Το δεξαμενόπλοιο St Nikolas εντοπίστηκε «ανοιχτά του ιρανικού νησιού Κεσμ»

Το δεξαμενόπλοιο St Nikolas εντοπίστηκε «ανοιχτά του ιρανικού νησιού Κεσμ»

Στο υπό σημαία Νησιών Μάρσαλ ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο αναφέρεται σε καταχώρισή της στην πλατφόρμα X η υπηρεσία Tanker Trackers

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το υπό σημαία Νησιών Μάρσαλ ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο St Nikolas, που κατελήφθη την Πέμπτη από τις ιρανικές δυνάμεις στον Κόλπο του Ομάν, εντοπίστηκε ανατολικά του ιρανικού νησιού Κεσμ, όπως ανέφερε στην πλατφόρμα X η υπηρεσία Tanker Trackers.

Η κατάληψη του St Nikolas, που ήταν φορτωμένο με ιρακινό αργό και είχε προορισμό την Τουρκία, έγινε σε αντίποινα για την κατάσχεση πέρυσι από τις Ηνωμένες Πολιτείες από το ίδιο σκάφος του ιρανικού πετρελαίου που μετέφερε τότε, μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης στο Ιράν.

«Το ελληνόκτητο, ασφαλισμένο στο Ηνωμένο Βασίλειο και με σημαία των Νησιών Μάρσαλ δεξαμενόπλοιο Suezmax ST NIKOLAS … φορτωμένο με 1 εκατομμύριο βαρέλια ιρακινό αργό πετρέλαιο, εντοπίστηκε σήμερα ανατολικά του νησιού Κεσμ του Ιράν… το AIS (αυτόματο σύστημα αναγνώρισης πλοίων) είναι εκτός λειτουργίας», ανέφερε το Σάββατο σε καταχώρισή της η Tanker Trackers.

Νωρίτερα το Σάββατο, η ιρανική τηλεόραση έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από την επιχείρηση κατάληψης του δεξαμενόπλοιου από ένοπλους Φρουρούς της Επανάστασης, όπως ονομάζονται οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων του Ιράν. Στο βίντεο φαίνονται ένοπλοι να προσγειώνονται με ελικόπτερα πάνω στο πλοίο και να το καταλαμβάνουν.

Επισημαίνεται πως οι ΗΠΑ είχαν συλλάβει το πλοίο κατά τη διάρκεια επιχείρησης για την επιβολή κυρώσεων, όταν έφερε το όνομα Suez Rajan. Η Τεχεράνη είχε προειδοποιήσει πως η ενέργεια αυτή δεν θα έμενε αναπάντητη.

Το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars είχε μεταδώσει την Πέμπτη ανακοίνωση του Πολεμικού Ναυτικού στην οποία αναφερόταν πως το δεξαμενόπλοιο St Nikolas βρισκόταν καθ’ οδόν προς ιρανικά λιμάνια.

Το Reuters σημειώνει πως η κατάληψη του St Nikolas συμπίπτει χρονικά με τις επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν ανταρτών Χούθι της Υεμένης, με στόχο τις θαλάσσιες εμπορικές οδούς στην Ερυθρά Θάλασσα.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT