Ενώ συνεχίζεται το λουτρό αίματος στη Γάζα, όπου οι επιδρομές του Ισραήλ έχουν ήδη συμπληρώσει τις 100 ημέρες, νέες επιθέσεις της πολιτοφυλακής Χούθι εναντίον αμερικανικών πλοίων συντηρούν σε υψηλά επίπεδα τη διεθνή ανησυχία για επέκταση του πολέμου στην Ερυθρά Θάλασσα.
Το αμερικανικής ιδιοκτησίας φορτηγό πλοίο «Eagle Gibraltar», με σημαία των Νήσων Μάρσαλ, δέχθηκε χθες επίθεση με πύραυλο στον κόλπο του Αντεν. Ο πύραυλος έπληξε την αριστερή πλευρά του σκάφους χωρίς να προκαλέσει τραυματισμούς και το πλοίο ήταν σε θέση να συνεχίσει την πορεία του, όπως ανακοίνωσε η κεντρική διοίκηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.
Μία ημέρα νωρίτερα, πύραυλος Κρουζ των Χούθι εκτοξεύθηκε από περιοχή κοντά στο λιμάνι Χοντέιντα της Υεμένης εναντίον του αμερικανικού αντιτορπιλικού «Laboon», στο νότιο τμήμα της Ερυθράς Θάλασσας. Δεν προκλήθηκαν ζημιές, αλλά το συμβάν ήρθε να υπογραμμίσει την αποφασιστικότητα των μαχητών Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν μεγάλο μέρος της Υεμένης και υποστηρίζονται από το Ιράν, να απαντήσουν δυναμικά στα πλήγματα που δέχθηκαν από αμερικανικά πολεμικά πλοία και βρετανικά αεροπλάνα την περασμένη Παρασκευή.
Τα πλήγματα που εξαπέλυσαν οι δύο νατοϊκοί σύμμαχοι βρήκαν συνέχεια με αμερικανική επίθεση εναντίον βάσης ραντάρ των Χούθι το Σάββατο, αλλά η αποτελεσματικότητά τους αμφισβητείται. Από τον περασμένο Οκτώβριο, η σιιτική πολιτοφυλακή προχωρεί σε επιθέσεις εναντίον πλοίων ισραηλινών συμφερόντων ή άλλων που κατευθύνονται προς το Ισραήλ με drones, πυραύλους ή κομάντος που μεταφέρονται με ελικόπτερα, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους Παλαιστινίους της Γάζας. Σε αρκετές περιπτώσεις, όμως, οι στόχοι της δεν είχαν καμία σχέση με το Ισραήλ.
Τα αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα δεν έχουν πείσει, επί του παρόντος, τις ναυτιλιακές εταιρείες για την ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα. Χθες, η εταιρεία του Κατάρ QatarEnergy, η δεύτερη μεγαλύτερη στη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη διέλευση τεσσάρων δεξαμενόπλοιων από την Ερυθρά Θάλασσα, ενώ άλλα έξι δεξαμενόπλοια τρίτων χωρών ήρθαν να προστεθούν στον σχετικό κατάλογο.
Αλλοι δύο Ισραηλινοί όμηροι νεκροί από βομβαρδισμό του ισραηλινού στρατού, κατά τη Χαμάς – Για ψυχολογικό πόλεμο μιλάει το Τελ Αβίβ.
Σύμμαχος των Χούθι είναι η επίσης σιιτική και φιλοϊρανική οργάνωση του Λιβάνου Χεζμπολάχ, η οποία έχει αποδυθεί σε έναν πόλεμο χαμηλής έντασης με το Ισραήλ στα σύνορα των δύο χωρών. Αποφεύγοντας να αναφερθεί ευθέως και να επιδοκιμάσει ανοιχτά τις επιθέσεις των Χούθι, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, δήλωσε χθες ότι η Ερυθρά Θάλασσα «έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης πυραύλων, drones και πολεμικών πλοίων», κατηγορώντας τις ΗΠΑ για τη διατάραξη της διεθνούς ναυσιπλοΐας.
Αρκετά συγκρατημένος εμφανίστηκε και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, κατά τον οποίο οι Χούθι διαβεβαίωσαν την Τεχεράνη ότι δεν εννοούν να διαταράξουν την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας. Ο Ιρανός αξιωματούχος κάλεσε την κυβέρνηση Μπάιντεν «να μη δένει την ασφάλεια και τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ επάνω στην τύχη του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ο οποίος αποτυγχάνει».
Σε ανάλυσή τους, οι New York Times εκτιμούν πως Ουάσιγκτον και Τεχεράνη ναι μεν έχουν αποδυθεί σε μια σύγκρουση μέσω αντιπροσώπων στην περιοχή, αλλά είναι πολύ προσεκτικές ώστε να μην έρθουν σε άμεση αντιπαράθεση. Αξιωματούχοι των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας, τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα, υποστηρίζουν ότι το Ιράν θέλει να αποφύγει έναν ευρύτερο πόλεμο στην περιοχή και ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις πως ώθησε τους Χούθι να επιτεθούν σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.
Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν χθες οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στην πόλη της Γάζας και στο κεντρικό τμήμα της παλαιστινιακής Λωρίδας, ενώ σφοδρές μάχες με τη Χαμάς διεξάγονταν στη νότια πόλη Χαν Γιούνις. Οι νεκροί από παλαιστινιακής πλευράς ανέβηκαν σε 24.100 και οι τραυματίες σε 60.834. Χθες το βράδυ, η ισλαμική οργάνωση έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εικονίζονται τα πτώματα δύο Ισραηλινών ομήρων, οι οποίοι, πάντα κατά τη Χαμάς, σκοτώθηκαν από βομβαρδισμό του ισραηλινού στρατού, ενώ άλλη μία όμηρος τραυματίστηκε. Το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας κατηγόρησε τη Χαμάς για «ψυχολογικό πόλεμο» και διέψευσε ότι ο ισραηλινός στρατός είχε οποιαδήποτε ευθύνη για τον θάνατο ενός εκ των ομήρων.
Στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι επισήμανε ότι «είναι κατάλληλη η ώρα για τη μετάβαση» του Ισραήλ σε χαμηλότερης έντασης επιχειρήσεις, ενώ δημοσίευμα του ειδησεογραφικού ιστότοπου Axios ανέφερε ότι «εξαντλείται η υπομονή» του προέδρου Μπάιντεν με τον Νετανιάχου. Από την πλευρά τους, οι επικεφαλής τριών οργανισμών του ΟΗΕ (Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, UNICEF, Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) απηύθυναν επείγουσα έκκληση για μεγάλη αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, τονίζοντας τον άμεσο κίνδυνο λιμού. Τέλος, δύο Παλαιστίνιοι εμβόλισαν με αυτοκίνητο πεζούς και επιτέθηκαν σε άλλους με μαχαίρια σε προάστιο του Τελ Αβίβ, σκοτώνοντας μία γυναίκα και τραυματίζοντας 17 άτομα.