Πολωνία: «Ετοιμη» για την αποδέσμευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων

Πολωνία: «Ετοιμη» για την αποδέσμευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων

Κατά την επίσκεψή του στη Βαρσοβία την Παρασκευή, ο επίτροπος Δικαιοσύνης της Ε.Ε. εξέφρασε την ελπίδα του ότι η Κομισιόν θα είναι σύντομα σε θέση να εγκρίνει την πρώτη αίτηση για την εκταμίευση κονδυλίων

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση κεφαλαίων ύψους 76 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. πληροί η Πολωνία, η οποία επιχειρεί να ξεμπλοκάρει τη χρηματοδότηση που έχει «παγώσει» λόγω ανησυχιών για το κράτος δικαίου.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει δεσμεύσει δισεκατομμύρια ευρώ που προορίζονται για την Πολωνία λόγω ανησυχιών για τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις που εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), οι οποίες, σύμφωνα με επικριτές της, υπονόμευσαν την ανεξαρτησία των δικαστηρίων.

Ο νέος πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ δεσμεύτηκε να αποκαταστήσει το κράτος δικαίου και να αποδεσμεύσει τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Αντιμετωπίζει, ωστόσο, αντιδράσεις από υποστηρικτές και συμμάχους της προηγούμενης κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται ο πρόεδρος Αντρέι Ντούντα και ορισμένοι ανώτατοι δικαστές.

«Εχουμε επιβεβαίωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Πολωνία πληροί τις τρεις τελευταίες προϋποθέσεις που απαιτούνται για την πλήρη κινητοποίηση των διαρθρωτικών κεφαλαίων, 76 δισ. ευρώ για την υλοποίηση προγραμμάτων έως το 2027», ανέφερε η υπουργός Περιφερειακής Πολιτικής, Katarzyna Pelczynska-Nalecz.

Επισημαίνεται πως τα εν λόγω κεφάλαια προορίζονται για την άνοδο του βιοτικού επιπέδου στις φτωχότερες περιφέρειες της Ε.Ε. Δεν είναι σαφές πότε η Πολωνία θα μπορούσε να λάβει τα κονδύλια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Υπενθυμίζεται πως ο επίτροπος Δικαιοσύνης της Ε.Ε., Ντιντιέ Ρέιντερς, είχε δηλώσει τον Δεκέμβριο ότι η Πολωνία χρειάζεται «κάποιο χρόνο» για να βελτιώσει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, ώστε η Ε.Ε. να μπορέσει να εκταμιεύσει περισσότερα κονδύλια.

Κατά την επίσκεψή του στη Βαρσοβία την Παρασκευή, ο κ. Ρέιντερς δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πολωνό υπουργό Δικαιοσύνης Ανταμ Μπόντναρ ότι ελπίζει πως η Κομισιόν θα είναι σύντομα σε θέση να εγκρίνει την πρώτη αίτηση της χώρας για την εκταμίευση κονδυλίων.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT