Χακάν Φιντάν: «Ιμπεριαλιστικές δυνάμεις εποφθαλμιούν τους πόρους στην περιοχή μας»

Χακάν Φιντάν: «Ιμπεριαλιστικές δυνάμεις εποφθαλμιούν τους πόρους στην περιοχή μας»

Επίσκεψη στο Αμμάν της Ιορδανίας πραγματοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το Αμμάν της Ιορδανίας το οποίο επισκέφθηκε σήμερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν υπογράμμισε ότι «δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν αποδεκτές οι προσπάθειες να δικαιολογηθούν οι επιθέσεις του Ισραήλ εναντίον της Παλαιστίνης ως ένα θέμα ασφαλείας».

Συνεχίζοντας, ο ίδιος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την περιφερειακή κλιμάκωση της έντασης που εξαπλώνεται, υποστηρίζοντας ότι η Αγκυρα παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις.  

«Είδαμε ότι οι εντάσεις που επικρατούν αντανακλώνται και στον Λίβανο, στη Συρία, στο Ιράκ, στην Υεμένη, στον Περσικό Κόλπο και στην Ερυθρά Θάλασσα. Εκτός από όλα αυτά, δυστυχώς, παρακολουθούμε από κοντά με ανησυχία τις εξελίξεις μεταξύ του Πακιστάν και του Ιράν τις τελευταίες δύο ημέρες […] Ως Τουρκία, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι μας αναλογεί για να μειώσουμε την ένταση ανάμεσα στο Πακιστάν και το Ιράν», δήλωσε ο Χακάν Φιντάν ο οποίος είχε σήμερα συνάντηση με τον Ιορδανό υπουργό Εξωτερικών Αϊμάν Σαφάντι. 

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δήλωσε, μεταξύ άλλων, από την πρωτεύουσα της Ιορδανίας την οποία επισκέφθηκε:

«Δυστυχώς, βλέπουμε ότι ο πόλεμος στη Γάζα έχει εντείνει την περιφερειακή κλιμάκωση. Είδαμε ότι οι εντάσεις που επικρατούν αντανακλώνται και στον Λίβανο, στη Συρία, στο Ιράκ, στην Υεμένη, στον Περσικό Κόλπο και στην Ερυθρά Θάλασσα. Εκτός από όλα αυτά, δυστυχώς, παρακολουθούμε από κοντά με ανησυχία τις εξελίξεις μεταξύ του Πακιστάν και του Ιράν τις τελευταίες δύο ημέρες. Σήμερα το πρωί είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών. Εξήγησαν τις θέσεις τους και αιτιολόγησαν τις ενέργειές τους. Ως Τουρκία, συμβουλεύσαμε να μην κλιμακωθεί περαιτέρω το πρόβλημα και να αποκατασταθεί η ηρεμία το συντομότερο δυνατό. Οπως είπαν και οι δυο πλευρές, δεν έχουν πρόθεση να δουν περαιτέρω επέκταση των επεισοδίων και τα έχουν θέσει υπό έλεγχο. Ελπίζω ότι πραγματικά τα επεισόδια θα μείνουν εδώ και ότι δεν θα ενταθούν περαιτέρω μεταξύ των δυο αδελφών χωρών. Εμείς εν τω μεταξύ, ως Τουρκία, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι μας αναλογεί για να μειώσουμε την ένταση ανάμεσα στο Πακιστάν και το Ιράν. Το Παλαιστινιακό ζήτημα είναι ένα ζήτημα στο οποίο είμαστε στη σωστή πλευρά τόσο από την άποψη του διεθνούς δικαίου όσο και από την άποψη των ηθικών αρχών. Αν δεν μπορέσουμε να ενωθούμε και να υπερασπιστούμε ένα τόσο δίκαιο ζήτημα με ισχυρό και έντιμο τρόπο, αν δεν μπορέσουμε να δείξουμε επάρκεια, αυτή η κρίση που αφορά σήμερα τους Παλαιστίνιους αύριο θα έρθει σε μια άλλη μουσουλμανική χώρα. Ως εκ τούτου, σήμερα είναι η μέρα που πρέπει να ενωθούμε και να υψώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τη φωνή μας ενάντια σε αυτήν την αδικία και την παρανομία και να δείξουμε όλες τις ικανότητές μας, να δείξουμε αλληλεγγύη και να καταβάλουμε τις απαραίτητες προσπάθειες για την επίλυση αυτού του προβλήματος σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και τις ηθικές αρχές. Οταν εφαρμόσουμε αυτόν τον μηχανισμό στην πράξη, το λέω υπογραμμίζοντάς το, καμία δύναμη δεν θα μπορεί να μας παρασύρει σε αστάθεια στην περιοχή. Ο,τι σχέδια και αν αναπτύσσουν οι κυρίαρχες δυνάμεις, οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στην περιοχή. Οσο κι αν έχουν βάλει στο μάτι τους πόρους στην περιοχή μας, δεν θα μπορέσουν να το πετύχουν. Σε πολλά ζητήματα, ο καταπιεσμένος φταίει εξίσου με τον δυνάστη επειδή δεν προβάλλει την απαραίτητη αντίσταση. Για αυτό θα ήθελα να εκφράσω ότι η δικαιολογημένη προσπάθεια που θα καταβάλουμε και πάλι από κοινού ως χώρες της περιοχής για το Παλαιστινιακό ζήτημα είναι πολύ, πολύ πολύτιμη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT