής δικαιοσύνης», έγραψε στην πλατφόρμα Χ ο υφυπουργός Εσωτερικών, Τσεσλάου Μρόζεκ.

Τον Δεκέμβριο, εφετείο της Βαρσοβίας καταδίκασε σε δύο χρόνια φυλάκιση χωρίς δυνατότητα αναστολής τον τέως υπουργό Εσωτερικών Μάριους Καμίνσκι και τον συνεργάτη του για κατάχρηση εξουσίας σε υπόθεση του 2007. Εκείνη την εποχή ο Καμίνσκι, ενόσω ήταν επικεφαλής της υπηρεσίας καταπολέμησης της διαφθοράς, διέταξε παράνομη έρευνα για εταίρο του τότε κυβερνητικού συνασπισμού υπό το PiS.

Ο Καμίνσκι είχε υπηρετήσει και ως συντονιστής των υπηρεσιών πληροφοριών, με τους επικριτές του να τον χαρακτηρίζουν ενσάρκωση της αυταρχικής ιδεολογίας του κόμματος PiS, το οποίο ηττήθηκε στις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Σε απεργία πείνας ο κρατούμενος τέως υπουργός Εσωτερικών Καμίνσκι – Διαδηλώσεις στους δρόμους από οπαδούς των συντηρητικών.

Το βράδυ της Δευτέρας, λίγο μετά την έκδοση του εντάλματος σύλληψης, οι δύο άνδρες κατέφυγαν στο προεδρικό μέγαρο, επικαλούμενοι προεδρική χάρη που τους είχε απονείμει ο –προερχόμενος από το PiS– πρόεδρος Αντρέι Ντούντα το 2015. Αυτή η χάρη απορρίφθηκε από το ανώτατο δικαστήριο. Η ποινική δικαιοσύνη αποφάσισε, εκτός από τη φυλάκισή τους, τη στέρηση των βουλευτικών εδρών των δύο καταδικασθέντων.

Η αστυνομία, όμως, δεν εντόπισε τους δύο καταζητούμενους στις οικίες τους το πρωί της Τρίτης, αντίθετα οι δύο φυγόδικοι εμφανίσθηκαν το μεσημέρι της ίδιας ημέρας στο πλευρό του προέδρου Ντούντα, για να παραμείνουν όλη την ημέρα στο προεδρικό μέγαρο. Σύμφωνα με πολωνικά μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος Ντούντα απουσίαζε από το προεδρικό ανάκτορο Ρατζιβίλ τη στιγμή της σύλληψης των δύο βουλευτών.

Πολωνία: Πολιτική ένταση μετά τις συλλήψεις τέως υπουργών-1
Διαδήλωση μπροστά στο αστυνομικό τμήμα, όπου κρατούνταν ο τέως υπουργός Εσωτερικών
Μάριους Καμίνσκι και ο συνεργάτης του, πραγματοποίησαν οπαδοί της εθνικιστικής αντιπολίτευσης. [MACIEK JAZWIECKI / AGENCJA WYBORCZA.PL VIA REUTERS ]

Λίγες ώρες πριν από τη σύλληψή τους, οι δύο άνδρες εμφανίσθηκαν στο προαύλιο του ανακτόρου για να μιλήσουν στα τηλεοπτικά συνεργεία: «Δεν κρυβόμαστε, βρισκόμαστε εδώ προσκεκλημένοι του προέδρου της Δημοκρατίας. Γνωρίζουμε ότι αστυνομικές δυνάμεις συγκεντρώνονται αυτή τη στιγμή σε μικρή απόσταση από το ανάκτορο Ρατζιβίλ προκειμένου να μας συλλάβουν. Αν καταλήξουμε στη φυλακή, θα είμαστε πολιτικοί κρατούμενοι», είπε ο Μάριους Καμίνσκι.

Μετά τη σύλληψη του πρώην υπουργού, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ σχολίασε: «Πρόκειται για πρωτοφανή κατάσταση. Οι καταζητούμενοι, αντί να οδηγηθούν από την αστυνομία σε κρατητήριο, επέλεξαν άλλο χώρο κράτησης, πιο αναπαυτικό: το προεδρικό μέγαρο. Ο πολιτικός χώρος που κυβέρνησε την Πολωνία για οκτώ χρόνια έχει αφήσει πίσω του δικαστικό χάος χωρίς προηγούμενο».

Εφοδος της αστυνομίας

Η επικεφαλής του προσωπικού γραφείου του προέδρου Ντούντα, Γκρατσίνα Ινιάτσακ, είπε ότι η αστυνομία πραγματοποίησε την έφοδο όταν ο πρόεδρος Ντούντα βρισκόταν στην επίσημη κατοικία του, στο ανάκτορο Μπελβεντέρ της Βαρσοβίας, όπου είχε συνάντηση με την εξόριστη ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, Σβετλάνα Τσιχανούσκαγια.

«Εκτιμάμε ότι η αστυνομική έφοδος ήταν παράνομη. Οι υπάλληλοι της προεδρίας δεν αντιστάθηκαν, αλλά οι αστυνομικοί ήταν αγενείς, αρνήθηκαν να μου μιλήσουν και δεν παρουσίασαν κάποιο έγγραφο που να δικαιολογούσε την παρουσία τους εκεί. Οταν ο πρόεδρος ενημερώθηκε για το τι συνέβαινε, ζήτησε να μεταβεί αμέσως στο προεδρικό μέγαρο, αλλά η έξοδος του ανακτόρου Μπελβεντέρ είχε αποκλεισθεί από αστικό λεωφορείο», είπε η Ινιάτσακ.

Εκατοντάδες διαδηλωτές, οπαδοί της εθνικιστικής αντιπολίτευσης, συγκεντρώθηκαν μπροστά από το προεδρικό μέγαρο και το αστυνομικό τμήμα, όπου προσήχθησαν οι δύο πολιτικοί. Το πλήθος φώναζε συνθήματα υπέρ της αποφυλάκισης των «πολιτικών κρατουμένων».

Σε μήνυμά του στην πλατφόρμα Χ ο εκπρόσωπος Τύπου του PiS Ραφάλ Μπόκενεκ χαρακτήρισε την αστυνομική επιχείρηση για τη σύλληψη των δύο πολιτικών «παράνομη απαγωγή και παραβίαση κάθε δημοκρατικού κανόνα». Η υπόθεση απειλεί την κυβέρνηση Τουσκ, καθώς ο πρόεδρος Ντούντα θα πρέπει να εγκρίνει τον προϋπολογισμό μέχρι το τέλος του μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT