ΗΠΑ: Πέντε μηνύματα από τις κάλπες στην Αϊόβα

ΗΠΑ: Πέντε μηνύματα από τις κάλπες στην Αϊόβα

Σαρωτική –και αναμενόμενη– νίκη του τέως προέδρου των ΗΠΑ στις πρώτες προκριματικές για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΤΕ ΜΟΪΝ. Τις προκριματικές εκλογές της πολιτείας της Αϊόβα κέρδισε την Τρίτη ο τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ολοκληρώνοντας επιτυχώς το πρώτο βήμα προς το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Με ποσοστό 51%, ο Τραμπ αναδείχθηκε στην πρώτη θέση, με δεύτερο τον κυβερνήτη της Φλόριντα, Ρον ντε Σάντις, με 21,2%, τρίτη την πρώην πρέσβειρα στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι με 19,1%, τέταρτο τον Βίβεκ Ραμασουάμι με 7,7% και στην τελευταία θέση τον πάστορα Ράιν Μπλίνκι με 0,7%. Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο επιχειρηματίας Βίβεκ Ραμασουάμι ανακοίνωσε την απόσυρσή του από την κούρσα, για να καλέσει τους ψηφοφόρους του να ταχθούν πίσω από την υποψηφιότητα του Τραμπ.

Πέντε είναι τα βασικά συμπεράσματα που στέλνει η Αϊόβα:

1. Το αποτέλεσμα της κάλπης στην Αϊόβα έδειξε ότι ο Τραμπ δεν είναι απλώς το φαβορί για το χρίσμα, αλλά έχει αναδειχθεί σε αήττητο αντίπαλο. Το εύρος της νίκης του αποτελεί ρεκόρ για υποψήφιο. Η νίκη του αποδεικνύει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι οι Ρεπουμπλικανοί ψηφοφόροι θα σταθούν στο πλευρό του, ό,τι και να γίνει.

2. Ευχάριστη είδηση για το στρατόπεδο Τραμπ αποτελεί επίσης η δεύτερη θέση του Ντε Σάντις. Ο κυβερνήτης της Φλόριντα διέψευσε τα exit polls, που έδιναν τη δεύτερη θέση στη Χέιλι, αποδεικνύοντας ότι οι «αντιτραμπικοί» Ρεπουμπλικανοί δεν έχουν καταλήξει στον καταλληλότερο αντίπαλο απέναντι στον τέως πρόεδρο. Η Χέιλι ήλπιζε πως η επικράτησή της επί του Ντε Σάντις στην Αϊόβα θα έδινε ώθηση στην εκστρατεία της για τις προκριματικές του Νιου Χαμσάιρ, την ερχόμενη εβδομάδα. Το Νιου Χαμσάιρ είναι η μόνη πολιτεία προκριματικών στην οποία η κυριαρχία του Τραμπ στις δημοσκοπήσεις δεν είναι απόλυτη.

75% των Ρεπουμπλικανών που ψήφισαν πιστεύουν ότι η εκλογή του προέδρου Μπάιντεν το 2020 προέκυψε απο νοθεία.

3. Το αποτέλεσμα της κάλπης στην Αϊόβα υπονομεύει την εικόνα της Χέιλι ως αξιόπιστης εναλλακτικής στον Τραμπ. Μία νίκη στο Νιου Χαμσάιρ θα είχε τεράστια αξία για την πρώην πρέσβειρα. Η προοπτική αυτή απομακρύνεται, όμως, μετά την Αϊόβα. Η δεύτερη θέση του Ντε Σάντις αποκλείει επίσης την απόσυρσή του από την κούρσα, στερώντας από τη Χέιλι τις κρίσιμες αυτές ψήφους. Η μόνη τακτική που απομένει για τους δύο αντιπάλους του Τραμπ είναι να συνεχίσουν να ξιφουλκούν για τη δεύτερη θέση, ελπίζοντας ότι ο κομήτης Τραμπ θα αυτοαναφλεγεί εν πτήσει πριν από τον Νοέμβριο.

4. Σφυγμομετρήσεις έξω από τα εκλογικά τμήματα στην Αϊόβα προσφέρουν ενδιαφέροντα στοιχεία για τους ψηφοφόρους και την επιλογή τους. Ποσοστό 75% των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων στην πολιτεία –ή έστω όσων προσήλθαν στη διαδικασία εν μέσω οξύτατου παγετού– πιστεύει ότι η εκλογή του προέδρου Μπάιντεν το 2020 προέκυψε ως αποτέλεσμα εκτεταμένης νοθείας.

Ο Ντε Σάντις, από τη μεριά του, εξασφάλισε ποσοστό 50% των ψήφων όσων θεωρούν ότι η άμβλωση είναι το σημαντικότερο ζήτημα στις προεδρικές εκλογές. Μόλις 25% των ψηφοφόρων που θέλουν το θέμα της άμβλωσης να αποτελέσει την άμεση προτεραιότητα του νέου προέδρου, ψήφισαν υπέρ του Τραμπ. Ο τέως πρόεδρος είχε μάλιστα επικρίνει την απαγόρευση της άμβλωσης μετά την έκτη εβδομάδα στη Φλόριντα, χαρακτηρίζοντας τον νόμο υπερβολικά αυστηρό. Οι ψηφοφόροι αυτοί αποτελούσαν, ωστόσο, ποσοστό μόλις 11% όσων προσήλθαν στην κάλπη, ενώ 70% από τους ερωτηθέντες έξω από τα εκλογικά τμήματα ανέφεραν την οικονομία ή το μεταναστευτικό ως κύρια ανησυχία τους. Εντύπωση προκαλεί η στροφή των ψηφοφόρων που κατέχουν πανεπιστημιακό πτυχίο υπέρ του Τραμπ. Το 2016, ο Τραμπ είχε αναδειχθεί στην τρίτη θέση των προτιμήσεων στους πτυχιούχους ψηφοφόρους των προκριματικών της Αϊόβας. Αν ο τέως πρόεδρος στρέψει την προσοχή του στην κατηγορία αυτή ψηφοφόρων σε άλλες πολιτείες, οι αντίπαλοί του δεν θα έχουν καμία ελπίδα.

Οι προκριματικές είχαν ένα θύμα: τον Βίβεκ Ραμασουάμι, το αναιμικό ποσοστό του οποίου κατέστησε επιβεβλημένη τη λήξη της εκστρατείας του. Η αποχώρηση του επιχειρηματία από τις προκριματικές ενδέχεται να ενισχύσει την εκστρατεία Τραμπ, δεδομένου ότι ο Ραμασουάμι είχε εστιάσει την εκστρατεία του στους ψηφοφόρους του Τραμπ, επαινώντας διαρκώς τον τέως πρόεδρο και αναμασώντας τις θεωρίες συνωμοσίας του.

ΗΠΑ: Πέντε μηνύματα από τις κάλπες στην Αϊόβα-1

5. Σημαντικά μειωμένη υπήρξε η προσέλευση των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων στις κάλπες της πολιτείας εξαιτίας των πολικών θερμοκρασιών και του πυκνού χιονιού. Η γοητεία του Τραμπ για τους οπαδούς του, πάντως, δεν επηρεάσθηκε από το κρύο. «Εγώ και εσείς βρισκόμαστε στη μάχη και πολεμάμε το διεφθαρμένο σύστημα της Ουάσιγκτον όπως κανείς άλλος δεν το τόλμησε ποτέ. Οι πολιτικοί και οι παγκόσμιες ελίτ βρίσκονται σε πόλεμο εναντίον μας. Πρέπει να αμυνθούμε», είπε, μεταξύ άλλων, ο Τραμπ σε μακρόσυρτη ομιλία του μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος στην Αϊόβα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT