Μαύρη ημέρα για τη ρωσική αεροπορία

Ουκρανικά πλήγματα εναντίον αναγνωριστικού και αεροσκάφους εναέριας διοίκησης της Μόσχας

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ ο ρωσικός στρατός εντείνει την πίεση και αποκομίζει μικρά εδαφικά κέρδη στο βορειοανατολικό μέτωπο του πολέμου, οι Ουκρανοί συνεχίζουν με επιτυχία τις επιχειρήσεις φθοράς στη θάλασσα και στον αέρα. Υστερα από σειρά πληγμάτων εναντίον του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, ήρθαν δύο εντυπωσιακά πλήγματα κατά της ρωσικής αεροπορίας, τη Δευτέρα.

Οπως ανακοίνωσε ο αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, Βαλέρι Ζαλούζνι, οι δυνάμεις του κατέστρεψαν ρωσικό αναγνωριστικό Beriev A-50 και αεροσκάφος Ilushin Il-22, που χρησιμοποιείται ως κέντρο εναέριας διοίκησης. Και τα δύο πλήγματα έλαβαν χώρα πάνω από την Αζοφική Θάλασσα, στα ανατολικά της χερσονήσου της Κριμαίας, όπως προκύπτει από το βίντεο που ανέβασε ο Ζαλούζνι στην πλατφόρμα Telegram.

Μερικές ώρες αργότερα, ρωσικό ιστολόγιο για στρατιωτικά θέματα ανέβασε φωτογραφία που απεικονίζει την ουρά του Il-22, διάτρητη από θραύσματα βλήματος, επάνω στον διάδρομο αεροδρομίου. Το ιστολόγιο χαρακτήριζε «πραγματικούς ήρωες» το πλήρωμα του αεροσκάφους το οποίο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της ουκρανικής αεροπορίας, κατάφερε να προσγειωθεί, αλλά υπέστη ανεπανόρθωτες ζημιές.

Ιδιαίτερα επώδυνη για τους Ρώσους είναι η καταστροφή του Α-50, ενός εξαιρετικά προηγμένου αεροσκάφους, που έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει την εκτόξευση εχθρικού πυραύλου σε απόσταση 800 χιλιομέτρων και να εντοπίζει χερσαίους ή θαλάσσιους στόχους στα 300 χιλιόμετρα. Οι Ρώσοι διαθέτουν εννέα αεροπλάνα αυτού του είδους και αυτό που επλήγη χρησιμοποιείτο εντατικά στην προετοιμασία και πραγματοποίηση πυραυλικών επιθέσεων εναντίον της Ουκρανίας. «Αλλη μια μαύρη ημέρα για τη ρωσική αεροπορία», σχολίαζε στο ιστολόγιό του ο στρατιωτικός αναλυτής Rybar, που υποστηρίζει τον πόλεμο και έχει περισσότερους από 1,2 εκατ. ακολούθους.

Οι ρωσικές αρχές εξάλλου κήρυξαν χθες κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην πόλη Βορονέζ της νότιας Ρωσίας ύστερα από νυχτερινή επίθεση των Ουκρανών με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός εξάχρονου αγοριού και ενός δεκάχρονου κοριτσιού.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι πέντε ουκρανικά drones καταστράφηκαν γύρω από το Βορονέζ, περί τα 250 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία, και άλλα τρία αναχαιτίστηκαν. Την ίδια νύχτα, η ρωσική αεράμυνα αναχαίτισε άλλα τέσσερα drones στη παραμεθόρια περιοχή Μπελγκορόντ. Η Ρωσία διατηρεί αεροπορική βάση στο Βορονέζ, απ’ όπου απογειώνονται βομβαρδιστικά Sukhoi Su-34 και άλλα πολεμικά αεροσκάφη.

Οι Ουκρανοί εκκενώνουν χωριά στο Χάρκοβο λόγω των συνεχών επιθέσεων – Επιδρομή ουκρανικών drones στο Βορονέζ της νότιας Ρωσίας.

Από την πλευρά τους, οι ουκρανικές αρχές έδωσαν εντολή για εκκένωση 26 χωριών στη βορειοανατολική περιοχή του Χάρκοβο, που συνορεύει με τη Ρωσία και του οποίου η ομώνυμη πρωτεύουσα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη, σε πληθυσμό, πόλη της Ουκρανίας, με την πλειονότητα των κατοίκων της να είναι ρωσόφωνοι. Η εντολή για υποχρεωτική εκκένωση αφορά την επαρχία Κουπιάνσκ, όπου ο ρωσικός στρατός διεξάγει εδώ και μήνες αλλεπάλληλα κύματα επιθέσεων, τα οποία του έχουν αποφέρει περιορισμένα εδαφικά κέρδη.

Την ίδια ώρα, πολίτες του Ντονέτσκ, πρωτεύουσας της ομώνυμης περιοχής της ανατολικής Ουκρανίας, μεγάλο μέρος της οποίας προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2022, έσπευδαν να υπογράψουν υπέρ της υποψηφιότητας του Βλαντιμίρ Πούτιν στις ρωσικές προεδρικές εκλογές του προσεχούς Μαρτίου. Ο Ρώσος πρόεδρος χρειάζεται 300.000 υπογραφές πολιτών για να ανακηρυχθεί υποψήφιος και η διεξαγωγή των εκλογών στις τέσσερις ουκρανικές περιοχές που ελέγχονται εν μέρει από τη Μόσχα συνιστά πρόκληση για το Κίεβο.

Στη Μόσχα, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε συνάντηση με την ομόλογό του από τη Βόρεια Κορέα, Τσόε Σον Χούι. Η εκπρόσωπος της Πιονγιάνγκ εξήρε την «εμβάθυνση των συντροφικών δεσμών» ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας διεμήνυσε προς τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι οι πιέσεις και οι απειλές τους δεν θα φέρουν κανένα αποτέλεσμα.

Πρόσκληση Κιμ σε Πούτιν

Οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Πιονγιάνγκ ενισχύθηκαν ύστερα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η Ουάσιγκτον θορυβήθηκε από την αποστολή πυραύλων και βλημάτων πυροβολικού από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία για τις ανάγκες του ουκρανικού πολέμου. Σε μια ασυνήθιστη για το διπλωματικό πρωτόκολλο κίνηση, η Τσόε Σον Χούι συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, στον οποίο διαβίβασε πρόσκληση του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν να επισκεφθεί τη χώρα. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επιβεβαίωσε ότι η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί εν ευθέτω χρόνω.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT