Η Μόσχα στοχοποιεί δημοφιλή συγγραφέα ως ξένο πράκτορα

Η Μόσχα στοχοποιεί δημοφιλή συγγραφέα ως ξένο πράκτορα

Ενας από τους πιο δημοφιλείς σύγχρονους συγγραφείς της Ρωσίας, ο Γκριγκόρι Τσκαρτισβίλι, γνωστός και ως Μπόρις Ακούνιν, χαρακτηρίστηκε «ξένος πράκτορας» από το υπουργείο Δικαιοσύνης λόγω της αντίθεσής του στον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας από τους πιο δημοφιλείς συγγραφείς μυθιστορημάτων της Ρωσίας, ο Γκριγκόρι Τσκαρτισβίλι, γνωστός και ως Μπόρις Ακούνιν, χαρακτηρίστηκε «ξένος πράκτορας» από το υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας, λόγω της αντίθεσής του στον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία.

Το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης επικαλέστηκε την αντίθεση του 67χρονου συγγραφέα, που ζει στη Βρετανία, σε αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» και τον κατηγόρησε ότι διακινεί ψευδείς και αρνητικές πληροφορίες για τη Ρωσία καθώς και ότι συμβάλλει στη συγκέντρωση χρημάτων για τον ουκρανικό στρατό.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Τσχαρτισβίλι διακωμώδησε τον χαρακτηρισμό του ως ξένου πράκτορα σημειώνοντας: «Γράφουν ότι κηρύχθηκα ξένος πράκτορας. Εγώ, τρομοκράτης και εξτρεμιστής; Αισθάνομαι σαν τον Μπιν Λάντεν που του έκοψαν κλήση για παράνομο παρκάρισμα».

Επισημαίνεται πως ο χαρακτηρισμός κάποιου προσώπου ως ξένου πράκτορα φέρει αρνητική χροιά από την εποχή της Σοβιετικής Ενωσης και υποχρεώνει τους ανθρώπους να αυτοπροσδιορίζονται έτσι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε άλλες δημοσιεύσεις.

Τον ίδιο χαρακτηρισμό έχουν λάβει και άλλοι συγγραφείς και προσωπικότητες του πολιτισμού που έχουν εξοργίσει τις αρχές, μιλώντας κατά του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι αστυνομικές ιστορίες του Μπόρις Ακούνιν, ήταν μπεστ σέλερ στη Ρωσία προτού οι αρχές στραφούν εναντίον του για τις απαράδεκτες, όπως είπαν, αντιρωσικές απόψεις του. Τα βιβλία του έχουν ήδη πάψει να πωλούνται στη Ρωσία, αφού οι αρχές τον προσέθεσαν σε έναν κατάλογο ατόμων που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται σε υποθέσεις τρομοκρατίας και εξτρεμισμού.

Πηγή: The Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT