Η Ιταλία αρνήθηκε να λάβει μέρος στη στρατιωτική δράση εναντίον των Χούθι

Η Ιταλία αρνήθηκε να λάβει μέρος στη στρατιωτική δράση εναντίον των Χούθι

Η Ρώμη προτίμησε να ακολουθήσει «κατευναστική» πολιτική στην Ερυθρά Θάλασσα

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ιταλία αρνήθηκε να λάβει μέρος στα πλήγματα που εξαπέλυσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία στη διάρκεια της νύχτας εναντίον των Χούθι στην Υεμένη, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, την οποία επικαλείται το Reuters.

Η Ρώμη προτίμησε να ακολουθήσει «κατευναστική» πολιτική στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ η κυβέρνηση «θα χρειαζόταν την έγκριση» από τη Βουλή προκειμένου να λάβει μέρος σε οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια, καθιστώντας αδύνατη μια γρήγορη έγκριση, ανέφερε η ίδια πηγή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία έπληξαν πολλούς στόχους στην Υεμένη από αέρος και θαλάσσης, ενώ η Ολλανδία, η Αυστραλία, ο Καναδάς και το Μπαχρέιν παρείχαν επιμελητειακή υποστήριξη και υποστήριξη από τις υπηρεσίες πληροφοριών τους, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

Τα νυχτερινά πλήγματα ήρθαν ως «απάντηση» στις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις των Χούθι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, έναν από τους πιο πολυσύχναστους εμπορικούς διαδρόμους.

Οι Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, ισχυρίζονται πως οι επιθέσεις τους γίνονται σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Χαμάς.

Κάλεσμα για τερματισμό των επιθέσεων

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Ιταλός υπουργός Αμυνας Γκουίντο Κροσέτο είχε δηλώσει στο Reuters πως οι επιθέσεις των Χούθι έπρεπε να σταματήσουν για να μην προκαλέσουν νέο πόλεμο στην περιοχή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες ξεκίνησαν τον περασμένο μήνα την Επιχείρηση Φύλακας Ευημερίας για την προστασία μη στρατιωτικών πλοίων στην πολυσύχναστη Ερυθρά Θάλασσα.

Η Ιταλία ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο πως θα έστελνε πλοίο στην περιοχή έπειτα από αιτήματα για υποστήριξη από πλοιοκτήτριες εταιρείες, αλλά δεν δεσμεύθηκε με την υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αποστολή, με άλλους συμμάχους της Ε.Ε. να αποστασιοποιούνται επίσης από την πρωτοβουλία.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT