Ρωσία: Συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία μετά την καταδίκη ακτιβιστή

Ρωσία: Συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία μετά την καταδίκη ακτιβιστή

Σε δίκη κεκλεισμένων των θυρών, δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για υποκίνηση μίσους, κατηγορία που ο ίδιος αρνήθηκε

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και επιτέθηκε σε διαδηλωτές με ρόπαλα στη ρωσική δημοκρατία του Μπασκορτοστάν νωρίτερα σήμερα Τετάρτη, μετά την καταδίκη ακτιβιστή για τα δικαιώματα σε τέσσερα χρόνια φυλακή.

Συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα στην αστυνομία και σε μεγάλο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί για να υποστηρίξει τον ακτιβιστή Φάιλ Αλσίνοφ. Σε δίκη κεκλεισμένων των θυρών, δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για υποκίνηση μίσους, κατηγορία που ο ίδιος αρνήθηκε.

Σε βίντεο που κυκλοφόρησαν στα κοινωνικά δίκτυα φαίνονται αστυνομικοί να επιτίθενται στο πλήθος με ρόπαλα.

Σπάνιες οι διαδηλώσεις

Οι μεγάλες διαδηλώσεις και οι συγκεντρώσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες στη Ρωσία, εξαιτίας του κινδύνου σύλληψης που αντιμετωπίζουν οι συμμετέχοντες. 

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση τα τελευταία δύο χρόνια, επειδή εναντιώθηκαν στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η χρονική συγκυρία είναι «ευαίσθητη», καθώς συμπίπτει με την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας στη διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα επιδιώξει να διασφαλίσει ακόμα μία εξαετή θητεία.

Αν και η νίκη του Πούτιν θεωρείται βέβαιη, οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα ασκηθεί πίεση στον περιφερειακό επικεφαλής του Μπασκορτοστάν, Ράντι Χαμπίροφ, να κρατήσει την κατάσταση υπό έλεγχο.

«Εκδικητική» δίωξη

Ο Αλσίνοφ κατηγορήθηκε ότι πρόσβαλε μετανάστες σε ομιλία του τον Απρίλιο του 2023 στη διάρκεια διαμαρτυρίας για τα σχέδια εξόρυξης χρυσού στο Μπασκορτοστάν, το οποίο βρίσκεται στα νότια Ουράλια όρη της Ρωσίας κοντά στα σύνορα Ευρώπης – Ασίας.

Οι υποστηρικτές του έχουν χαρακτηρίσει τη δίωξη σε βάρος του εκδικητική και την αποδίδουν στον ρόλο του στις διαδηλώσεις αρκετά χρόνια νωρίτερα, κατά τις οποίες ακτιβιστές μπλόκαραν επιτυχώς τα σχέδια εξόρυξης σε λόφο που οι ντόπιοι θεωρούν ιερό.

«Ευχαριστώ πολύ όλους όσοι ήρθαν να με στηρίξουν. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Δεν είμαι ένοχος. Πάντα αγωνιζόμουν για δικαιοσύνη, για τον λαό μου, για τη δημοκρατία», δήλωσε ο Αλσίνοφ στο διαδικτυακό μέσο ενημέρωσης RusNews μετά την ετυμηγορία.

Ο κόσμος φώναζε «ντροπή!» και «δεν θα εγκαταλείψουμε τον Φάιλ!».

Ανεξάρτητα ρωσόφωνα ειδησεογραφικά μέσα ανέφεραν ότι η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις.

Η συγκέντρωση υπέρ του Αλσίνοφ πραγματοποιήθηκε στον μικρό οικισμό Μπαϊμάκ, 1.380 χλμ. ανατολικά της Μόσχας, όπου διεξήχθη η δίκη του.

Το Μπασκορτοστάν, πετρελαιοπαραγωγική περιοχή 4,1 εκατ. κατοίκων, είναι μία από τις περισσότερες από 80 ομοσπονδιακές ενότητες που απαρτίζουν τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ο Αλσίνοφ υπήρξε ηγέτης του Μπασκόρτ, κινήματος για τη διατήρηση του πολιτισμού, της γλώσσας και της εθνικής ταυτότητας των κατοίκων της περιοχής. Το κίνημα απαγορεύτηκε ως εξτρεμιστική οργάνωση το 2020.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT