Οι Χούθι «επέλεξαν να αγνοήσουν» κοινή δήλωση που εξέδωσαν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και άλλα δέκα κράτη, προειδοποιώντας τους να μην επιτεθούν σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, τόνισε ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Γκραντ Σαπς στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του σχετικά με τα πλήγματα εναντίον στόχων των Χούθι στην Υεμένη την περασμένη εβδομάδα.
«Αρκετά πια» με τις επιθέσεις, ανέφερε ο Βρετανός υπουργός, απευθυνόμενος σε αξιωματούχους άμυνας, βουλευτές και δημοσιογράφους, αιτιολογώντας την απόφαση της Βρετανίας να συμμετάσχει στις επιθέσεις των ΗΠΑ εναντίον στόχων των Χούθι.
«Οι Χούθι δέχτηκαν πλήγμα»
Ο ίδιος και ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ενέκριναν τις επιθέσεις χωρίς προηγούμενη συζήτηση στο βρετανικό Κοινοβούλιο, όπως είπε ο Σαπς, και το «αποτέλεσμα είναι ότι οι Χούθι δέχτηκαν πλήγμα».
Οπως τόνισε ο Σαπς στη διάρκεια της ομιλίας του, τόσο οι επιθέσεις εναντίον στόχων των Χούθι στην Υεμένη όσο και η υποστήριξη της Βρετανίας στην Ουκρανία είναι ενδεικτικές του πώς το Λονδίνο θα πορευτεί και στο μέλλον:
«Προσφέροντας την ακλόνητη υποστήριξή μας στους συμμάχους μας και σε περιόδους συγκρούσεων, κινητοποιώντας την παγκόσμια απάντηση σε κάθε κακοήθη παράγοντα που επιδιώκει να σπάσει τη διεθνή τάξη, η οποία βασίζεται σε κανόνες».
«Προειδοποιήθηκαν να σταματήσουν»
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Σαπς ανέφερε ότι η Βρετανία είναι «θεματοφύλακας του διεθνούς ελεύθερου εμπορίου», ενώ τόνισε ότι η βρετανική κυβέρνηση θα «παρακολουθεί πολύ προσεκτικά» τις επόμενες κινήσεις των Χούθι.
Οπως είπε, τα πλοία που δέχονται επίθεση στην Ερυθρά Θάλασσα δεν έχουν «σχέση με τη σύγκρουση Ισραήλ – Γάζας», παρά το γεγονός ότι οι Χούθι ισχυρίζονται πως στοχεύουν πλοία που κατευθύνονται προς το Ισραήλ ή του ανήκουν, ως πράξη αλληλεγγύης προς τον λαό της Γάζας.
Ο Σαπς ανέφερε επίσης ότι Αμερικανοί και Βρετανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν τους υποστηριζόμενους από το Ιράν Χούθι «με κάθε δυνατό τρόπο να σταματήσουν», με «άμεσα και έμμεσα» μηνύματα.
Οι επιθέσεις είναι «απαράδεκτες» και «δεν μπορούν να συνεχιστούν», όπως τόνισε.
«Πολύ σαφής» η σύνδεση του Ιράν με τους Χούθι
«Βλέπουμε ότι η σύνδεση του Ιράν με τους Χούθι είναι πολύ σαφής», ανέφερε ακόμη ο Βρετανός υπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Η ιρανική κυβέρνηση έχει κατηγορηθεί πως τους προμηθεύει όπλα, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες ισχυρίζονται ότι οι ιρανικές μυστικές υπηρεσίες παίζουν ζωτικής σημασίας ρόλο στις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.
Με πληροφορίες από BBC, Guardian