Γάζα: 100 ημέρες πολέμου, δεκάδες χιλιάδες νεκροί

Γάζα: 100 ημέρες πολέμου, δεκάδες χιλιάδες νεκροί

Εκατό ημέρες έχουν περάσει, πια, από τις πολύνεκρες επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου και όσα έχουν μεσολαβήσει έκτοτε στη Λωρίδα της Γάζας δεν γίνεται παρά να σοκάρουν.

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκατό ημέρες έχουν περάσει, πια, από τις πολύνεκρες επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου και όσα έχουν μεσολαβήσει έκτοτε στη Λωρίδα της Γάζας δεν γίνεται παρά να σοκάρουν.

Ήταν 7 Οκτωβρίου του 2023, όταν ένοπλοι μαχητές της Χαμάς, προερχόμενοι από την περιοχή της Γάζας, εξαπέλυσαν φονικές επιδρομές εντός των ισραηλινών συνόρων, σκοτώνοντας πάνω από 1.200 Ισραηλινούς, προτού επιστρέψουν πίσω στις βάσεις τους έχοντας όμως πάρει μαζί πάνω από 240 Ισραηλινούς ομήρους.

Το μέγεθος του πλήγματος ήταν τέτοιο ώστε πολλοί να μιλούν, δικαίως, για την «11η Σεπτεμβρίου του Ισραήλ» αλλά και για το φονικότερο πλήγμα που έχει σημειωθεί κατά Εβραίων μετά το Ολοκαύτωμα.

Το μέγεθος της ισραηλινής αντεπίθεσης που ακολούθησε στον παράκτιο παλαιστινιακό θύλακα της Γάζας, υπό μορφή αεροπορικών επιδρομών και χερσαίων επιχειρήσεων, θα ήταν ωστόσο – και εκείνο – συγκλονιστικό.

Εκατό ημέρες έπειτα από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, η Λωρίδα της Γάζας έχει γίνει το πεδίου ενός πρωτοφανώς καταστροφικού πολέμου που δεν φαίνεται να τελειώνει αλλά, αντιθέτως, επεκτείνεται προς τον Λίβανο, το Ιράκ και την Ερυθρά Θάλασσα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ (IDF), από τις 7 Οκτωβρίου και έπειτα:

Πάνω από 9.000 μέλη της Χαμάς και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων έχουν σκοτωθεί στη Γάζα

Περισσότεροι από 170 τρομοκράτες έχουν πέσει νεκροί στον Λίβανο

Περίπου 30.000 στόχοι έχουν πληγεί από ισραηλινά πυρά στη Λωρίδα της Γάζας

Περίπου 750 στόχοι της Χεζμπολάχ έχουν πληγεί στον Λίβανο

188 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους στο πλαίσιο των χερσαίων επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ συνολικά, από τις αρχές Οκτωβρίου και έπειτα, οι νεκροί Ισραηλινοί στρατιώτες και έφεδροι έχουν ξεπεράσει τους 520. Σημειώνεται ότι 19 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν πέσει νεκροί από φίλια πυρά και άλλοι 36 έχουν σκοτωθεί σε δυστυχήματα.   

7,2 εκατομμύρια φυλλάδια έχουν ρίξει οι Ισραηλινοί στη Γάζα με προειδοποιήσεις εκκένωσης

13,7 εκατομμύρια μηνύματα σε κινητά έχουν στείλει οι Ισραηλινοί στη Γάζα με προειδοποιήσεις και οδηγίες εκκένωσης

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι σύμφωνα με την παλαιστινιακή πλευρά, οι νεκροί Παλαιστίνιοι είναι περισσότεροι από όσους υπολογίζει το Ισραήλ. Πιο συγκεκριμένα, η παλαιστινιακή πλευρά καταγγέλλει ότι περισσότεροι από 28.840 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας και πάνω από 60.000 έχουν τραυματιστεί από ισραηλινά πλήγματα, από τις 7 Οκτωβρίου και έπειτα.

Με πληροφορίες από Times of Israel

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT