Ε.Ε.: Κυρώσεις σε έξι άτομα που συνδέονται με τη Χαμάς

Ε.Ε.: Κυρώσεις σε έξι άτομα που συνδέονται με τη Χαμάς

«Πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση ταξιδιών εντός Ε.Ε. σε έξι άτομα που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με τη χρηματοδότηση της ισλαμικής οργάνωσης, επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ενωση

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση ταξιδιών εντός Ε.Ε. σε έξι άτομα που συνδέονται με τη Χαμάς, επέβαλε την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Ενωση, στο πλαίσιο του νέου συστήματος κυρώσεων κατά της παλαιστινιακής ισλαμικής οργάνωσης.

Η Ε.Ε. έχει ήδη χαρακτηρίσει τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση, ωστόσο, προχώρησε και στη δημιουργία ενός νομικού πλαισίου με επίκεντρο τη δράση της, μετά τις φονικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Ο κατάλογος θα μπορούσε να διευρυνθεί ώστε να στοχεύει «όλους όσοι υποστηρίζουν, υλικά ή οικονομικά», τη Χαμάς ή την Ισλαμική Τζιχάντ, δήλωσε το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εκπροσωπώντας τα κράτη-μέλη του μπλοκ.

Η πρώτη λίστα των προσώπων στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις περιλαμβάνει τον χρηματοδότη που έχει την έδρα του στο Σουδάν, Αμπντελμπασίτ Χάμζα Ελχασάν Μοχάμεντ Χαΐρ, τον Ναμπίλ Σούμαν, τον γιο του Χάλεντ Σούμαν, τον ανώτερο χρηματοδότη της Χαμάς Ρίντα Αλί Χάμις, το ανώτερο επιχειρησιακό στέλεχος Μούσα Ντουντίν και τον χρηματοδότη Αϊμάν Αχμαντ Αλ Ντουγουάικ που έχει την έδρα του στην Αλγερία, αναφέρει η ανακοίνωση.

Ως πιθανοί λόγοι επιβολής κυρώσεων αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, η εμπορία όπλων, η υποστήριξη δράσεων που υπονομεύουν τη σταθερότητα ή την ασφάλεια του Ισραήλ και η εμπλοκή σε σοβαρές παραβιάσεις του ανθρωπιστικού δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Το νέο πλαίσιο κυρώσεων θα εφαρμοστεί έως τις 19 Ιανουαρίου 2025. Θα βρίσκεται υπό συνεχή επανεξέταση, θα ανανεώνεται ή θα τροποποιείται ανάλογα με την περίπτωση», ανέφερε το Συμβούλιο. Ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος της Ε.Ε. δήλωσε νωρίτερα ότι η πρώτη λίστα ατόμων στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις συνδέεται με την παροχή κεφαλαίων στην ομάδα.

Η Χαμάς, η οποία έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση τόσο από την Ε.Ε. όσο και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει δημιουργήσει ένα μυστικό δίκτυο εταιρειών που διαχειρίζεται επενδύσεις ύψους 500 εκατ. δολαρίων σε εταιρείες από την Τουρκία έως τη Σαουδική Αραβία, ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT