ΗΠΑ: Σφοδρές χιονοπτώσεις και πολικές θερμοκρασίες ρεκόρ

ΗΠΑ: Σφοδρές χιονοπτώσεις και πολικές θερμοκρασίες ρεκόρ

Κύμα αρκτικού ψύχους σαρώνει τις ΗΠΑ, τερματίζοντας μία σχεδόν διετή απουσία χιονοπτώσεων στη Νέα Υόρκη και «παγώνοντας» μεγάλο τμήμα των δυτικών πολιτειών

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κύμα αρκτικού ψύχους σαρώνει τις ΗΠΑ, τερματίζοντας μία σχεδόν διετή απουσία χιονοπτώσεων στη Νέα Υόρκη και «παγώνοντας» μεγάλο τμήμα των δυτικών πολιτειών.

Πολικές θερμοκρασίες-ρεκόρ αναμένονται στα Βραχώδη Ορη, τις Μεγάλες Πεδιάδες και τα μεσοδυτικά, με την αίσθηση της θερμοκρασίας να υπολογίζεται το πρωί κάτω από τους -34 βαθμούς Κελσίου στην πεδιάδα του Μισισίπι.

Η χαμηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε στη χώρα το πρωί της Τρίτης ήταν -38 βαθμοί Κελσίου στη μικρή πόλη Μπριγκσντέιλ των 134 κατοίκων, στο Κολοράντο.

Στο Γκρίλεϊ, 48 χιλιόμετρα από το Μπριγκσντέιλ, η θερμοκρασία ήταν κατά περίπου 13 βαθμούς υψηλότερη σε σύγκριση με τη γειτονική πόλη, εντούτοις οι ντόπιοι παίρνουν τα μέτρα τους για να αντιμετωπίσουν το κρύο, φορώντας παραπάνω ρούχα και ανάβοντας «στο φουλ» τα καλοριφέρ.

ΗΠΑ: Σφοδρές χιονοπτώσεις και πολικές θερμοκρασίες ρεκόρ-1
AP Photo/Nam Y. Huh

Νέα Υόρκη: Τερματίστηκε «χιονο-ξηρασία» 701 ημερών

Στην πόλη της Νέας Υόρκης, η οποία δεν είχε δει χιόνι πάνω από 2,5 εκατοστά εδώ και σχεδόν 2 χρόνια, οι κάτοικοι ξύπνησαν για να αντικρίσουν ένα χειμωνιάτικο σκηνικό έξω από τα παράθυρά τους. Στο Σέντραλ Παρκ του Μανχάταν το ύψος του χιονιού έφθασε τα 3,5 εκατοστά έως σήμερα το πρωί, βάζοντας τέλος σε μια «χιονο-ξηρασία» 701 ημερών με ελάχιστο χιόνι.

«Το σερί τερματίστηκε» έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook το γραφείο στη Νέα Υόρκη της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, παρακινώντας τους χρήστες να σχολιάσουν αυτό που οι περισσότεροι περιέγραψαν ως μια καλοδεχούμενη έκπληξη.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας χιόνι ύψους μεταξύ 10 και 12,5 εκατοστών έπεσε στην Ουάσιγκτον, ενώ το ύψος του χιονιού έφθασε μεταξύ 5 και 7,5 εκατοστών στη Βαλτιμόρη και τη Φιλαδέλφεια.

ΗΠΑ: Σφοδρές χιονοπτώσεις και πολικές θερμοκρασίες ρεκόρ-2
REUTERS/Brendan McDermid

Σφοδρές χιονοπτώσεις αναμένονται στη Νέα Αγγλία, έως την πολιτεία της Νέας Υόρκης, πριν από μια σύντομη ανάπαυλα στα μέσα της εβδομάδας, σύμφωνα με την αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία (NWS).

Εως 20 εκατοστά το χιόνι στο Νάσβιλ

Στα λευκά «ντύθηκαν», επίσης, τα Απαλάχια Ορη και το δυτικό τμήμα της Βόρειας Καρολίνας, με τις νότιες πολιτείες να βρίσκονται αντιμέτωπες με ασυνήθιστο κύμα κακοκαιρίας, σύμφωνα με τον Μπομπ Οραβεκ, από το Κέντρο Πρόβλεψης του Καιρού της NWS στο Κόλετζ Παρκ, στο Μέριλαντ.

Στο Νάσβιλ, στο Τενεσί, «όπου δεν καταγράφονται πολλές σφοδρές χιονοπτώσεις», το ύψος του χιονιού έφθασε τα 15 έως 20 εκατοστά, είπε ο Οραβεκ. Οι κάτοικοι του Μομπάιλ, στην Αλαμπάμα ξύπνησαν με χιονόνερο και τη σπάνια θερμοκρασία των -0,5 βαθμών Κελσίου.

ΗΠΑ: Σφοδρές χιονοπτώσεις και πολικές θερμοκρασίες ρεκόρ-3
AP Photo/Julio Cortez

Τουλάχιστον πέντε νεκροί

Στην αμερικανική επικράτεια, τουλάχιστον 5 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω της κακοκαιρίας από το περασμένο Σαββατοκύριακο, μεταξύ αυτών δύο από υποθερμία τις τελευταίες ημέρες στο Ορεγκον, μεταδίδουν τοπικά ΜΜΕ.

Αν και τα προβλήματα της ηλεκτροδότησης αυτό το Σαββατοκύριακο αποκαταστάθηκαν σε μεγάλο βαθμό, 50.000 καταναλωτές παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στο Ορεγκον το πρωί της Τρίτης. Δεκάδες χιλιάδες βρέθηκαν στο σκοτάδι στη Λουιζιάνα, το Τέξας και την Αλαμπάμα, σύμφωνα με τα στοιχεία από το PowerOutage.us.

Τέλος, περισσότερες από 3.000 πτήσεις από και προς ή και στο εσωτερικό των ΗΠΑ ακυρώθηκαν ή καθυστέρησαν, με τα αεροδρόμια George Bush Intercontinental Airport στο Χιούστον και LaGuardia Airport στη Νέα Υόρκη να καταγράφουν τα μεγαλύτερα προβλήματα, σύμφωνα με τον ιστότοπο FlightAware.com.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT