Γαλλία: Φοροαπαλλαγές και σχολική στολή

Γαλλία: Φοροαπαλλαγές και σχολική στολή

Ο Εμανουέλ Μακρόν παρουσίασε την πολιτική της «μικρής, τολμηρής και νεανικής» νέας κυβέρνησης της Γαλλίας

2' 39" χρόνος ανάγνωσης

ΠΑΡΙΣΙ. Σε μεγάλη συνέντευξη Τύπου παρουσίασε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τους κεντρικούς άξονες της νέας κυβερνητικής πολιτικής υπό τον Γκαμπριέλ Ατάλ.

Προειδοποιώντας από την αρχή ότι δεν θα άγγιζε την εξωτερική πολιτική και τα θεσμικά ζητήματα, ο Μακρόν επέλεξε να αναφερθεί στο μέλλον της χώρας, στην πορεία της και στην ανάγκη η Γαλλία να αποκαλύψει τις κρυμμένες δυνατότητές της. Σε μια περίοδο γεωπολιτικής αναταραχής στην Ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε την ανάγκη αποτελεσματικής και επείγουσας διαχείρισης των τριών μεγάλων κρίσεων της εποχής μας: κλιματικής, δημοκρατικής και τεχνολογικής.

Ο Μακρόν παρουσίασε τη νέα κυβέρνησή του ως «μικρή, τολμηρή και νεανική», για να επισημάνει ότι το κυβερνητικό σχήμα υπό τον Ατάλ είναι το μόνο ικανό να φέρει εις πέρας τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. «Η Γαλλία πρέπει να παραμείνει η χώρα του Διαφωτισμού, πιο ισχυρή, πιο δίκαιη και εμφορούμενη από αίσθημα σεβασμού», είπε ο Μακρόν μιλώντας για τους στόχους της εκπαιδευτικής πολιτικής του.

Ο Μακρόν μίλησε για «δημοκρατικό εφοδιασμό» των νέων Γάλλων, μέσω αύξησης των διδακτικών ωρών του μαθήματος της κοινωνικής αγωγής, ενώ δεσμεύθηκε να αντιμετωπίσει τη μάστιγα του εθισμού στην οθόνη στα παιδιά και να αποκαταστήσει τον σεβασμό προς τους γονείς. Το συντηρητικό μήνυμα αυτών των δηλώσεών του μετρίασε όμως αμέσως μετά ο Μακρόν ανακοινώνοντας σειρά καινοτόμων μέτρων στην παιδεία, όπως την ένταξη του μαθήματος του θεάτρου στο υποχρεωτικό σχολικό πρόγραμμα, όπως και αυτού της ιστορίας της τέχνης.

Στον αντίποδα αυτών, όμως, ο Μακρόν ανακοίνωσε την εισαγωγή του μέτρου της σχολικής στολής, αρχικά σε πειραματική βάση σε περίπου 100 «λύκεια – εθελοντές» και, εφόσον το μέτρο κριθεί επιτυχημένο, την επιβολή του από το 2026 σε όλα τα σχολεία. Στην προσπάθειά του να ανυψώσει το τρωθέν ηθικό εκπαιδευτικών και μαθητών, ο Μακρόν ανακοίνωσε επίσης την πραγματοποίηση τελετών αποφοίτησης και επίσημης απονομής διπλωμάτων στα σχολεία.

Στο θέμα της ασφάλειας στάθηκε ο Γάλλος πρόεδρος για να επαναλάβει τις πάγιες επιδιώξεις της κυβέρνησής του για βελτίωση της συνοριακής φύλαξης, καταπολέμηση της αντικοινωνικής συμπεριφοράς, του εξτρεμιστικού Ισλάμ και της διακίνησης ναρκωτικών. Στο τελευταίο ζήτημα ο Μακρόν έδειξε ότι εμμένει στο δόγμα της καταστολής, ανακοινώνοντας την ενίσχυση των μέσων και ζητώντας από την αστυνομία την πραγματοποίηση δέκα επιχειρήσεων μεγάλης κλίμακας την εβδομάδα.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο Μακρόν εξήγησε ότι η Γαλλία πρέπει να γίνει πιο παραγωγική, ξεπερνώντας αγκυλώσεις του παρελθόντος χάρη σε ριζική μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας. Ο πρόεδρος χρησιμοποίησε τη λέξη «επιτάχυνση» τουλάχιστον έξι φορές σε αυτό το σημείο της ομιλίας του, νουθετώντας τους Γάλλους «να τολμούν πιο πολύ, να καινοτομούν και να επιταχύνουν». Ο πρόεδρος δεσμεύθηκε να ενισχύσει την αγοραστική δύναμη της μεσαίας τάξης, με φοροαπαλλαγές 2 δισ. ευρώ.

Εντύπωση προκάλεσε στους δημοσιογράφους η αναφορά του Μακρόν στις θεμελιώδεις αδικίες που υφίστανται τα παιδιά της μεσαίας τάξης και των χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων, χαρακτηρίζοντας το φαινόμενο της ανισότητας ευκαιριών τον «χειρότερο εχθρό της νεολαίας». Η εύνοια που απολαμβάνουν λίγοι νέοι, χάρη στην καταγωγή ή την περιουσία των γονέων τους, χαρακτηρίσθηκε από τον Μακρόν εμπόδιο στην πρόοδο.

Η νέα κυβέρνηση, όμως, αντιμετώπισε ήδη την πρώτη κρίση της μετά την αποκάλυψη ότι η νέα υπουργός Παιδείας μετέφερε τα παιδιά της από το δημόσιο σχολείο, όπου φοιτούσαν, στο ιδιωτικό λύκειο «Στανισλάς» της πρωτεύουσας, υποχρεώνοντας τον Μακρόν να δώσει εξηγήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT