Ερντογάν: ΗΠΑ και Βρετανία μετατρέπουν την Ερυθρά σε «θάλασσα αίματος»

Ερντογάν: ΗΠΑ και Βρετανία μετατρέπουν την Ερυθρά σε «θάλασσα αίματος»

Οι επιθέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας εναντίον των Χούθι στην Υεμένη «δεν ήταν αναλογικές», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι επιθέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας εναντίον των Χούθι στην Υεμένη δεν υπήρξαν αναλογικές», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ισχυρίστηκε πως οι δύο χώρες επιχειρούν να μετατρέψουν την Ερυθρά Θάλασσα σε «θάλασσα αίματος».

«Η Αγκυρα ακούει ότι οι δυνάμεις των Χούθι διεξάγουν “επιτυχημένη άμυνα” εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας», δήλωσε και πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ κάνουν χρήση δυσανάλογης ισχύος, όπως κάνει και το Ισραήλ στην Παλαιστίνη. Το Ιράν κοιτάζει πως να προστατευτεί απέναντι σε αυτά. Η Μεγάλη Βρετανία έχει κάνει βήματα μαζί με τις ΗΠΑ. Αυτή τη στιγμή, προσπαθούν να μετατρέψουν την Ερυθρά Θάλασσα σε θάλασσα από αίμα και η Υεμένη, με τους Χούθι και χρησιμοποιώντας όλη τη δύναμή της, λέει πως θα δώσει την απαραίτητη απάντηση στην περιοχή στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Βρετανία. Από διαφορετικές πηγές μαθαίνουμε πως οι Χούθι αμύνονται με επιτυχία έναντι των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας. Πως δίνουν επιτυχημένες απαντήσεις και στις δυο χώρες».

Εξέφρασε παράλληλα την άποψη ότι το Ισραήλ θα καταδικαστεί στο Διεθνές Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών στη Χάγη, όπου έχει προσφύγει εναντίον του η Νότια Αφρική, κατηγορώντας το για «πράξεις που ισοδυναμούν με γενοκτονία» εναντίον των Παλαιστινίων στη Γάζα.

Η Τουρκία «θα συνεχίσει να παρέχει ντοκουμέντα, κυρίως εικόνες, σχετικά με τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα» πρόσθεσε.

«Πιστεύω ότι το Ισραήλ θα καταδικαστεί εκεί. Πιστεύουμε στη δικαιοσύνη του Διεθνούς Δικαστηρίου», δήλωσε ο Ερντογάν.

Ρωσία: Τα χτυπήματα είναι «παράνομα»

Νωρίτερα, η Ρωσία είχε χαρακτηρίσει τα χτυπήματα στην Υεμένη «παράνομα». «Από την άποψη του διεθνούς δικαίου, είναι παράνομα», ισχυρίστηκε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ πρόσθεσε πάντως, ότι το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα καλέσει τους Χούθι να σταματήσουν τις επιθέσεις στη ναυτιλία. Η Μόσχα ζήτησε επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά τις ολονύχτιες επιθέσεις στην Υεμένη.

Η Ρωσία είναι στενός σύμμαχος του Ιράν, το οποίο εξοπλίζει, εκπαιδεύει και υποστηρίζει τους Χούθι.

Η Ρωσία και η Κίνα απείχαν την Τετάρτη από ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που απαιτούσε από τους Χούθι να σταματήσουν αμέσως τις επιθέσεις τους στη ναυτιλία, τονίζοντας το δικαίωμα των κρατών-μελών του ΟΗΕ να «υπερασπιστούν τα πλοία τους από επίθεση».

Βρετανία: Βία «σε αυτοάμυνα»

Εντωμεταξύ, η βρετανική κυβέρνηση δημοσίευσε έκθεση των νομικών συμβούλων της, η οποία αναφέρει ότι η απόφασή της να πλήξει στρατιωτικούς στόχους των Χούθι στην Υεμένη είναι δικαιολογημένη βάσει του διεθνούς δικαίου.

«Η Βρετανία επιτρέπεται, βάσει του διεθνούς δικαίου, να χρησιμοποιεί βία σε τέτοιες περιπτώσεις, όπου η δράση σε αυτοάμυνα είναι το μόνο εφικτό μέσο για την αντιμετώπιση μιας πραγματικής ή επικείμενης ένοπλης επίθεσης και όπου η δύναμη που χρησιμοποιείται είναι απαραίτητη και αναλογική», αναφέρει το έγγραφο.

Πλήγματα εναντίον 60 στόχων

Οι αμερικανικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους έπληξαν περισσότερους από 60 στόχους σε 16 τοποθεσίες που χρησιμοποιούν οι Χούθι στην Υεμένη, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται κέντρα διοίκησης και ελέγχου, αποθήκες πυρομαχικών, συστήματα εκτόξευσης, εγκαταστάσεις παραγωγής και συστήματα ραντάρ αεράμυνας, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε αργά χθες, Πέμπτη.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT