Ναυτικός συναγερμός και αντιδράσεις μετά το πλήγμα των Χούθι εναντίον αμερικανικού πλοίου

Ναυτικός συναγερμός και αντιδράσεις μετά το πλήγμα των Χούθι εναντίον αμερικανικού πλοίου

Οι Χούθι έπληξαν με βαλλιστικό πύραυλο φορτηγό πλοίο αμερικανικής ιδιοκτησίας στα ανοιχτά των ακτών της Υεμένης, σύμφωνα με τις ΗΠΑ χθες Δευτέρα

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιδρώντας στο χτύπημα χθες Δευτέρα, το υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ εξέδωσε ναυτικό συναγερμό, συνιστώντας «να παραμείνουν μακριά από συγκεκριμένες περιοχές στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Αντεν τα εμπορικά πλοία με σημαία των ΗΠΑ και τα εμπορικά πλοία που ανήκουν στις ΗΠΑ».

Οι Χούθι έπληξαν με βαλλιστικό πύραυλο φορτηγό πλοίο αμερικανικής ιδιοκτησίας στα ανοιχτά των ακτών της Υεμένης, σύμφωνα με τις ΗΠΑ.

Το πλοίο, το Gibraltar Eagle, ανέφερε ότι «δεν υπάρχουν τραυματισμοί ούτε σημαντικές ζημιές», σύμφωνα με τη στρατιωτική διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Μέση Ανατολή (Centcom).

Το σκάφος με σημαία Νήσων Μάρσαλ συνεχίζει το ταξίδι του στον Κόλπο του Αντεν.

Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούθι επιτίθενται σε πλοία από τον Νοέμβριο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς.

Η ναυτιλιακή εταιρεία Eagle Bulk Shipping ανακοίνωσε ότι το πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου μετέφερε προϊόντα χάλυβα και βρισκόταν ανοιχτά στον Κόλπο του Αντεν όταν χτυπήθηκε.

Τόνισε ότι το πλοίο «υπέστη περιορισμένες ζημιές σε αμπάρι φορτίου, αλλά είναι σταθερό και κατευθύνεται έξω από την περιοχή».

Λίγες ώρες νωρίτερα η Centcom ανέφερε ότι άλλος πύραυλος που εκτοξεύθηκε προς την κατεύθυνση αμερικανικού αντιτορπιλικού στην Ερυθρά Θάλασσα αναχαιτίστηκε και καταρρίφθηκε από αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος.

Νέο «συμβάν»

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Τρίτη, η βρετανική υπηρεσία ναυτικής ασφαλείας (UKMTO) ανακοίνωσε ότι έλαβε πληροφορίες για νέο «συμβάν» στην Ερυθρά Θάλασσα, σε περιοχή περίπου 57 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Ασάμπ, στην Ερυθραία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της UKMTO, μικρό «σκάφος» –δεν ξεκαθαρίζεται εάν επρόκειτο για πλεούμενο, drone ή άλλο τύπο αεροσκάφους– «έκανε κύκλους» γύρω από εμπορικό πλοίο.

Πάντως αυτό το τελευταίο είναι ασφαλές, όπως και το πλήρωμά του, και συνεχίζει την πορεία του, αφού το προσωπικό ασφαλείας του εμπορικού πλοίου άνοιξε πυρ «προειδοποιητικά» και το «μικρό σκάφος έφυγε», σύμφωνα με νεότερο ενημερωτικό δελτίο που αναρτήθηκε από την υπηρεσία στο X.

Στόχοι των Χούθι και τα αμερικανικά πλοία

Οι Χούθι επιτίθενται σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, τα οποία, όπως υποστηρίζουν, συνδέονται με το Ισραήλ ή κατευθύνονται σε ισραηλινά λιμάνια.

Ισχυρίζονται ότι οι επιθέσεις αποτελούν ένδειξη υποστήριξης προς τους Παλαιστινίους και τη Χαμάς στη Γάζα, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει τη στρατιωτική του εκστρατεία εκεί.

Η βρετανική εταιρεία ναυτικής ασφάλειας Ambrey ανέφερε ότι το Gibraltar Eagle «δεν συνδέεται με το Ισραήλ».

Ωστόσο, ανώτερος αξιωματούχος των Χούθι δήλωσε χθες, Δευτέρα, ότι τα αμερικανικά πλοία θεωρούνται επίσης στόχοι. «Αρκεί τα πλοία να είναι αμερικανικά για να τα στοχεύσουμε», δήλωσε ο Νασρ Αλ Ντιν Αμέρ.

Οι επιθέσεις των Χούθι σε φορτηγά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν οδηγήσει πολλές από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες του κόσμου να αλλάξουν πορεία, προκαλώντας έτσι μεγάλη αναστάτωση στο παγκόσμιο εμπόριο.

Αλλάζει διαδρομή η QatarEnergy

Ως αντίδραση στο χτύπημα της Δευτέρας, το υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ εξέδωσε ναυτικό συναγερμό, συνιστώντας «να παραμείνουν μακριά από συγκεκριμένες περιοχές στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Αντεν τα εμπορικά πλοία με σημαία των ΗΠΑ και τα εμπορικά πλοία που ανήκουν στις ΗΠΑ».

Χθες, η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία στον κόσμο, η QatarEnergy, ανακοίνωσε την απόφασή της να διακόψει τη ναυτιλία μέσω της διαδρομής αυτής, καθώς αναζητούσε συμβουλές ασφαλείας.

Την περασμένη εβδομάδα, οι δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας έπληξαν στόχους των Χούθι στην Υεμένη σε αντίποινα για επιθέσεις κατά της ναυτιλίας. Οι κοινές δυνάμεις, σε συντονισμό με τους συμμάχους, πραγματοποίησαν δεκάδες αεροπορικές και θαλάσσιες επιδρομές σε θέσεις εκτόξευσης πυραύλων και συστήματα αεράμυνας των Χούθι εντός της Υεμένης.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ δήλωσε χθες, Δευτέρα, ότι 13 θέσεις εκτόξευσης των Χούθι καταστράφηκαν από τη στρατιωτική του δράση. Ο Σούνακ aνέφερε ότι, αν και δεν θα έκανε «εικασίες για μελλοντική δράση», το να μην κάνει τίποτα θα είχε αποδυναμώσει την περιφερειακή ασφάλεια.

Η εκτίμηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι οι κοινές αεροπορικές επιδρομές ΗΠΑ – Βρετανίας στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Χούθι έχουν καταστρέψει περίπου το ένα τέταρτο του οπλοστασίου τους.

Ομως ο επικεφαλής διαπραγματευτής των Χούθι, Μοχάμεντ Αμπντουλσαλάμ, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι οι επιθέσεις σε ισραηλινά πλοία ή σε αυτά που κατευθύνονται σε ισραηλινά λιμάνια θα συνεχιστούν, παρά τις αεροπορικές επιδρομές υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Η Ουάσιγκτον κατηγόρησε το Ιράν ότι βρίσκεται πίσω από την πυραυλική ικανότητα των Χούθι, κάτι που η Τεχεράνη αρνείται. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου χθες ότι η Δύση πρέπει να σταματήσει αμέσως τον πόλεμο κατά της Υεμένης.

Με πληροφορίες από Reuters, AP

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT