Σουηδία: Οι εκκλήσεις περί πολεμικής ετοιμότητας έφεραν αναστάτωση και επικρίσεις

Σουηδία: Οι εκκλήσεις περί πολεμικής ετοιμότητας έφεραν αναστάτωση και επικρίσεις

Κορυφαίοι Σουηδοί αξιωματούχοι ζήτησαν από τους συμπατριώτες τους να προετοιμαστούν ακόμη και για πόλεμο. Πολλοί, ωστόσο, τους κατηγόρησαν ότι «κινδυνολογούν»

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναστάτωση και… επικρίσεις έμελλε να προκαλέσουν όσα ανέφεραν κορυφαίοι Σουηδοί αξιωματούχοι στο πλαίσιο της διάσκεψης «Λαός και Αμυνα» («Folk och Försvar») που πραγματοποιήθηκε στο Σέλεν της δυτικής Σουηδίας το περασμένο Σαββατοκύριακο, με φόντο τον εν εξελίξει πόλεμο στην Ουκρανία και την επικείμενη ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Κατά τη διάρκεια της εν λόγω διάσκεψης, ο υπουργός Πολιτικής Αμυνας, Καρλ Οσκαρ Μπόλιν, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι όντως «θα μπορούσε να γίνει πόλεμος στη Σουηδία».

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο αρχηγός των σουηδικών ενόπλων δυνάμεων, πτέραρχος Μίκαελ Μπιντέν, υπερθεμάτισε, υποστηρίζοντας ότι οι Σουηδοί «πρέπει να προετοιμαστούν όσο το δυνατόν περισσότερο, σε όλα τα επίπεδα» για ένα τέτοιο πολεμικό ενδεχόμενο.

Οι εν λόγω δηλώσεις προκάλεσαν, ωστόσο, αναστάτωση αλλά και επικρίσεις εντός των συνόρων της Σουηδίας η οποία υπενθυμίζεται άλλωστε ότι περιμένει παράλληλα και την ολοκλήρωση της ένταξής της στο ΝΑΤΟ.

Η πρώην πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Αντερσον δήλωσε, μιλώντας στη σουηδική τηλεόραση, ότι ο πόλεμος ακόμη δεν έχει φτάσει έξω από την πόρτα της Σουηδίας, σε μια προσπάθεια προφανώς να καθησυχάσει όσους από τους συμπατριώτες της φοβήθηκαν ότι επίκειται κάποια σύρραξη.

Αλλοι έσπευσαν, ωστόσο, να κατηγορήσουν τους κ.κ. Μπόλιν και Μπιντέν για «καταστροφολογία».

Με πληροφορίες από BBC, CNBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT