Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Η Ε.Ε. δεν πρέπει να ενδώσει στον εκβιασμό του Ορμπαν

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Η Ε.Ε. δεν πρέπει να ενδώσει στον εκβιασμό του Ορμπαν

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ε.Ε. «δεν πρέπει να ενδώσει στον εκβιασμό» του Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Ορμπαν, τονίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) με ψήφισμα που εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία, δύο εβδομάδες πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της 1ης Φεβρουαρίου για την αναθεώρηση του πολυετούς προϋπολογισμού της Ε.Ε. και τη βοήθεια προς την Ουκρανία.

Η ουγγρική κυβέρνηση απειλεί τις αξίες, τους θεσμούς και τους πόρους της Ε.Ε., τονίζει το Ε.Κ. σε ψήφισμα που εγκρίθηκε σήμερα με 345 ψήφους υπέρ, 104 κατά και 29 αποχές.

Στο ψήφισμα αυτό, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την περαιτέρω διάβρωση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ουγγαρία, ιδίως μέσω της πρόσφατα εγκριθείσας νομοθεσίας, για τη λεγόμενη «προστασία εθνικής κυριαρχίας», η οποία θεωρείται εφάμιλλη με τον περίφημο «νόμο για τους ξένους πράκτορες» της Ρωσίας. 

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι η Ε.Ε. «δεν πρέπει να ενδώσει στον εκβιασμό» του Ούγγρου πρωθυπουργού «ούτε να εμπορευθεί τα στρατηγικά συμφέροντά της και των συμμάχων της, παραιτούμενη των αξιών της».

Το Ε.Κ. καταδικάζει τις ενέργειες του Ούγγρου πρωθυπουργού, με τις οποίες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου εμπόδισε την απόφαση για την αναθεώρηση του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένου του πακέτου βοήθειας για την Ουκρανία. Το Ε.Κ. τονίζει ότι οι ενέργειες του Ούγγρου πρωθυπουργού γίνονται «με πλήρη ασέβεια και παραβίαση των στρατηγικών συμφερόντων της Ε.Ε. και κατά παράβαση της αρχής της ειλικρινούς συνεργασίας». 

Παράλληλα, το Ε.Κ. εκφράζει τη λύπη του για την απόφαση της Επιτροπής να αποδεσμεύσει έως και 10,2 δισεκατομμύρια ευρώ από προηγουμένως δεσμευμένα κεφάλαια, παρά το γεγονός ότι η Ουγγαρία δεν εκπλήρωσε τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις για τη δικαστική ανεξαρτησία.

Υπενθυμίζεται ότι στη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου, η Ε.Ε. κατάφερε τελικά να οδηγηθεί στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, παρά την αντίθεση του Βίκτορ Ορμπαν που αποχώρησε από την αίθουσα συνεδριάσεων τη στιγμή της απόφασης, με αντάλλαγμα την αποδέσμευση παγωμένων κεφαλαίων, ύψους 10,2 δισ. ευρώ προς τη Βουδαπέστη.

Το Ε.Κ. τονίζει, επίσης, ότι θα εξετάσει εάν θα πρέπει να κινηθούν νομικά μέτρα για την ανατροπή της απόφασης για μερική αποδέσμευση κεφαλαίων. Σημειώνει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει μια σειρά νομικών και πολιτικών μέτρων εάν η Επιτροπή παραβιάζει τα καθήκοντά της ως θεματοφύλακας των Συνθηκών και ως προστάτης των οικονομικών συμφερόντων της Ε.Ε.

Το ψήφισμα του Ε.Κ. επισημαίνει ότι τα μέτρα που απαιτούνται για την αποδέσμευση της χρηματοδότησης της Ε.Ε. βάσει διαφορετικών κανόνων πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ενιαίο πακέτο και δεν θα πρέπει να πραγματοποιούνται πληρωμές εάν εξακολουθούν να υπάρχουν ελλείψεις σε οποιονδήποτε τομέα. 

Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν τις αναφερόμενες συστημικές πρακτικές διακρίσεων στην Ουγγαρία, σε βάρος του ακαδημαϊκού κόσμου, των δημοσιογράφων, των πολιτικών κομμάτων και της κοινωνίας των πολιτών κατά τη χορήγηση κονδυλίων. Εκφράζουν τη λύπη τους για τη χρήση παραποιημένων διαδικασιών δημοσίων συμβάσεων, τις προσφορές εξαγοράς από την κυβέρνηση και οντότητες που έχουν δεσμούς με τον πρωθυπουργό και τη χρήση κονδυλίων της Ε.Ε. για τον εμπλουτισμό των πολιτικών συμμάχων της κυβέρνησης.

Υπό το πρίσμα όλων των παραπάνω, το Ε.Κ. διερωτάται εάν η ουγγρική κυβέρνηση θα είναι σε θέση να εκπληρώσει τα καθήκοντά της, αναλαμβάνοντας την προεδρία του Συμβουλίου κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Προειδοποιεί ακόμα ότι εάν η θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι κενή, τα καθήκοντα αυτά θα μεταφερθούν στον Ούγγρο πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της εξάμηνης προεδρίας της χώρας του Συμβουλίου.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν από το Συμβούλιο να βρει κατάλληλες λύσεις για τον μετριασμό αυτών των κινδύνων και ζητούν μεταρρυθμίσεις στη διαδικασία λήψης αποφάσεων του Συμβουλίου, προκειμένου να τερματιστεί η κατάχρηση του δικαιώματος αρνησικυρίας και του εκβιασμού.

ΑΠΕ-ΜΠΕ 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT