Ενα γαλατικό χωριό στη Ρωσία

Χιλιάδες διαδηλώνουν στην πόλη Μπαϊμάκ ως ένδειξη αλληλεγγύης στη σύλληψη του ντόπιου ακτιβιστή Φαΐλ Αλσίνοφ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότεροι από 10.000 διαδηλωτές πλημμύρισαν την πόλη Μπαϊμάκ στη ρωσική ενδοχώρα ως ένδειξη αλληλεγγύης στη σύλληψη του ντόπιου ακτιβιστή Φαΐλ Αλσίνοφ. Οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν βίαια με την αστυνομία εν μέσω χιονόπτωσης και θερμοκρασίας τουλάχιστον -15 βαθμών Κελσίου, με τις δυνάμεις επιβολής της τάξης να κάνουν χρήση δακρυγόνων και κλομπ.

Ο Αλσίνοφ αποτελεί σημαντικό πρόσωπο στη Δημοκρατία του Μπασκορτοστάν, η οποία, αν και ομοσπονδιακό υποκείμενο της Ρωσίας, έχει έντονη τοπική συνείδηση και ιστορικό αυτονομιστικών δράσεων. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, άκουσε να του απαγγέλλεται ποινή τετραετούς εξορίας για «προώθηση εθνικού μίσους», κατηγορία την οποία ο ίδιος αρνείται. Η υποτιθέμενη παράβαση συνέβη κατά τη διάρκεια ομιλίας που είχε εκφωνήσει το 2023 στο πλαίσιο διαμαρτυρίας ενάντια στην έναρξη εργασιών εξόρυξης χρυσού στη Δημοκρατία του. Εκεί, αναφερόμενος στους εργάτες, είχε χρησιμοποιήσει τη φράση «μαύροι άνθρωποι», που όμως στα ρωσικά σημαίνει και «φτωχοί-ταλαιπωρημένοι άνθρωποι». Ο Αλισίνοφ έχει υπάρξει δριμύς επικριτής του πολέμου στην Ουκρανία και της μαζικής επιστράτευσης, και έχει αναγκαστεί να πληρώσει πρόστιμο για ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που έγραφε «αυτός δεν είναι δικός μας πόλεμος».

Επεισόδια

Οι διαδηλωτές που μαζεύτηκαν έξω από το δικαστήριο της μικρής πόλης Ούφα κοντά στα σύνορα με το Καζακστάν φώναζαν «δεν έχουμε δικτατορία», ενώ κατά τη βίαιη απάντηση της αστυνομίας φώναζαν «ντροπή». Σύμφωνα με το BBC, ένας διαδηλωτής μεταφέρθηκε επειγόντως στο νοσοκομείο με ανοιγμένο κεφάλι, ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν σοβαρά. Η αστυνομία γνωστοποίησε ότι για ορισμένους συλληφθέντες ξεκίνησε έρευνα για συμμετοχή σε «μαζικά επεισόδια», που μπορεί να επιφέρει ποινή έως και 15 χρόνων κάθειρξης.

«Σας συμβουλεύω να έρθετε στα συγκαλά σας και να μην καταστρέψετε τις ζωές σας», είπε σε προειδοποιητικό τόνο ο υπουργός Εσωτερικών της Δημοκρατίας.

Το Μπασκορτοστάν βρίσκεται 1.440 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας. Είναι μια περιοχή παραγωγής πετρελαίου με 4,1 εκατ. κατοίκους και μία από τις 80 οντότητες που συνθέτουν τη Ρωσική Ομοσπονδία. Αν και, φυσικά, οι διαδηλώσεις δεν απαγορεύονται στη Ρωσική Δημοκρατία, οι πολυπληθείς διαδηλώσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες λόγω του κινδύνου που διατρέχουν όσοι και όσες συμμετέχουν. Η άγρια καταστολή της διαμαρτυρίας του Μπαϊμάκ υπενθύμισε ύστερα από καιρό τον τρόπο που η κυβέρνηση Πούτιν απαντά σε όσους αμφισβητούν την εξουσία της.

Οι κάτοικοι του Μπαϊμάκ, όμως, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν και πλέον ζητούν την παραίτηση του κυβερνήτη Ραμπίι Χαμπίροφ, με αίτημα του οποίου άρχισε η δίκη του ακτιβιστή. Δυτικά μέσα κάνουν λόγο για «γαλατικό χωριό» που αντιστέκεται, σε αναλογία με το γνωστό φανταστικό χωριό του Αστερίξ, κάνοντας παράλληλα απαισιόδοξες προβλέψεις για τους κατοίκους που θα συνεχίσουν να μάχονται.

Καθώς έβγαινε από το δικαστήριο, ο Αλσίνοφ ευχαρίστησε θερμά τους πολίτες που ήρθαν να τον υποστηρίξουν. «Δεν ήθελα καθόλου να φτάσουμε σε αυτό το σημείο», δήλωσε. «Πάντα αγωνιζόμουν για τον λαό μου, τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία. Αυτό θα συνεχίσω να κάνω».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT