Κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση για τον Τραμπ στην Αϊόβα – Τι θα σηματοδοτούσε νίκη του

Κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση για τον Τραμπ στην Αϊόβα – Τι θα σηματοδοτούσε νίκη του

Μία νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στην Αϊόβα θα αποτελούσε σαφή ένδειξη ότι πολλοί Ρεπουμπλικανοί είναι πρόθυμοι να παραβλέψουν τα νομικά προβλήματα του τέως προέδρου, όπως και την εμπρηστική ρητορική του

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ντόναλντ Τραμπ και οι αντίπαλοί του για το χρίσμα βρίσκονται στην τελική ευθεία πριν από τις προκριματικές εκλογές στην Αϊόβα, τις πρώτες στον δρόμο προς τις προεδρικές κάλπες των ΗΠΑ που είναι προγραμματισμένες για τον Νοέμβριο. 

Οι ψηφοφόροι καλούνται να προσέλθουν στα περισσότερα από 1.500 εκλογικά κέντρα στη μεσοδυτική πολιτεία σήμερα το βράδυ, ενώ όλοι οι υποψήφιοι έχουν παροτρύνει τον κόσμο να αψηφήσει το ακραίο κρύο και να προσέλθει στις κάλπες.

Καθώς η θερμοκρασία προβλέπεται να πέσει έως και στους -30 βαθμούς, πολλοί ανησυχούν πως οι καιρικές συνθήκες θα μπορούσαν να μειώσουν την εκλογική συμμετοχή.

Μετά την Αϊόβα, η κούρσα θα συνεχιστεί από πολιτεία σε πολιτεία, προτού αναδειχθεί ο τελικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών ο οποίος θα διεκδικήσει την προεδρία απέναντι στον Τζο Μπάιντεν.

Μία ηχηρή νίκη του Τραμπ στην Αϊόβα θα εδραίωνε την πρωτοκαθεδρία του, ενώ οι αντίπαλοί του επιδιώκουν να αναδειχθούν ως η κύρια εναλλακτική στον τέως πρόεδρο.

«Μήνυμα σε ολόκληρο τον κόσμο»

Κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση για τον Τραμπ στην Αϊόβα – Τι θα σηματοδοτούσε νίκη του-1

Ο Τραμπ σε συγκέντρωση στην Ιντιανόλα, χθες Κυριακή, ανέφερε: «Μαζί θα γράψουμε ιστορία, αλλά πρέπει να προσέλθετε». Πρόσθεσε ακόμη πως «το αποτέλεσμα σε αυτή την πολιτεία θα στείλει μήνυμα σε ολόκληρη τη χώρα και, στην πραγματικότητα, σε ολόκληρο τον κόσμο».

Ο 77χρονος τέως πρόεδρος επιδιώκει χτύπημα νοκ άουτ στους αντιπάλους του, επιτυγχάνοντας νίκη με μεγάλο προβάδισμα. «Επιδιώκουμε να πετύχουμε ρεκόρ», είχε δηλώσει σε ομιλία του την Παρασκευή.

Μία νίκη του στην Αϊόβα θα αποτελούσε σαφή ένδειξη ότι πολλοί Ρεπουμπλικανοί είναι πρόθυμοι να παραβλέψουν τα νομικά προβλήματα του Τραμπ, όπως και την εμπρηστική ρητορική του.

Νίκη Τραμπ δείχνει δημοσκόπηση

Οι φιλοδοξίες στο στρατόπεδο του Τραμπ για μεγάλη νίκη ενισχύθηκαν το βράδυ του Σαββάτου από δημοσκόπηση των Des Moines Register/NBC News/Mediacom που του δίνει προβάδισμα σχεδόν 30 μονάδων.

Η δημοσκόπηση φέρνει τη Νίκι Χέιλι, πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, στη δεύτερη θέση, ενώ ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις, έχει πλέον υποχωρήσει στην τρίτη θέση.

Ο ΝτεΣάντις δέχεται έντονες πιέσεις να εγκαταλείψει την κούρσα σε περίπτωση που υποστεί μεγάλη ήττα τη Δευτέρα.

Χέιλι: Αφήστε πίσω σας το χάος

«Θέλουμε να βγούμε δυνατοί από την Αϊόβα» δήλωσε από την πλευρά της η Χέιλι, 51 ετών. Ισχυρό αποτέλεσμα στην πολιτεία θα έδινε στη Χέιλι ώθηση ενόψει της επόμενης αναμέτρησης στο Νιου Χάμσαϊρ. Εκεί, βρίσκεται σε απόσταση 10 μονάδων πίσω από τον Τραμπ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Η αμέσως επόμενη αναμέτρηση θα είναι στην πολιτεία της, τη Νότια Καρολίνα, όπου υπηρέτησε δύο θητείες ως κυβερνήτης.

Νίκη σε κάποια από αυτές τις πολιτείες θα βοηθούσε τη Χέιλι να καθιερωθεί ως η μοναδική εναλλακτική στον πρώην πρόεδρο. Κάτι που πιθανότατα θα προκαλούσε κύμα υποστήριξης και δωρεών, το οποίο θα της έδινε περαιτέρω ώθηση.

Στο τελικό σπριντ της Αϊόβα, η Χέιλι προέτρεψε τους ψηφοφόρους να αφήσουν πίσω τους το «χάος» του Τραμπ.

«Εχετε την ευκαιρία να κοιτάξετε πίσω στο παρελθόν ή να πάτε μπροστά και να ξεκινήσετε κάτι καινούργιο» τόνισε.

Με πληροφορίες από AP, NYT, BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT