Βρετανία: Οργή για κακοδικία και φυλάκιση 230 εργαζομένων

Βρετανία: Οργή για κακοδικία και φυλάκιση 230 εργαζομένων

Τηλεοπτική σειρά φέρνει στο προσκήνιο το σκάνδαλο στα Βρετανικά Ταχυδρομεία εξαιτίας του λογισμικού Horizon

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Μια επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά αναζωπύρωσε την οργή της κοινής γνώμης στη Βρετανία για ένα σκάνδαλο που έχει χαρακτηριστεί «η πιο εκτεταμένη περίπτωση κακοδικίας» στην ιστορία της χώρας, αφού κατέστρεψε τη ζωή εκατοντάδων ταχυδρομικών υπαλλήλων. Ενα λάθος στο λογισμικό των ηλεκτρονικών υπολογιστών που χρησιμοποιούσαν τα Βρετανικά Ταχυδρομεία, μια κρατική εταιρεία που απασχολούσε χιλιάδες ανθρώπους σε όλη τη χώρα, οδήγησε στη φυλακή 230 εργαζομένους με τις εσφαλμένες κατηγορίες της κλοπής, απάτης και κακοδιαχείρισης. Μεταξύ του 1999 και του 2015, 736 αυτοαπασχολούμενοι μάνατζερ υποκαταστημάτων που είχαν συνάψει σύμβαση εργασίας με τα Ταχυδρομεία διώχθηκαν ποινικά και καταδικάστηκαν με βάση ανακριβή στοιχεία που παρείχε το Horizon, ένα λογισμικό πρόγραμμα της ιαπωνικής εταιρείας Fujitsu. Kατηγορούμενοι για παρόμοια αδικήματα, χιλιάδες άλλοι εργαζόμενοι υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν υποτιθέμενες απώλειες που δημιουργήθηκαν εξαιτίας του λάθους στο λογισμικό, εξωθώντας πολλούς στην οικονομική καταστροφή, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα υγείας και οδηγώντας κάποιους εξ αυτών στην αυτοκτονία. Τα συμβόλαια που είχαν συνάψει με τα Ταχυδρομεία τους καθιστούσαν υπόλογους για οποιοδήποτε έλλειμμα στο υποκατάστημα στο οποίο ήταν υπεύθυνοι, με αποτέλεσμα να είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν από την τσέπη τους τις υποτιθέμενες απώλειες.

Επειτα από 20ετή δικαστική μάχη, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε το 2019 ότι το λογισμικό Horizon ήταν υπεύθυνο για τα λάθη. Παρόλο που τα προβλήματα στη λειτουργία του άρχισαν να καταγγέλλονται πολύ νωρίς, οι επικεφαλής των Ταχυδρομείων αγνόησαν τις καταγγελίες και κατηγόρησαν τους διοικητές των υποκαταστημάτων για κακοδιαχείριση. Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ παραδέχθηκε ότι είναι μία από τις μεγαλύτερες δικαστικές πλάνες στην ιστορία της χώρας και υποσχέθηκε αποζημίωση σε όσους καταδικάστηκαν ή υπέφεραν ως απόρροια του σκανδάλου.

Η υπόθεση ανακινήθηκε μετά την προβολή τηλεοπτικής σειράς του ITV, ενός συνδυασμού ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας με τίτλο «Ο κύριος Μπέιτς εναντίον των Ταχυδρομείων», που αφηγείται την προσπάθεια ενός από τους πληγέντες υπαλλήλους, του Αλαν Μπέιτς, να εξασφαλίσει δικαιοσύνη. Η Πόλα Βένελς, η οποία διετέλεσε διευθύνουσα σύμβουλος των Βρετανικών Ταχυδρομείων την επίμαχη περίοδο, έδωσε πίσω ένα βραβείο με το οποίο είχε τιμηθεί, αποδεχόμενη τις ευθύνες της. Δεκάδες θύματα έχουν εμφανιστεί τις τελευταίες ημέρες στα ΜΜΕ και αφηγούνται τις τραυματικές εμπειρίες τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT