Ε.Κ.: Ζητά «μόνιμη κατάπαυση του πυρός» με απελευθέρωση ομήρων και εξάρθρωση της Χαμάς

Ε.Κ.: Ζητά «μόνιμη κατάπαυση του πυρός» με απελευθέρωση ομήρων και εξάρθρωση της Χαμάς

Η απαγωγή ομήρων και οι εσκεμμένες επιθέσεις κατά αμάχων συνιστούν σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, τονίζουν οι ευρωβουλευτές. Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 312 ψήφους υπέρ, 131 κατά και 72 αποχές

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκκληση για «μόνιμη κατάπαυση του πυρός» στον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς, υπό την προϋπόθεση ωστόσο ότι όλοι οι όμηροι θα απελευθερωθούν αμέσως και άνευ όρων και η τρομοκρατική οργάνωση θα εξαρθρωθεί, απηύθυνε την Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Επρόκειτο για οριακή ψηφοφορία – νίκη καθώς η κεντροδεξιά πτέρυγα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος είχε απειλήσει ότι δεν θα στήριζε το ψήφισμα εάν η απαίτηση για μόνιμη κατάπαυση του πυρός δεν συνδεόταν με τις δύο αυτές προϋποθέσεις. Η ευρωομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών προωθούσε ψήφισμα – έκκληση για άνευ όρων κατάπαυση του πυρός.

Τελικά το κείμενο πέρασε οριακά καθώς κάποιοι ευρωβουλευτές από άλλες ευρωομάδες (Φιλελεύθεροι, Πράσινοι και κάποιοι από τους Σοσιαλιστές) αποδέχθηκαν τους όρους που έθετε η εν λόγω πτέρυγα του ΕΛΚ.

Η σημερινή ψηφοφορία υπενθύμισε πάντως τον διχασμό που προκαλεί η συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Απευθυνόμενος στην ολομέλεια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου αυτή την εβδομάδα, ο επίτροπος Γιάνεζ Λέναρσιτς ζήτησε μάλιστα από τους ευρωβουλευτές να επιδείξουν ενότητα υπογραμμίζοντας ότι «θα μας ενισχύσει και θα αυξήσει τη διαπραγματευτική μας θέση ως μια φωνή εκ μέρους της Ε.Ε».

Εως τώρα, πάντως, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ζητήσει «ανθρωπιστική παύση» σε σχετική ψηφοφορία, που είχε διεξαχθεί τον περασμένο Οκτώβριο.

Στο ψήφισμα οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν παράλληλα την Αραβική Ειρηνευτική Πρωτοβουλία του 2002, η οποία «προσφέρει πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του κράτους του Ισραήλ και όλων των αραβικών κρατών σε αντάλλαγμα για την πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από όλα τα παλαιστινιακά και αραβικά εδάφη που έχουν καταληφθεί από το 1967», και ζητούν την πλήρη ένταξη της Παλαιστινιακής Αρχής στη διαδικασία αυτή.

Τερματισμός της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών

Οι ευρωβουλευτές παράλληλα ζητούν τον τερματισμό της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών και τονίζουν ότι οι ισραηλινοί εποικισμοί στη Δυτική Οχθη, συμπεριλαμβανομένων αυτών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, είναι παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου. Καταδικάζουν εξάλλου απερίφραστα την αύξηση της βίας των εξτρεμιστών εποίκων κατά των Παλαιστινίων και ζητούν την επιβολή περιοριστικών μέτρων της Ε.Ε. σε εξτρεμιστές εποίκους που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο.

Το ψήφισμα υπογραμμίζει την ισχυρή στήριξη της Ε.Ε. στο έργο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και του Διεθνούς Δικαστηρίου και ζητά να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τρομοκρατικές πράξεις και παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Η απαγωγή ομήρων και οι εσκεμμένες επιθέσεις κατά αμάχων συνιστούν σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, τονίζουν οι ευρωβουλευτές.

Το κείμενο εγκρίθηκε με 312 ψήφους υπέρ, 131 κατά και 72 αποχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT