ΠΑΡΙΣΙ. Την ανησυχία του Γάλλου προέδρου Μακρόν προκαλεί η προοπτική κύματος διαμαρτυρίας Γάλλων αγροτών, στα πρότυπα των Γερμανών συναδέλφων τους. Ο φόβος αυτός μπορεί να επηρεάσει ακόμη και την επιλογή του προέδρου για τον επικεφαλής της λίστας του κόμματος στις ευρωεκλογές. Οι κινητοποιήσεις στη Γερμανία αποτέλεσαν το τελευταίο επεισόδιο ενός αυξανόμενου κύματος οργής στην Ευρώπη με αφορμή τη μείωση επιδοτήσεων στα καύσιμα, τη χρήση φυτοφαρμάκων, τον περιορισμό χρήσης νερού, ιδιαίτερα μετά και την ενεργειακή κρίση. Ενόψει των ευρωεκλογών, ευρωπαϊκά κόμματα και κυβερνήσεις έχουν θορυβηθεί και με την προσοχή που έχουν προσελκύσει οι κινητοποιήσεις από ακροδεξιά και λαϊκιστικά κόμματα, που επιχειρούν να τις εκμεταλλευθούν, μεταδίδει η ανταποκρίτρια της «Κ» στις Βρυξέλλες, Αλεξάνδρα Βουδούρη.
Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, εδώ και μήνες το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) επιχειρεί να βάλει «φρένο» σε αρκετά νομοθετήματα στο πλαίσιο της, πλέον εμβληματικής για τη σημερινή Κομισιόν και την πρόεδρό της, Πράσινης Συμφωνίας. Μάλιστα, σύμφωνα με διαρροή σε ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης του εκλογικού του μανιφέστου για το 2024, το ΕΛΚ έχει δεσμευθεί για μετατόπιση των ρυθμίσεων που αφορούν τους πράσινους στόχους, συμπεριλαμβανομένου του τερματισμού παραγωγής κινητήρων καύσης. Από τον περασμένο Μάιο, εξάλλου το ΕΛΚ επιχειρεί να εμφανιστεί ως ο πολιτικός «προστάτης» των αγροτών, ιδιαίτερα της Γερμανίας.
Την ίδια στιγμή, ο Μακρόν έχει ζητήσει από τους υπουργούς του να παρακολουθούν στενά τα αιτήματα των αγροτών, προκειμένου να αποφευχθούν διαδηλώσεις όπως εκείνες του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων. Τα αρχικά σχέδια του προέδρου ήθελαν τον πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Ανανέωση στο Ευρωκοινοβούλιο, Στεφάν Σεζουρνέ, να ηγείται του ψηφοδελτίου, αλλά το σχέδιο ανετράπη με την προαγωγή του στο υπουργείο Εξωτερικών.
Τον ευρωβουλευτή της Ανανέωσης και πρώην επικεφαλής της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF, Πασκάλ Κανφέν, θεωρούσαν συνεργάτες του προέδρου ως καλή επιλογή για τη συσπείρωση απογοητευμένων αριστερών ψηφοφόρων. Οι οικολογικές περγαμηνές του Κανφέν ενδέχεται, όμως, να τον καθιστούν ακατάλληλο για την προσέλκυση της ψήφου των αγροτών. Ο πρόεδρος φέρεται να σκέφτεται τον Ζιλιέν Ντενορμαντί, πρώην υπουργό Γεωργίας και παλιό σύμμαχο του Μακρόν, ως επικεφαλής της λίστας. Ως υπουργός Γεωργίας, ο Ντενορμαντί προώθησε τα συμφέροντα των κτηνοτρόφων, ενώ αντιτάχθηκε σθεναρά στην εμπορική συμφωνία Ε.Ε. – Mercosur, η οποία θα αύξανε τις εισαγωγές κρέατος από τη Νότια Αμερική.
«Κουρασμένη η Γερμανία»
«Γνωρίζω τι σκέφτονται ορισμένοι από εσάς, ότι η Γερμανία είναι μάλλον ο ασθενής της Ευρώπης. Η Γερμανία δεν είναι ο ασθενής. Υστερα από την επιτυχημένη περίοδο μετά το 2012 και τα χρόνια της κρίσης, η Γερμανία είναι ένας κουρασμένος άνθρωπος. Οι χαμηλές αναπτυξιακές προσδοκίες αποτελούν αφύπνιση. Και τώρα, αφού ήπιαμε έναν καλό καφέ, που σημαίνει δομικές μεταρρυθμίσεις, θα συνεχίσουμε την επιτυχημένη οικονομική πορεία μας», υπογράμμισε, από το Νταβός, ο φιλελεύθερος υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ.