Ε.Ε.: Εξονυχιστικός έλεγχος για τη βοήθεια των κρατών – μελών στην Ουκρανία κατ’ απαίτηση της Γερμανίας

Ε.Ε.: Εξονυχιστικός έλεγχος για τη βοήθεια των κρατών – μελών στην Ουκρανία κατ’ απαίτηση της Γερμανίας

Αυξάνονται οι πιέσεις για στρατιωτική και οικονομική ενίσχυση του Κιέβου

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό διαρκή πίεση βρίσκονται τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης από Ευρωπαίους αξιωματούχους αλλά και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκειμένου να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους σχετικά με την παροχή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, λίγο πριν από τη συμπλήρωση δύο ετών από την έναρξη του πολέμου.  

Η Ε.Ε. έχει δεσμευθεί να κάνει «ό,τι είναι δυνατόν», ώστε να υπερασπιστεί την Ουκρανία έναντι της ρωσικής εισβολής, τον Φεβρουάριο του 2022. Ωστόσο, τόσο η παροχή οπλικών συστημάτων από τα κράτη-μέλη όσο και η οικονομική βοήθεια ύψους 50 δισ. ευρώ έχουν «φρενάρει» σημαντικά, το τελευταίο διάστημα.

Ελεγχος στρατιωτικών μεταφορών

Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, ο διπλωματικός «βραχίονας» της Ε.Ε., διεξάγει έλεγχο όλων των στρατιωτικών μεταφορών στην Ουκρανία από τα κράτη-μέλη στη διάρκεια του πολέμου με στόχο να παρουσιαστεί η σχετική έκθεση στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την 1η Φεβρουαρίου, όπως αποκαλύπτουν σήμερα οι Financial Times.

O εξονυχιστικός αυτός έλεγχος γίνεται λόγω σχετικής απαίτησης του Γερμανού καγκελάριου Ολαφ Σολτς που την περασμένη εβδομάδα επέκρινε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες ότι δεν ακολουθούν το παράδειγμα της Γερμανίας, η οποίααποτελεί τον μεγαλύτερο «χορηγό» στρατιωτικού εξοπλισμού της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Πάντως, ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Στεφάν Σεζουρνέ, επισκεπτόμενος το Κίεβο το περασμένο Σάββατο, ανέφερε ότι η Ουκρανία θα παραμείνει «προτεραιότητα» για τη Γαλλία, ενώ καλωσόρισε τη «νέα φάση» κοινής παραγωγής όπλων με το Κίεβο, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρο Κουλέμπα. Το Παρίσι εξάλλου ήδη διαπραγματεύεται μια συμφωνία ασφάλειας με το Κίεβο, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου του Κιέλου, όπου η Γερμανία κατατάσσεται δεύτερος μεγαλύτερος δωρητής στρατιωτικού υλικού προς την Ουκρανία, μετά τις ΗΠΑ ύψους 17,1 δισ. ευρώ. Ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο με 6,6 δισ και οι ανατολικές χώρες της Ε.Ε. Η Γαλλία συγκριτικά έχει συνεισφέρει μόλις 0,54 δισ., η Ιταλία 0,69 και η Ισπανία 0,34 δισ. ευρώ.

Σύμπραξη πέντε ευρωομάδων

Σήμερα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, οι ευρωβουλευτές αναμένεται να καλέσουν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να παράσχουν περισσότερη στρατιωτική βοήθεια στην εμπόλεμη Ουκρανία, καθώς και να ανταποκριθούν στην υπόσχεση για οικονομική ενίσχυσή της.

Οι πέντε μεγαλύτερες πολιτικές ευρωομάδες του Κοινοβουλίου, περιλαμβανομένων των Πρασίνων αλλά και των σκληρών συντηρητικών του ECR, υπέγραψαν μάλιστα κοινή ανακοίνωση ενόψει της σημερινής συζήτησης. Το κείμενο ανάμεσα σε άλλα προειδοποιεί για τις συνέπειες της «κόπωσης» έναντι της Ουκρανίας και ζητά «αποτελεσματική και μακροπρόθεσμα βιώσιμη στρατιωτική στήριξη».

Αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες έχουν εξάλλου υπογραμμίσει την κρισιμότητα της περιόδου αυτής, ιδιαίτερα λόγω της αύξησης των επιθετικών κινήσεων της Ρωσίας έναντι της Ουκρανίας.

Από την πλευρά της, η πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας που είναι πρόεδρος της υποεπιτροπής Αμυνας του Ευρωκοινοβουλίου, Ναταλί Λουαζό, τόνισε ότι «πρέπει να ανταποκριθούμε στις δεσμεύσεις μας και να στηρίξουμε την Ουκρανία όχι μόνο για όσο χρειαστεί, αλλά και για όσο πρέπει». «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στη Ρωσία να κερδίσει. Η στήριξη προς την Ουκρανία είναι η πιο προφανής εγγύηση της ασφάλειάς μας» είπε χαρακτηριστικά. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT