Ε.Ε.: Κοντά σε συμφωνία ώστε να αρθεί το «βέτο» Ορμπαν για τη βοήθεια προς την Ουκρανία

Ε.Ε.: Κοντά σε συμφωνία ώστε να αρθεί το «βέτο» Ορμπαν για τη βοήθεια προς την Ουκρανία

Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για συμβιβαστική πρόταση

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Αποφασισμένοι εμφανίζονται αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες προκειμένου στο επικείμενο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την 1η Φεβρουαρίου να υπάρξει ομόφωνη συμφωνία για την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, του προϋπολογισμού, στο πλαίσιο του οποίου θα εγκριθεί και η οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία, ύψους 50 δισ. ευρώ. Βασικός στόχος τους δηλαδή είναι να καταφέρουν να άρει το βέτο του ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπαν, σε ό,τι αφορά την απαραίτητη οικονομική στήριξη του Κιέβου, που «μπλόκαρε» στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναφέρουν πως είναι σε πλήρη εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Βρυξελλών και Βουδαπέστης, με διάφορες παρασκηνιακές συναντήσεις να λαμβάνουν χώρα αυτή την εβδομάδα, ώστε να επιτευχθεί συμβιβασμός.

Η πρόταση της Κομισιόν είναι να δοθούν στην Ουκρανία 50 δισ. ευρώ από τον κοινό προϋπολογισμό για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, κάτι που δεν επιθυμεί η Ουγγαρία, που επί της ουσίας «εκβιάζει», ώστε να λάβει ως αντάλλαγμα την απελευθέρωση «παγωμένων» ευρωπαϊκών κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, που παραμένουν αδιάθετα λόγω ανησυχιών για το κράτος δικαίου στη χώρα.

Η συμβιβαστική λύση που προωθείται, σύμφωνα με τους Financial Times, θα αφορά επί της ουσίας ένα πακέτο στήριξης που θα περιλαμβάνει έναν μηχανισμό «φρένου» σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όταν δηλαδή ένα κράτος-μέλος θα μπορεί να χρησιμοποιεί εάν έχει ανησυχίες ή διαφωνίες και που θα μπορούν να συζητηθούν σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι μια τέτοια ιδέα θα μπορούσε να ικανοποιήσει τον Βίκτορ Oρμπαν που ζητά να δοθούν τα 50 δισ. σε τέσσερις δόσεις ετησίως, ώστε να διατηρήσει το δικαίωμα του βέτο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Βουδαπέστη εξετάζει ήδη θετικά την εν λόγω πρόταση, καθώς ο Ορμπαν θα μπορέσει να την «επικοινωνήσει» στο εσωτερικό της χώρας του ως ευρωπαϊκό συμβιβασμό προς εκείνον.

Ευρωπαίος αξιωματούχος σε ενημέρωση των ανταποκριτών στις Βρυξέλλες, στην οποία μετείχε η «Κ», ανέφερε χθες ότι «είμαστε σε επαφή με την Ουγγαρία και αυτό είναι μια θετική εξέλιξη». Σημείωσε παράλληλα ότι ο στόχος είναι να υπάρξει ομόφωνη συμφωνία, δηλαδή και των 27 Ευρωπαίων ηγετών.

Επειδή ο Βίκτορ Ορμπαν είναι γνωστός για τις τακτικές «εκβιασμού», κάποιοι κρατούν χαμηλά τις προσδοκίες τους, λέγοντας πως σε κάθε περίπτωση εξετάζονται και εναλλακτικά σενάρια, που θα αφορούν για παράδειγμα την απόδοση των απαραίτητων κονδυλίων προς την Ουκρανία, εκτός του κοινού προϋπολογισμού, που ωστόσο δεν βρίσκει σύμφωνες αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Αλλωστε και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε συνέντευξη Τύπου για τις προτεραιότητες της βελγικής προεδρίας την περασμένη Παρασκευή ανέφερε ότι ήδη εξετάζονται εναλλακτικά σχέδια, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι στη συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων της Ε.Ε., την Τετάρτη, η Ουγγαρία δεν έθεσε βέτο και έτσι δόθηκε «μερική εντολή διαπραγμάτευσης», προκειμένου η βελγική προεδρία της Ε.Ε. να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όταν θα βρεθεί λύση για το ταμείο ενίσχυσης της Ουκρανίας.

Στη σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρεται «μερική» εντολή, καθώς δεν περιλαμβάνει καμία λεπτομέρεια σχετικά με το ειδικό ταμείο ούτε ποσά, καθώς αυτά θα πρέπει να λάβουν την έγκριση των Ευρωπαίων ηγετών κατά την έκτακτη συνεδρίασή τους την 1η Φεβρουαρίου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT