Στο πλαίσιο συνέντευξης που προβλήθηκε το βράδυ της Πέμπτης, ο 63χρονος πάλαι ποτέ αρχηγός των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων και νυν υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, Γκάντι Aϊζενκοτ, ζήτησε το Ισραήλ να πάει σε εκλογές μέσα στους επόμενους μήνες και αρνήθηκε να εκφράσει την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ακόμα, κατηγόρησε την ισραηλινή κυβέρνηση ότι δεν υπήρξε ειλικρινής απέναντι στον λαό του Ισραήλ αναφορικά με τα δεδομένα των στρατιωτικών επιχειρήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη ενάντια στη Χαμάς.
Οσα είπε ο Aϊζενκοτ αναδεικνύουν, σύμφωνα με τη σχετική ανάλυση των FT, το διευρυνόμενο χάσμα που επικρατεί στις τάξεις της ισραηλινής πολεμικής ηγεσίας. Κεντρικά ζητήματα όπως είναι ο στόχος της απελευθέρωσης των ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς και τα μεταπολεμικά σχέδια στη Λωρίδα της Γάζας έχουν γίνει πεδίο αντιπαράθεσης.
Από τους συνολικά περίπου 240 ομήρους που κρατούσε η Χαμάς μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, περισσότεροι από 100 απελευθερώθηκαν στα τέλη Νοεμβρίου, και από τους περίπου 135 που εξακολουθούν να κρατούνται υπό καθεστώς ομηρίας σχεδόν 30 εκτιμάται όχι έχουν πεθάνει.
Θα πρέπει να σημειωθεί, δε, ότι ο Γκάντι Aϊζενκοτ που άσκησε δημόσια κριτική στον Νετανιάχου είναι ο υπουργός ο οποίος είδε πριν από εβδομάδες τον 25χρονο γιο του, έφεδρο των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, να πεθαίνει σε μάχες στη Λωρίδα της Γάζας.
«Είναι απαραίτητο, μέσα σε διάστημα μηνών, οι Ισραηλινοί ψηφοφόροι να επιστρέψουν στις κάλπες και να διεξαχθούν εκλογές προκειμένου να ανανεωθεί η εμπιστοσύνη γιατί αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει εμπιστοσύνη […] Θα πρέπει να πούμε στον λαό του Ισραήλ ότι είναι αδύνατον να επιστρέψουν ζωντανοί οι όμηροι στο κοντινό μέλλον χωρίς μια συμφωνία (σ.σ. με τη Χαμάς)», δήλωσε ο πολιτικά κεντρώος Aϊζενκοτ ο οποίος εντάχθηκε προ μηνών στην πολεμική συγκυβέρνηση ως υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου.
Ο Αϊζενκοτ και το κόμμα της Εθνικής Ενότητας, με επικεφαλής τον Μπένι Γκαντζ, εντάχθηκαν στην κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης που συγκρότησε ο Νετανιάχου εν καιρώ πολέμου μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
Ο 63χρονος υποστήριξε, μάλιστα, ότι το Ισραήλ θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να διακόψει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις για ένα «σημαντικό» χρονικό διάστημα ως μέρος μιας συμφωνίας που στόχο θα έχει την απελευθέρωση των ομήρων.
Εκ διαμέτρου αντίθετο ήταν, ωστόσο, το πνεύμα των δηλώσεων στις οποίες προχώρησε το βράδυ της Πέμπτης ο ίδιος ο Νετανιάχου ο οποίος διαμήνυσε ότι θα συνεχιστούν οι μάχες μέχρι την ολοκληρωτική νίκη κατά της Χαμάς.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι FT, τα ρήγματα είναι πια ορατά μεταξύ Νετανιάχου και Γκαντζ αλλά και ανάμεσα στον νυν πρωθυπουργό και τον νυν υπουργό Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ ο οποίος όμως προέρχεται από το κόμμα του Νετανιάχου (Λικούντ).
Με πληροφορίες από FT