«Η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να αναγνωρίσει το Ισραήλ αν επιλυθεί το παλαιστινιακό»

«Η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να αναγνωρίσει το Ισραήλ αν επιλυθεί το παλαιστινιακό»

«Συμφωνούμε πως η ειρήνη στην περιοχή περιλαμβάνει την ειρήνη για το Ισραήλ, όμως θα μπορούσε να συμβεί μόνο μέσω της ειρήνης για τους Παλαιστίνιους, μέσω ενός παλαιστινιακού κράτους», δήλωσε από το Νταβός ο πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε πως η χώρα του θα μπορούσε να αναγνωρίσει το Ισραήλ αν επιτευχθεί μια γενική συμφωνία που θα περιλαμβάνει την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

«Συμφωνούμε πως η ειρήνη στην περιοχή περιλαμβάνει την ειρήνη για το Ισραήλ, όμως αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνο μέσω της ειρήνης για τους Παλαιστίνιους, μέσω ενός παλαιστινιακού κράτους», δήλωσε την Τρίτη ο πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν, κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η Σαουδική Αραβία θα αναγνωρίσει τότε το Ισραήλ στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πολιτικής συμφωνίας, είπε. «Βέβαια». Πρόσθεσε δε πως η εξασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή μέσω της δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους είναι «κάτι για το οποίο εργαζόμαστε όντως με τη διοίκηση των ΗΠΑ».

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου τον περασμένο Οκτώβριο ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς, η Σαουδική Αραβία «πάγωσε» τα υποστηριζόμενα από τις ΗΠΑ σχέδια εξομάλυνσης των σχέσεών της με το Ισραήλ, δήλωσαν δύο πηγές που γνωρίζουν τις απόψεις του Ριάντ.

Οι δύο πηγές δήλωσαν στο Reuters πως θα υπάρξει κάποια καθυστέρηση στις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ συνομιλίες για την εξομάλυνση των σαουδαραβικοϊσραηλινών σχέσεων, που θεωρείται ως ένα κρίσιμο βήμα για τη Σαουδική Αραβία προκειμένου να εξασφαλίσει αυτό που θεωρεί πως είναι το πραγματικό βραβείο μιας αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ σε αντάλλαγμα.

Πριν από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, Ισραηλινοί και Σαουδάραβες ηγέτες είχαν αφήσει να εννοηθεί πως προχωρούσαν σταθερά προς την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων που θα μπορούσαν να αναδιαμορφώσουν τη Μέση Ανατολή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT