Ουκρανία: Υπόσχεση Σούνακ από το Κίεβο για πακέτο ενίσχυσης 2,9 δισ. ευρώ

Ουκρανία: Υπόσχεση Σούνακ από το Κίεβο για πακέτο ενίσχυσης 2,9 δισ. ευρώ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε αύξηση της στρατιωτικής χρηματοδότησης στην Ουκρανία

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ταξίδεψε στο Κίεβο την Παρασκευή για να ανακοινώσει αύξηση της στρατιωτικής χρηματοδότησης ώστε να βοηθήσει την Ουκρανία να αγοράσει νέα μη επανδρωμένα στρατιωτικά αεροσκάφη, μεταξύ άλλων για επιτήρηση και για επιδρομές μεγάλης εμβέλειας, αλλά και θαλάσσιων ντρόουν.

Το Λονδίνο υπήρξε ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Κιέβου από την εισβολή της Ρωσίας και ο κ. Σούνακ είπε ότι η Βρετανία θα αυξήσει τη στήριξή της το επόμενο οικονομικό έτος στα 2,5 δισεκατομμύρια λίρες (2,9 δισεκατομμύρια ευρώ), μια αύξηση 200 εκατομμυρίων λιρών σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Η Βρετανία είπε ότι θα παράσχει τη μεγαλύτερη παράδοση ντρόουν στην Ουκρανία από οποιαδήποτε χώρα, με τα περισσότερα από αυτά να αναμένεται να κατασκευαστούν στη Βρετανία.

«Το Υπουργείο Αμυνας θα συνεργαστεί με διεθνείς εταίρους για να αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που παρέχονται για την άμυνα της Ουκρανίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης.

Το γραφείο του κ. Σούνακ ανέφερε ότι οι δύο χώρες θα υπογράψουν επίσης μια ιστορική Συμφωνία Βρετανίας-Ουκρανίας για τη Συνεργασία Ασφαλείας, ύστερα από μια συμφωνία της Ομάδας των Επτά plo;ysivn εθνών (G7) να παράσχουν στην Ουκρανία διμερείς διαβεβαιώσεις ασφαλείας.

Η Βρετανία είπε ότι η συμφωνία «επισημοποιεί μια σειρά από μέτρα υποστήριξης που το Ηνωμένο Βασίλειο παρείχε και θα συνεχίσει να παρέχει για την ασφάλεια της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής πληροφοριών, της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, της ιατρικής και στρατιωτικής εκπαίδευσης και της αμυντικής βιομηχανικής συνεργασίας».

Ο κ. Σούνακ είπε ότι η Ουκρανία μάχεται για τις αρχές της ελευθερίας και της δημοκρατίας για δύο χρόνια.

«Είμαι εδώ σήμερα με ένα μήνυμα: Το Ηνωμένο Βασίλειο επίσης δεν θα υποχωρήσει», είπε ο κ. Σούνακ σε δήλωση. «Θα σταθούμε δίπλα στην Ουκρανία, στις πιο σκοτεινές ώρες της όσο και στις καλύτερες εποχές».

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT