Maersk: Τα προβλήματα στην Ερυθρά Θάλασσα θα διαρκέσουν «τουλάχιστον λίγους μήνες»

Maersk: Τα προβλήματα στην Ερυθρά Θάλασσα θα διαρκέσουν «τουλάχιστον λίγους μήνες»

«Για εμάς αυτό σημαίνει μεγαλύτερους διαμετακομιστικούς χρόνους και πιθανόν διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα», ανέφερε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός ο διευθύνων σύμβουλος της Maersk

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο διευθύνων σύμβουλος της Maersk, Βενσάν Κλερκ, δήλωσε την Τετάρτη πως τα προβλήματα στην παγκόσμια ναυσιπλοΐα που προκλήθηκαν από τις επιθέσεις των Χούθι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, θα διαρκέσουν πιθανόν λίγους μήνες.

«Για εμάς αυτό σημαίνει μεγαλύτερους διαμετακομιστικούς χρόνους και πιθανόν διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα για λίγους μήνες τουλάχιστον. Ελπίζω λιγότερο, αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι περισσότερο επειδή είναι πολύ απρόβλεπτο το πώς εξελίσσεται στην πραγματικότητα αυτή η κατάσταση», δήλωσε ο Κλερκ, μιλώντας στο Global Markets Forum του Reuters στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Υπενθυμίζεται πως η Maersk και άλλες μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες έχουν δώσει οδηγίες σε εκατοντάδες εμπορικά πλοία να αποφεύγουν την Ερυθρά Θάλασσα και να ακολουθούν τη μεγαλύτερη διαδρομή γύρω από την Αφρική, σε απάντηση στις επιθέσεις από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν Χούθι.

Σύμφωνα με τον παγκόσμιο δείκτη εμπορευματοκιβωτίων της Drewry, οι τιμές των ναύλων έχουν υπερδιπλασιαστεί από τις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ ασφαλιστικές πηγές αναφέρουν ότι αυξάνονται επίσης τα ασφάλιστρα για τους πολεμικούς κινδύνους, σε αποστολές μέσω Ερυθράς Θάλασσας.

«Αυτό είναι εξαιρετικά ενοχλητικό, σχεδόν το 20% του παγκόσμιου εμπορίου διακινείται μέσω του στενού Μπαμπ αλ Μαντάμπ. Είναι μία από τις πιο σημαντικές αρτηρίες του παγκόσμιου εμπορίου και των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού και αυτή τη στιγμή είναι φραγμένη», τόνισε ο Κλερκ.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT