Νίκολας Σμιτ: Υποψήφιος για επικεφαλής της λίστας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στις ευρωπαϊκές εκλογές

Νίκολας Σμιτ: Υποψήφιος για επικεφαλής της λίστας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στις ευρωπαϊκές εκλογές

«Την επόμενη εβδομάδα, η προεδρία του PES θα επικυρώσει επίσημα την υποψηφιότητά του», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του κόμματος Τζιάκομο Φίλιμπεκ

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποψήφιος της λίστας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για τις επικείμενες ευρωπαϊκές εκλογές θα είναι ο επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων, Νίκολας Σμιτ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, ο 70χρονος πολιτικός από το Λουξεμβούργο παρουσίασε πρώτος την υποψηφιότητά του για να γίνει εκείνος επικεφαλής της λίστας (spitzenkandidat).

«Επιβεβαιώνω ότι ο Νίκολας Σμιτ πληροί τα απαραίτητα κριτήρια για να είναι κοινός υποψήφιος του PES για πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Προτάθηκε από το LSAP Λουξεμβούργου και έχει υποστηριχθεί ευρέως από τα πλήρη μέλη του PES. Την επόμενη εβδομάδα, η προεδρία του PES θα επικυρώσει επίσημα την υποψηφιότητά του», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του κόμματος Τζιάκομο Φίλιμπεκ.

Ο Σμιτ και ενδεχομένως όποιος άλλος καταθέσει υποψηφιότητα, θα εκλεγεί επισήμως στο εκλογικό συνέδριο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών που θα διεξαχθεί στη Ρώμη, στις 2 Μαρτίου. Αρκετοί ωστόσο προεξοφλούν ότι ο επίτροπος θα είναι και η τελική επιλογή του PES.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι αντιπρόσωποι θα ψηφίσουν επίσης για την έγκριση του μανιφέστου του PES.

O Nίκολας Σμιτ είχε ήδη δηλώσει εδώ και δύο εβδομάδες την πρόθεσή του να κατέβει υποψήφιος, ωστόσο δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί εάν έχει ενημερώσει σχετικά την πρόεδρο της Κομισιόν. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει πλέον είτε να παραιτηθεί από τη θέση του ή να πάρει άδεια άνευ αποδοχών, όπως προβλέπει ο κανόνας δεοντολογίας.

Το χαρτοφυλάκιό του θα πρέπει να αναλάβει πλέον συνάδελφός του, όπως συνέβη πρόσφατα στις περιπτώσεις της Μαργκρέτε Βεστάγκερ αλλά και της Γιούτα Ουρπιλάινεν. Η πρώτη διεκδίκησε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και πλέον έχει επιστρέψει στα καθήκοντά της και η δεύτερη είναι υποψήφια στις επικείμενες προεδρικές εκλογές στην Φινλανδία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT