Παρουσίες και απουσίες στο Νταβός

Ο Ερντογάν μποϊκοτάρει το φόρουμ λόγω της υποστήριξης στο Ισραήλ

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ηχηρές απουσίες διεξάγεται το φετινό παγκόσμιο φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, όπου κάθε χρόνο τέτοια εποχή συγκεντρώνονται οι «ισχυρότεροι άνθρωποι του κόσμου» και συζητούν μία σειρά από παγκόσμια ζητήματα σε περισσότερες από 500 ιδιωτικές και δημόσιες συνεδρίες και συνεντεύξεις Τύπου. Φέροντας τον θεματικό τίτλο «Ξαναχτίζουμε την εμπιστοσύνη», το φόρουμ άνοιξε τις πύλες του με μία σειρά από εισαγωγικές ομιλίες και αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου. Το συνέδριο επισκιάζει η συμπλήρωση εκατό ημερών από την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση της παλαιστινιακής Χαμάς στο Ισραήλ, που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 1.200 ανθρώπους, αλλά και η επακόλουθη εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας που συνεχίζεται με σφοδρότητα μέχρι και σήμερα.

Επικοινωνιακά σόου

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, o Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών του, Μεχμέτ Σιμσέκ, καθώς και από άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησής του να μην παραστούν φέτος στο ελβετικό χειμερινό θέρετρο. Ο λόγος είναι πως ο Ερντογάν αποφάσισε να μποϊκοτάρει το φόρουμ λόγω της στήριξης που δείχνουν οι περισσότεροι συμμετέχοντες προς το Ισραήλ. Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως ενώ ο Σιμσέκ ήθελε αρχικά να συμμετάσχει, συμμορφώθηκε τελικά με τις βουλές του προέδρου και ανακοίνωσε την αποχή του για φέτος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ερντογάν χρησιμοποιεί το Νταβός για επικοινωνιακό σόου. Το 2009, από τη θέση του πρωθυπουργού, είχε εγκαταλείψει πρόωρα το φόρουμ ύστερα από μία διάσημη δημόσια διαμάχη που είχε με τον Ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες σχετικά με τα εγκλήματα της χώρας του στα εδάφη της Παλαιστίνης. Επιστρέφοντας στην Κωνσταντινούπολη μετά το επεισόδιο, του επιφυλάχθηκε υποδοχή ήρωα από οπαδούς του που είχαν συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο.

Επαφές

Στα σημαντικά της χθεσινής ατζέντας, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που παρίσταται διά ζώσης έπειτα από δύο χρόνια, πραγματοποίησε υψηλού προφίλ συναντήσεις με ορισμένους από τους σημαντικότερους CEOs του πλανήτη, συζητώντας μαζί τους τη μελλοντική ανοικοδόμηση της Ουκρανίας αλλά και την ανάγκη συνέχισης της στήριξης της αμυντικής της προσπάθειας. Παράλληλα, απευθύνθηκε σε αυστηρό τόνο στους συμμάχους του Κιέβου, οι οποίοι έχουν αρχίσει να αισθάνονται την κούραση καθώς περνάει ο καιρός και καθώς ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς τραβάει απότομα το δημόσιο ενδιαφέρον.

Συνάντηση Ζελένσκι με τον διευθυντή της JP Morgan για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας – Δυναμικό «παρών» του Κινέζου πρωθυπουργού λίγο μετά τις εκλογές στην Ταϊβάν.

«Ενισχύστε την άμυνά μας και θα ενισχύσουμε τη δική σας», ήταν το μήνυμα που έστειλε στα αγγλικά προς επιχειρηματίες αλλά και στελέχη του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Ενας από τους λόγους παρουσίας του στο Νταβός ήταν και η παρουσίαση ειρηνευτικής πρωτοβουλίας, την οποία στηρίζουν μεν δεκάδες χώρες, αλλά απορρίπτει η Μόσχα, που έχει αποδοκιμάσει τους όρους της. Στο πλαίσιο των συναντήσεών του στην ελβετική πόλη ο Ουκρανός πρόεδρος συνομίλησε και με τον Τζέιμι Ντίμον, διευθυντή της JP Morgan – της μεγαλύτερης ιδιωτικής τράπεζας στις ΗΠΑ, που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους σχεδόν 4 τρισ. δολαρίων. Ο Ζελένσκι δήλωσε «πολύ ικανοποιημένος» από τη συνάντηση ενώ δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μήνυμα με το οποίο αναφερόταν στη ζωτική σημασία που έχει η ιδιωτική επενδυτική πρωτοβουλία για τη χώρα του.

Από τη μεριά της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν), Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε πως «η Ουκρανία μπορεί να επικρατήσει σ’ αυτόν τον πόλεμο αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε την αντίστασή της. Οι Ουκρανοί χρειάζονται ένα συγκεκριμένο οικονομικό πλάνο στήριξης για ολόκληρο το 2024». Η ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ένα ζήτημα που βρίσκεται υπό εξέλιξη, αλλά η ίδια η Φον ντερ Λάιεν έχει δηλώσει πως η ολοκλήρωσή του «θα χρειαστεί αρκετό χρόνο».

Οι στόχοι της Κίνας

Μία ακόμη εμφάνιση ιδιαίτερης σημασίας ήταν εκείνη του πρωθυπουργού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Λι Κιανγκ, που ανέλαβε το πόστο του τον περασμένο Μάρτιο και εμφανίζεται για πρώτη φορά στο Νταβός. Λίγες μόνο μέρες μετά την εκλογή του «αυτονομιστή» Λάι Τσινγκ Τε στην προεδρία της Ταϊβάν, με την οποία τον τελευταίο χρόνο υπάρχει μια διαρκώς αυξανόμενη ένταση, η Κίνα επιχειρεί δυναμική επάνοδο στην παγκόσμια επικοινωνιακή σκακιέρα.

Ο Λι, που μίλησε σχεδόν μία ώρα, εξέφρασε διάθεση συνεργασίας εκ μέρους της Κίνας, λέγοντας πως «η παγκόσμια εφοδιαστική και βιομηχανική αλυσίδα είναι σαν το κυκλοφορικό σύστημα του ανθρώπινου σώματος» και πως ύστερα από όλες τις γεωπολιτικές αναταράξεις των τελευταίων ετών πρέπει να «επενδύσουμε πραγματικά στο να ξαναχτίσουμε την εμπιστοσύνη και να επιδιώξουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα».

Κατά τη συνήθη τακτική του Πεκίνου, ο Λι αναφέρθηκε εκτενώς στο εντυπωσιακό μέγεθος της κινεζικής αγοράς και στη φιλοδοξία της χώρας να αποτελέσει πρωτοπόρο στην «κούρσα» της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) τα επόμενα χρόνια, ενώ μίλησε για «αυστηρές κόκκινες γραμμές τις οποίες θα φροντίσουμε να μην ξεπεράσει ποτέ».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT