Ε.Ε.: Προχωρά η διαδικασία διεύρυνσης για Ουκρανία – Μολδαβία

Ε.Ε.: Προχωρά η διαδικασία διεύρυνσης για Ουκρανία – Μολδαβία

Στο «προσκήνιο» η ανάγκη προώθησης των αναγκαίων εσωτερικών μεταρρυθμίσεων της Ενωσης

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μετά την ιστορική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, περνάει πλέον σε δεύτερη φάση, καθώς η Κομισιόν ξεκινά άμεσα τη διαδικασία ελέγχου (screening process) και για τις δύο υποψήφιες χώρες προκειμένου να διαπιστωθεί η εναρμόνιση με το κοινοτικό κεκτημένο.

«Η πρόεδρος δήλωσε ότι η διαδικασία θα προχωρήσει, που σημαίνει ότι ο έλεγχος ξεκινά», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ, χθες στις Βρυξέλλες.

Η τεχνικής φύσεως διαδικασία απαιτεί τη δημιουργία ομάδων που θα πρέπει να καλύψουν ολόκληρο το κοινοτικό κεκτημένο, που χωρίζεται συνολικά σε 33 κεφάλαια, σημείωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Η επιτάχυνση των διαδικασιών τόσο για την Ουκρανία όσο και για τη Μολδαβία θα φέρει αδιαμφισβήτητα στο προσκήνιο την ανάγκη των απαραίτητων εσωτερικών μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να εφαρμοστούν, προκειμένου η Ε.Ε. να είναι έτοιμη να υποδεχθεί τα νέα κράτη-μέλη.

Αλλα υποψήφια κράτη όπως η Γεωργία (που έλαβε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας τον Δεκέμβριο) αλλά και τα συνολικά έξι κράτη των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκονται άλλωστε ήδη σε διαφορετικά στάδια της διεύρυνσης, καθώς θα πρέπει να ανταποκριθούν στα αυστηρά ευρωπαϊκά κριτήρια ένταξης.

Προσχέδιο εσωτερικών μεταρρυθμίσεων

Στο πλαίσιο αυτό, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανέφερε ότι ήδη προετοιμάζεται το προσχέδιο των εσωτερικών μεταρρυθμίσεων. «Θα ξεκινήσουμε να εργαζόμαστε για τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να προετοιμάσουν την Ενωση των 30 + κρατών-μελών» τόνισε η πρόεδρος απευθυνόμενη χθες στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μάλιστα, όπως σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον επόμενο κιόλας μήνα η Κομισιόν θα παρουσιάσει τις ιδέες της προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ενόψει μιας ειδικής συζήτησης που διοργανώνει η βελγική προεδρία της Ε.Ε. Στην ομιλία της για την κατάσταση της Ενωσης τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε τονίσει εξάλλου ότι, εάν χρειαστεί, θα μπορούσε να εξεταστεί και η μερική αλλαγή της Συνθήκης της Ε.Ε.

Η βελγική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει ήδη θέσει το ζήτημα της διεύρυνσης ως μίας από τις βασικές της προτεραιότητες και θα προωθήσει το θέμα στο πλαίσιο της «στρατηγικής ατζέντας», που θα πρέπει να διαμορφωθεί για τα επόμενα πέντε χρόνια, τον νέο ευρωπαϊκό θεσμικό κύκλο που ξεκινά αμέσως μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Η πρώτη συζήτηση μάλιστα αναμένεται να διεξαχθεί στις 27 Φεβρουαρίου στο Στρασβούργο.

Οικονομικό κόστος και ψηφοφορίες ειδικής πλειοψηφίας

Από την πλευρά του, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ήδη ταχθεί υπέρ αρκετών αλλαγών στη Συνθήκη, ψηφίζοντας σχετικές προτάσεις προκειμένου να αποφευχθεί ένα πιθανό αδιέξοδο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η Γερμανία άλλωστε έχει ήδη προωθήσει την ιδέα της ψηφοφορίας με ειδική πλειοψηφία ειδικά για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.

Στο πλαίσιο αυτό, φυσικά, θα πρέπει να απαντηθεί και το ερώτημα της χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων στο μέλλον, αλλά και να εξεταστεί το γενικότερο οικονομικό κόστος της διεύρυνσης, εάν στην Ενωση ενταχθούν τα υποψήφια κράτη-μέλη και ιδιαίτερα η τεράστια σε μέγεθος και αγροτική παραγωγή Ουκρανία. Για αυτόν τον λόγο, η επόμενη Κομισιόν θα πρέπει να αναλάβει τον σχεδιασμό εξεύρεσης νέων πόρων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT